Ce scuze caută universităţile, pentru dezastrul ce le aşteaptă: scăderea demografică!

Universităţile clujene au emis deja în eter o scuză pentru ce va urma: la anul vor avea mai puţini studenţi din cauza scăderii demografice! Negreşit că şi scăderea demografică este o cauză, dar bacalaureatul de anul acesta o trece în plan secundar, în mod cert. Numărul elevilor cu bacalaureat, care pot urma o facultate, este în prezent la jumătate faţă de cel de anul trecut. Iar aceasta este cauza principală a scăderii numărului de studenţă în anul universitar ce urmează.

Scăderea demografică se suprapune cu căderea bacalaureatului, dar nu este nici pe departe cauza înjumătăţirii populaţiei universitare. De ce au nevoie universitarii de astfel de scuze?

Dacă ar recunoaşte faptul că bacul lui Funeriu i-a lovit în plin, ar fi o înfrîngere mai greu de suportat. Rectorii îl urăsc în mod declarat pe ministrul Educaţiei, iar lovitura primită prin organizarea strictă a examenului de bacalaureat a fost luată, ca şi Legea Educaţiei, ca o ofensă personală. Din războiul cu Funeriu, universitarii nu vor să iasă atît de şifonaţi pe cît îi scoate ultima victoria a acestuia în lupta cu sistemul.

Apoi, dacă ar recunoaşte că examenul de bacalaureat i-a lăsat fără studenţi, ar recunoaşte implicit că, pînă acum, îi primeau şi pe cei foarte slab pregătiţi, că erau mai indulgenţi decît Funeriu şi o făceau fără nicio grijă faţă de calitatea absolvenţilor. Ar însemna, pe scurt, să-şi recunoască lipsa de exigenţă la admiterea în facultăţi şi de responsabilitate faţă de educaţie.

Scăderea demografică este de doar 0,16%, dar scăderea aplicată de Funeriu este de 54%. Dacă va rămîne aşa, vom vedea cum România utopică se micşorează. Şi nu pentru că se nasc mai puţini români, ci pentru că mor mai multe minciuni.

7 gânduri despre “Ce scuze caută universităţile, pentru dezastrul ce le aşteaptă: scăderea demografică!

Lasă un comentariu