Efectul Apostu în politica românescă. Vezi unde duc firele anchetei și cine este vizat

Ce s-a întîmplat ieri la Cluj a lăsat cu gura căscată cam pe toată lumea. De ce, pentru cine, dar mai ales, cine lovește pe cine? O primă remarcă ar fi că „deranjul” creat este prea mare pentru a fi vorba doar de un primar, fie el și de la Cluj. Așadar, de ce e altfel?

Mai jos, puteți citi informații apărute în ultimii ani în presa românescă, destul de lămuritoare în scandalul de la Cluj.

Veți vedea astfel unde pot duce ițele cazului Apostu și cam ce implicații politice poate avea reținerea primarului Sorin Apostu de către procurorii DNA în cercetarea următoarelor dosare: camerele de supraveghere instalate de Electrogrup, drumurile asfaltate de Kiat și Diferit, curățenia orașului făcută de Brantner.

Ziua de Cluj, 2009, despre contractul pentru camerele de supraveghere:

Municipalitatea a decis, prin licitaţie, să închirieze 300 de camere video, care vor fi integrate în sistemul deja funcţional de monitorizare a străzilor din oraş. Valoarea proiectului este de un milion de euro.

„Odată cu semnarea contractului s-a început montarea de camere în zonele pietonale din oraş. Într-o săptămână vor fi montaţi şi noii stâlpişori pe strada Piezişă, care, aşa cum am promis în 2008, va fi zonă pietonală. Pentru a ne asigura că totul merge bine, la intersecţia Clinicilor cu Piezişă au fost montate deja primele camere de supraveghere din contractul cu Electrogrup. În următoarea perioadă vor mai fi montate şi alte camere, în zonele pietonale Raţiu – I. Bob, dar şi în zona Canalului Morii, pe Andrei Şaguna”, a explicat Moisin.

Primăria a anunţat încă din luna mai că doreşte să închirieze tehnologia de supraveghere şi camerele deoarece este mult mai rentabil decât să le cumpere. Având în vedere tariful propus de Electrogrup, administraţia locală va plăti în primul an de contract, când vor deveni operaţionale 200 de camere, 35.800 de lei (8.300 de euro – n. red.) pe lună, cu un total de 429.600 de lei (aproximativ 100.000 de euro) pe an. Pentru anii 2-7 de contract, în care vor funcţiona 300 de camere, municipalitatea va plăti societăţii o chirie de peste 53.700 de lei pe lună (circa 12.400 de euro), 644.400 de lei (aproape 150.000 de euro) pe an. În total, contractul se va ridica la valoarea de un milion de euro. “Primul contract subsecvent se preconizează a se încheia imediat după semnarea acordului-cadru pentru 200 de locaţii, cu termen de realizare două luni”, anunţa edilul Sorin Apostu. Potrivit acestuia, contractul-cadru a fost semnat la finele lunii septembrie.

Prețul corect

Conform ofertelor pe care le-am găsit pe internet, camere video de supraveghere cu infraroșu („rezistente la apă”) pot fi achiziționate la prețuri cuprinse între 27,70 euro și 126,10 euro (fără TVA) bucata. Așadar, cam cît chiria pe două luni plătită la Electrogroup.

Contractul privind drumurile cercetat de DNA în cazul Apostu poate duce la Emil Boc?

Consiliul Judeţean Cluj a atribuit contractul de proiectare şi execuţie al lucrărilor de modernizare şi reabilitare a 423 km de drumuri judeţene consorţiului de firme Kiat Group Construct (controlat de acţionari turci), Tehnic-Asist şi Damar Consult pentru suma de 281,7 mil. lei (circa 69 mil. euro), fără TVA, potrivit unui comunicat de presă al Consliului Judeţean.

Proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene din Cluj este prevăzută pentru perioada 2011-2015, iar durata de garanţie este de 5 ani de la recepţia lucrărilor. Criteriul de atribuire al licitaţiei a fost preţul cel mai scăzut.

Turcii de la Kiat Group Construct au mai câştigat alături de compania Diferit un contract de reparaţii a străzilor din Cluj-Napoca, atribuit de primărie, care prevede asfaltarea a peste 300 de străzi şi alei dintre blocuri, dar şi a 120 de artere principale din oraş în perioada 2011-2013.

Ce scria Cancan, acum trei ani:

„Liliana Calin (n.b.: actualmente Bogdan), blonda care doarme cu Boc, in apartamentul lui din Bucuresti, s-a maritat anul trecut, in luna septembrie cu un functionar la Stat.

Avand in vedere situatia financiara a proaspetei familii pe care a intemeiat-o si situatia firmei „King Industrial Entreprises SRL”, unde Liliana detine 10% din actiuni, putem trage concluzia ca Liliana Calin este mai mult folosita de partenerii ei turci pentru a facilita obtinerea unor contracte fabuloase, mai ales cu primariile din tara, conduse de pd-isti. Liliana s-a dovedit priceputa la acest capitol. Asa cum a reusit sa il determine pe Boc sa ii cumpere doi catelusi, din plus, intr-o singura zi, ea a putut sa-si adjudece majoritatea contractelor edilitare din Cluj-Napoca privind modernizarea parcurilor. Mai mult, farmecul ei l-a prostit pur si simplu pe primar, care l-a obligat pe Inspectorul Scolar Judetean Cluj sa impuna tuturor unitatilor scolare din judet, drept partener de afaceri, firma Lilianei.

Activitatea Blondei in „Imperiul PD” se regaseste la Lugoj, Slatina, Slobozia, dar si in Sectorul 3 al Capitalei, unde s-a „infratit” cu o alta blonda, Florina Bostina, fosta sotie a avocatului Doru Bostina, o apropiata a primarului de sector, Liviu Negoita. Cand Florina si-a parasit familia a „tras” acasa la Liviu Negoita si, peste noapte, 89 de locuri de joaca din Sectorul 3 au fost modernizate de firma Florinei.”

… Și atenție la acest personaj audiat azi-noapte la DNA:

Mustafa Bekar a solicitat să i se aducă interpret de limbă turcă, motiv pentru care nu a fost audiat până la ora 1.00. Avocatul său Anatol Pânzaru a spus că a stat mai bine de o oră fără să-l întrebe vreun anchetator ceva pe clientul său. Bekar este acuzat că i-ar fi plătit lui Apostu cazarea la un hotel din București, iar soției acestuia i-ar fi cumpărat haine. Societatea în care este asociat Bekar, Kiat Group, în asociere cu Diferit SRL, a câştigat în 2010 contractul scos la licitaţie de Primăria Cluj-Napoca pentru reabilitarea străzilor din oraş pe o perioadă de patru ani. Oferta câştigătoare a fost în valoare de 600 de milioane de lei (140 milioane euro). Mustafa Bekar și Atalay Tamer mai dețin firma King Industrial Enterprises care a avut contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea locurilor de joacă pentru copiii din oraș. (Vezi aici legătura!)

Publicitate

3 gânduri despre “Efectul Apostu în politica românescă. Vezi unde duc firele anchetei și cine este vizat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s