Problema banilor europeni – chiar banii

Am urmărit dezbaterile legate e fondurile europene. România a accesat 3% şi se caută vinovaţii. Miniştrii, agenţiile, primarii, birocraţia.

În fond, dacă cercetezi serios problema, afli că aproape nimic din toate astea nu contează în mod decisiv.

Fondurile europene sînt sau nu accesate în funcţie de existenţa banilor în România, acesta este motivul principal, decisiv în relaţia noastră cu fondurile europene. Acesta este purul adevăr, incomod pentru ţară, pe care premierul îl evită, iar discuţiile colaterale sînt menite doar să devieze de la subiect.

În primul rînd, partea românească nu dispune de cota ei de contribuţie, de la 3% la 50%, în funcţie de proiect. Apoi, şi dacă are aceşti bani, după ce îi cheltuieşte, România trebuie să-i deconteze aici, la Bucureşti, pentru ca apoi să şi-i recupereze făcînd decontul la Bruxelles. Ori, România nu are bani să facă deconturile în ţară. Ani de zile aşteaptă beneficiarii să-şi recupereze banii cheltuiţi, unii dau faliment între timp, iar proiectele se prăbuşesc între timp.

În plus, TVA este neeligibil pentru toate proiectele finanţate prin fonduri europene, ceea ce înseamnă că 24% din valoarea proiectului trebuie, din start, suportată de cel care derulează proiectul, ceea ce poate deveni un obstacol imposibil de depăşit.

Dacă guvernul Boc şi premierul ar vrea să deblocheze situaţia, ar fi suficient să creeze un fond special, alimentat cu regularitate din care România să finanţeze proiectele pînă la deconturile cu Europa. Dacă nu va face acest lucru, nu va accesa niciodată cu mai mult succes aceşti bani.

Ar mai putea să renunţe la TVA pe proiectele europene, dar după cum spunea Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, într-o discuţie iniţiată de Gazetino, acestă măsură e mai greu de pus în practică pentru că lanţul plătitorilor de TVA este dificil de întrerupt.

Pînă atunci, putem schimba sau nu miniştri, putem să ne văicărim, dar trebuie să ştim că banii sînt principala problemă: România este prea săracă ca să acceseze fonduri, dar, dacă vrea să spargă cercul vicios, trebuie să ia o măsură severă de concentrare a fondurilor naţionale spre acest domeniu. Să creeze un fond special de unde să facă deconturile şi să deblocheze fluxul de bani. Iar acest lucru depinde de guvern.

Ce spun autorităţile

Dan Lazăr, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, despre ipoteza scutirii de TVA a proiectelor finanţate din fonduri europene:

 • E puţin mai complicat fenomenul. Chiar dacă am reuşi să obţinem o derogare de la CE privind regimul TVA, rămâne o problemă cu deducerea de TVA pentru executant. Dacă scutim beneficiarul, ce facem cu executantul? Problema e şi mai gravă când sunt mai mulţi pe lanţ. Cum deduc şi colecteaza?
 • Beneficiarul poate să se înregistreze fără nicio problemă ca neplătitor de TVA în cazul în care cifra lui de afaceri nu depăşeşte 35.000 euro. Problema e că, în cazul în care optează ca neplătitor, el suportă preţul prestatorului cu TVA pe care ulterior nu-l poate deduce. Altfel spus, chiar dacă vrei să-l izolezi, cineva trebuie să suporte TVA – beneficiarul sau executantul. Undeva trebuie să se închida lanţul – TVA trebuie să fie un impozit neutru. Singurele variante sunt taxarea inversă sau scutirea – care necesită derogare de la CE şi este practic imposibil de obţinut.
 • În imagine: Dan Lazăr, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice (Sursa: guv.ro)

  Reclame

  4 gânduri despre “Problema banilor europeni – chiar banii

  1. eu as zice ca sunt bani da’ sunt cheltuiti aiurea.

   exemplul cel mai simplu e, din nou, autostrada. cu banii de la buget care s-au cheltuit pentru autostrada cu Bechtel se putea rezolva cofinantarea pentru coridorul IV. si acum aveam aia 400 de km de pe coridorul IV facuti, nu doar 52 pe ruta gilau – campia turzii.

   la fel sunt alte si alte proiecte pe care le facem integral din buget in loc sa folosim banii in cofinantari si sa obtinem efecte amplificate.

  2. prima uara trebuie sa manance alti mai mari dupa cei mai mici si mai mici…………………….cine stie puna unde ce este bun si economic nu este bun ca doar ne este fuame……… Stiti faza cu sf Petru siDnz cand inparteau bogatiile fiecarei tari si deaupra romaniei sa rupt sacu in acel moment au curs detoate si inca prea multe iar sf.Petru intreaba Doamne nu-s cam multe iar Dumnezeu raspunde ai dreptate Petre dar lasa ca le dau cunducatorii hotii si se rezolva tot

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s