Az egyszarvús kastély túlélői

manastirea-2013 093

A szentbenedeki Kornis-kastély különleges gyöngyszemnek számít Erdély kastélyai között. Valamikor várkastély volt, nagyszerű építmény, amely otthont adott Kelet-Európa legnagyobb természettudományi múzeumának és egy hatalmas könyvtárnak is. Szőlőskertekkel, legelőkkel és erdőkkel teli dombság övezte, egy több ezer hektáros uradalom, amely Bábolnánál is tovább terjedt.

Története 1573-ban kezdődött, és hirtelen ért véget 1945 egyik éjszakáján. Akkor szállták meg a kommunisták, Kornis gróf elmenekült, a falusiak pedig felgyújtották az udvaron a könyveket, és elhordták a bútorokat, szőnyegeket, festményeket. Nem maradt semmi. A kastélyból iskola, kultúrotthon és a mezőgazdasági szövetkezet székhelye lett.

Ma már csak romok vannak, ahol a falu a szemete gyűl, a szomszédok itt legeltetik a juhaikat, a suhancok pedig összefirkálják a mállott falakat. Az uradalom birtokosa Kornis Gabriella, a nemesi család utolsó örököse.

A „grófné” [„grofoaia”], ahogyan a falusiak mondják, kilencvenkét éves, és egy alagsori szobában lakik Budapesten.

[…]

A ház kicsi, zöld, ablakos tornáca van, körülötte gyümölcsfák. Kavicsos, tuja és oleander szegélyezte sétány vezet egy kaptatóhoz, ahol két macska hancúrozik a napon. A házból rádióbemondó hangja hallatszik, dél van. Az öreg Szatmári Imre egy széken alszik a rádiókészülék mellett, amit ki kell húzni a konnektorból, hogy kikapcsoljon. Nem ijed meg, amikor meglát maga mellett, noha vasárnap délben toppantam be a konyhájába.

Úgyse lenne mit elvinni. A tolvajok már meglógtak, negyven százasát vitték el, egy zacskóban tartotta a pénzt. Vidáman mosolyogva fogadja a váratlan látogatást. Az asztalon tejfölös doboz, abból evett valamicskét, mielőtt belealudt volna a hírekbe. A falon néhány vékony keretbe foglalt, portól feketült fénykép. A Kornis-kastély, tündöklése teljében, szintén bekeretezve. Ott dolgozott fiatal korában, inas volt Károly grófnál.

A kastély utolsó lakója százkét éves

A község májusban ünnepli őt meg pezsgővel és tortával. Szatmári Imrét tizenhét éves korában vették fel inasnak a gróf villamos erőművéhez. Az üzemet a fiatal gróf, Károly alapította Désen. Nyugti egyetemeken sajátította el a műszaki tudományokat, és ezek vívmányait visszatérte után erdélyi birtokán is meg akarta honosítani. Szerette a könyveket és a vadászatot, a virágokat és a nőket.

„A gróf úr volt valaki. Sokat tudott, és az udvarában ellátott minket tennivalóval. Lehetett volna kevély, de ő minden parasztnak köszönt, mindig megemelte a kalapját. Tisztelt minket. Felvett engem inasnak az üzembe, hogy tanuljam meg a villanyszerelést. Ott dolgoztam egész nap, de ha szüksége volt rám otthon, hogy ebben-abban segítsek, utánam küldött, és hívatott.

Volt alkalmam bejárni a kastély minden zegét-zugát, amikor valamit javítgatni kellett. Láttam a termeket tele könyvekkel. Ezrével sorakoztak a tölgyfa polcokon. Én szereltem be a világítást a könyvtárba, de úgy, hogy ne látsszanak a lámpák, csak a fényük, úgy a könyvek fölött.

Emlékszem, milyen volt a kert az udvarháznál: tele volt virágokkal, fákkal, a gróf hozta őket onnan, ahol az utazásai során járt. Sok szobrocska is volt, kőből, a kezükben könyvecskék, mintha olvasnának – kicsikék voltak és szépek. Ott a kapu mellett voltak az üvegházak, ahol a virágokat nevelték. Egész szekereket raktak meg velük, eladták a kolozsvári virágárusoknak. Volt egy múzeumféleségük is, tele kitömött állatokkal és madarakkal. Volt vadászni [a gróf] Károly királlyal is a Duna-deltában, meg Afrikában európai uraságokkal.

Egyik reggel, ahogy kijött a lépcsőre a kezében puskával, hogy egy csókára lőjön, megcsúszott, és meglőtte a lábát. Akkoriban nem lehetett gyorsan kórházba jutni, mire elért Kolozsvárra, súlyosbodott a sebe, le kellett vágni a lábát innen fentről, ni.

Csináltatott egy falábat; sántított, de úgy is szeretett vadászni. Ahogy jöttek a kommunisták, megértette, hogy menekülnie kell, hogy legalább ő és a családja élve megússza. Egy este ment el. Az üzemi kocsis fogadta be a házába. Aztán felvették könyvelőnek oda, az üzemhez, amit ő alapított…

Ott halt meg, Désen. A lánya elment Budapestre, a fia meg Ausztriába. Hallottam, meghalt, csak lányai voltak. Ide már nem is jöttek soha. A gróf úr se járt erre. Látja, az udvaromból látszik Dés, a völgyben…

De a gróf úr nem jött többet ide, hogy megnézze, mi lett a kastélyából. Azok a bolond népek elégették a könyveit, nagy tüzet raktak az udvaron, és felgyújtottak mindent, amit nem hordtak el a házaikba. Szalmatetős kicsi viskóik voltak, de leszedték és elvitték a kastély ablakait. Nem is lehetett felszerelni, túl nagyok voltak, úgyhogy nekitámasztották a házuk falának, úgy verte ott az eső évekig. Elhordták a kitömött madarakat is, az állatokat, minden holmit, amit akartak, s amit nem, azt tönkretették. Lerombolták a falakat, és elvitték a köveket, hogy kerítést építsenek.

Egyik este, a pusztítás után, odamentem megnézni, hogy mit műveltek. A törmelék alatt megtaláltam a gróf úr falábát. Elvettem, letöröltem róla a port, és bementem Désre. Elmentem a házhoz, ahol meghúzta magát, és odaadtam neki. Nagyon megörült a gróf úr a lábnak. Könnyes lett a szeme, amikor odaadtam.”

Kornis Károly a kastély negyedik ura volt a családból. Eredetileg harcos nemzetség voltak, a tizenhatodik század végén létrejött Keresztúri-birtokhoz házasság révén jutottak. A kezük alatt felvirágzott az uradalom. Az utolsó gróf megalázott hivatalnokként halt meg, a maga építtette villamos erőműnél dolgozott. Ez volt az első ilyen üzem Erdélyben, ellátta Szamosújvárt, Dést és a környékbeli falvakat. Károly gróf biológus volt, szerette a vadászatot, nagy nőcsábász hírében állt.

[…]

Ford. András Orsolya

Teljes történet itt olvasható

Reclame

Un gând despre “Az egyszarvús kastély túlélői

  1. Szathmári Imre az uradalomban villanyszerelő volt, soha nem lakott a kastélyban. Haláláig abban házban élt, amit még a gróftól kapott.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s