România, provincie, criză: baronii rezistă!

Baroniada a avut o zi de naștere, era pe vremea lui Ion Iliescu și chiar domnia sa a botezat-o. Vă mai amintiți, ce vremuri! PSD înflorea la orașe și sate, baronii locali cucereau teritoriile, le demarcau frumos cu pixul lui Mischie și construiau pe banii statului de rupeau locul! La Bacău s-a ridicat voievodatul lui Sechelariu, la Vrancea al lui Oprișan, la Gorj al lui Mischie, la Teleorman al lui Dragnea. Lumea evolua repede și sigur spre evul mediu, iar domnul Iliescu s-a supărat că nu-l mai asculta nimeni cînd venea vorba de bani și averi și le-a zis-o: v-ați ciocoit!

Eh, ei nu s-au supărat, așa era bătrînul, cusurgiu, vroia să fie șef, dar baronii locali au continuat să trăiască bine, mulți ani de atunci încoace, pînă la adănci bătrînețe.

Pe măsură ce trecea timpul, baronii se înmulțeau, deveneau mai abili și mai greu de localizat. În vremuri de criză au ajuns să lucreze mult mai împrăștiat: cîte un tentacul de baron întins peste Apele Române, altul la Comunicații peste siteuri, altul la Moloț în Hunedoara. Trebuie să remarcăm diversificarea domeniilor de acțiune și raza de acoperire, pentru că așa a rezistat baroniada crizei!

În Hunedoara, președintele Consiliului Județean, liberalul Moloț face afaceri cu firme de construcții pînă le bagă în gardul cetății dacice. Moșia hunedoreană fiind administrată de însuși Moloț, nu putem decît să înțelegem că omul face ce vrea cu niște ruine pe care Dumnezeu le-a lăsat pe pajiștea din voievodatul lui, iar noi chiar n-am avea de ce să ne amestecăm în treburile sale!

La Baia Mare, ginerele unui baron pesedist, Ciocan, lucrează teribil de bine cu udemeristul Borbely, astfel încît firma lui de la Certeze primește lucrările de întreținere a Apelor române. Baronul de Baia Mare supraviețuiește și în epoca de cumplită recesiune, cu un mic ajutor de la Dumnezeul ungurilor. Vedeți că nici aici n-ar trebui să ne amestecăm, feuda lui Ciocan fiind treaba lui!

La Arad, primarul Falcă are și el o moșie frumușică. I-au mai scuturat-o procurorii de cîteva ori, dar cum din dosarele anchetelor au căzut doar acuzații nefondate, bietul baron a trebuit să continue să guverneze peste domeniu pînă în zilele noastre.

Dragnea de la Teleorman a fost nevoit săracul, să apeleze chiar și la fonduri europene ca să-și țină voievodatul prosper și deh, cum se întîmplă cînd muncești prea mult, a mai și greșit, a tras prea multe foloase spre visteria proprie iar acum trebuie să dea socoteală pe la curtea Europei. Dar nu e asta o problemă, se descurcă el, bine că n-a sărăcit pe vremurile astea cumplite! Dacă chiar va fi nevoie, îi va invita pe comisarii europeni la o chermeză cu sarmale și lăutari (a mai făcut-o, să știți, are experiență) și-i va înmuia, că și ei sînt oameni.

Constatăm acum că rețeaua baronilor locali, exersată în manevrele cu statul, a supraviețuit crizei, ea singură prosperă într-o lume care dă să nu se mai ridice.

Profitînd de lipsa de vigilență și de vulnerabiliatea justiției locale, de o presă slabă, dependentă de banii de la autoritățile locale, și de o populație blazată, baronii din provincia românească au supraviețuit cu brio oricărei guvernări și a unei crize, oricît de mondială ar fi fost ea!

Acest articol a apărut şi pe conta.ro.

Reclame

3 gânduri despre “România, provincie, criză: baronii rezistă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s