Atac stupid. RMGC face gafe grosolane

Vezi şi:
Războiul pe care-l duce Gold Corporation cu România: roşieni contra roşieni, ziarişti contra ziarişti, societate civilă contra societate civilă, bloggeri contra bloggeri

Asociaţia Pro-Roşia Montană, afiliată Gold Corporation, trimite un comunicat în care atacă singurul eveniment oragnizat din entuziasm la Roşia Montană. Pentru că tinerii care se ocupă de festivalul Fîn Fest sînt împotriva exploatării Rosia Montană, fireşte, oamenii Goldului îi atacă: festivalul lor este ieftin şi nu reprezintă Roşia Montană!

Precizăm că este singurul festival non-RMGC. În rest, toate sărbătorile locale au fost cumpărate de corporaţie. De ani de zile, Ziua minerului este organizată de RMGC, o sărbătoare refrişată artificial, prilej de cumpărat simpatia localnicilor cu mici şi bere.

Aşadar, Fîn Fest, un festival care aduce turişti în Roşia, oameni de cultură, arhitecţi, cărturari, studenţi şi ziarişti, este prezentat de garda de purtători de cuvînt din jurul RMGC ca un eveniment jalnic.

Concluzia este evidentă, serviciile de PR ale RMGC au început să greşească prosteşte: exagerează şi astfel demonstrează cît de rău intenţionaţi sînt, cît de determinaţi şi interesaţi să măture tot ce nu a putut cumpăra Goldul de pe suprafaţa bietei localităţi.

În curînd ne putem aştepta să primim comunicate despre vizitatorii din Roşia, cum a ajuns acolo cineva îmbrăcat ieftin şi cu o maşină ieftină, cum altcineva a comandat la cafeneaua lor din centrul oraşului o băutură ieftină sau despre cum un istoric jalnic făcea fotografii cu un aparat ieftin, pentru o cauză ieftină. Ce ruşine!

Comportamentul abuziv al celor de la RMGC începe să fie şi ridicol. Paragrafe întregi din comunicatul de mai jos se regăsesc în textele de promovare a RMGC: vă închipuiţi un roşian care vorbeşte despre mineritul modern şi responsabil?!

Iată şi comunicatul:

Fân Fest nu reprezintă Roşia Montană. Aşa-zisul festival este o jignire la adresa localnicilor şi la tradiţiile unei zone cu o istorie milenară în minerit pe care oamenii locului le respectă.

În ciuda insistenţei cu care organizatorii continuă să transmită aceleaşi mesaje fără fond, noi, adevăraţii membri ai comunităţii locale, vrem să înţeleagă toată lumea că festivalul Fân Fest nu este o manifestare tradiţională a comunităţii din Roşia Montană. Este un eveniment înfiinţat special de persoane care nu au nici o legătură cu zona, pentru a protesta împotriva mineritului la Roşia Montană şi implicit la dreptul la o viaţă mai bună a oamenilor de aici.

De câţiva ani, suntem nevoiţi să suportăm umilinţele şi desfrâul unor tineri care vin la noi acasă să ne dea lecţii despre cum să trăim şi care, chipurile, vor să ne salveze. Asta în timp ce organizatorii spun că este un festival cultural destinat celor care vor să cunoscă istoria Roşiei Montane şi oamenii locului. Însă nu este deloc aşa.

“Fân Fest a adus în fiecare an la Roşia Montană grupuri de tineri care nu au avut nimic în comun cu tradiţiile şi cultura zonei. Au dat peste cap viaţa normală a Roşiei Montane, unde oamenii nu doresc decât să muncească şi să trăiască în linişte. Unii dintre ei au jignit localnicii, i-au înjurat, le-au devastat grădinile şi gospodăriile în setea lor de “cultură”. Le transmitem că nu sunt bineveniţi la Roşia Montană, noi avem tradiţiile şi manifestările noastre culturale. Aici s-a format o adevărată cultură venită din cei peste 2000 de ani de minerit. O dovadă este tradiţionala sărbătoare “Mărie, Dragă Mărie”, din 15 august de la Cărpiniş, sau Ziua Minerului care se va ţine în 28 august pe stadionul din comună. Noi îi aşteptăm acolo să vadă cum sărbătoresc roşienii. Iar de salvat de la sărăcie şi situaţia de acum o poate face doar investiţia în minerit propusă la Roşia Montană şi pe care noi localnicii o susţinem.” Andrei Jurcă, preşedintele ONG Pro Roşia Montană.

“Suntem oameni simpli, cu frica lui Dumnezeu, ne distrăm atunci când avem motive de bucurie şi nicidecum prin manifestări ca Fân Fest. Acest festival nu a schimbat nimic, în fiecare an a fost doar multă gălăgie şi mizerie. Nu vor decât să ne lase fără locuri de muncă şi să convingă guvernanţii şi opinia publică că la Roşia Montană nu este nevoie de minerit. Ce au făcut ei pentru Roşia Montană în ultimul an, de la ultima vizită? În presă spun că vor să ne cunoască istoria, dar dacă îi întrebi pe participanţi, afli că au venit doar ca să se distreze. Asta este cultura lor şi tradiţiile pe care spun că le promovează.” Marcu Blăjan, preşedintele ONG Pro Dreptatea.

Comunitatea din Roşia Montană este revoltată că aceşti oameni care nu au nici o legătură cu zona continuă să vină aici în fiecare an, se distrează două zile şi apoi pleacă fără să le pese de istoria, cultura, tradiţiile şi viaţa noastră, a celor care trăim aici.

Mai mult, încearcă să convingă lumea că Fân Fest este o modalitate de promovare a Roşiei Montane şi să includă localitatea noastră pe lista UNESCO.

Vă spunem noi, localnicii, că Fân Fest este o insultă la adresa acestei localităţi miniere. Sperăm ca cineva să pună capăt acestei jigniri la adresa comunităţii noastre şi nu cerem decât să fim lăsaţi să ne promovăm adevăratele tradiţii, să ducem o viaţă bună la noi acasă şi să pornim la Roşia Montană un minerit modern şi responsabil pentru bunăstarea tuturor.

4 gânduri despre “Atac stupid. RMGC face gafe grosolane

  1. sincer au dreptate. daca ar fi fost vorba de altceva, as fi fost de acord cu dvs. dar asa, cei cu fan fest nu reusesc decat sa isi bage singuri pietre in sacul pe care il tot tin in spate de ani buni….

  2. Sa inteleg ca aceasta comunitate a „localitatii miniere” protestatara este anti culturala din principiu sau…strict conjucturala. Si iarasi ma intreb, chiar sunt, sau numai se cred, reprezentantii comunitatii?! Poate sunt mai expliciti in legatura cu traditiile exploatarii, „moderne si responsabile”, a haldelor, cu cianura.
    A lua tot este lacomie si lacomia este pedepsita de cei ce vegheaza asupra noastra.
    Veti recuoaste ca erxista traditia ca si unui pom cand ii culegi rodul trebuie sa-i lasi cateva fructe pentru Cel ce a facut posibil rodul
    Si inca ceva, de data aceasta strict emotional, stramosii mei au fost locuitori ai zonelor aurifere si stiu de la ei de blestemul lasat asupra celor ce de bunavoie sau cu rea credinta vor da aurul muntilor „Strainului”. Restul discutiei se poate purta intr-un al registru.
    Cat depre „dreptul la o viaţă mai bună a oamenilor de aici.” invocat de dezinformati, caci nu-mi place ideea de a-i numi vanduti sau cumparati sau lacomi sau egoisti sau fara minte, ma gandesc nu numai cu preocupare ci chiar cu groaza ce se va intampla cand vor aparea protestele riveranilor: unguri, sarbi, bulgari, ucraineni, moldoveni, rusii care vor cere oprirea imediata a exploatarii ca fiind distrugatoare de mediu precum si plati compensartorii pentru realele sau ipoteticele pierderi suferite (pe care nu le vor plati numai copiii dezinformatilor de azi).

  3. Mai bine isi organizau festivalul pe un camp, undeva unde e mai amenajat. De ce vor sa deranjeze zona ? Ca sa arate ca pot si ei sa organizeze? Sunt destul de sigur ca nu o sa fie organizat prea bine, mai ales la capitolul curatie.

Lasă un comentariu