Noul ministru al Educației, Liviu Pop, a mărit numărul de locuri în învățămîntul universitar, atît la licență cît și la doctorat, asta după ce vechea conducere a ministerului stabilise reducerea lor.
De ce e asta o miză politică și cum s-a făcut?
Reforma în educație s-a îndreptat și spre creșterea calității învățămîntului superior acolo unde toate studiile de calitate arătau că este jale. Mulți dar slab pregătiți, fără șanse de intrare pe piața muncii și multe doctorate plagiate, scoase pe bandă rulantă au făcut praf imaginea școlii de la noi, dar i-a îmbogățit pe mulți universitari.
Anul trecut, o comisie de universitari (Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior – CNFIS), „creierele” din spatele cifrelor prevăzute iniţial, de fostul guvern, s-a apucat să calculeze cam cîți bani îi trebuie unei universități ca să pregătescă un student la fel de bine ca în Occident. Și apoi a stabilit că ar fi vorba de 4000 de lei, spre deosebire de 2600 de lei cît a fost anii trecuți. Ministerul a decis numărul de locuri în universități împărțind banii existenți la această sumă. Au ieșit mai puține locuri, evident. Dar, pe fiecare student, mai multă investiție în calitate.
A venit guvernul USL și a zis: Nu așa! Micșorăm iar suma per student și ne ies mai mulți clienți, ca și pînă acum, cînd fabricile noastre produceau mult.
Și iată cum, peste noapte, s-a restaurat principiul mulți și slab pregătiți. Masificarea învățămîntului superior cu preșul lipsei de calitate.
De aici USL speră să cîștige simpatia elevilor și încîntarea părinților ușurînd intrarea în învățămîntul superior. Desigur, pe termen lung ei pierd. Dar, pînă una-alta, votează.
Iar pe USL îl interesează să cîștige simpatia electoratului acum, în toamna aceasta, nu mai tîrziu.
Aparent in afara temei articolului ,cu permisiunea Dvs.,transmit urmatoarea informatie:http://ioanavram.wordpress.com/2012/05/26/evenimento-noua-carte-a-marelui-regizor-aureliu-manea/.
Clujul incearca sa fie un candidat castigator pentru Capitala Europeana…
Universitatile dar si oamenii de aici pot face diferenta.
In acest demers Clujul nu poate, nu trebuie sa-l uite pe Aureliu Manea… Si nu numai Clujul