O scrisoare cutremurătoare. Despre transplantul lui Alexandru Arșinel

Actorul Alexandru Arșinel a fost operat la Cluj de doctorul Lucan. I s-a transplantat un rinichi la trei zile de la solicitare, iar actorul și doctorul au fost fericiți să povestescă presei ce lucru minunat au făcut împreună. Unul că a primit o nouă șansă la viață și altul că i-a dat-o. Dar cineva astăzi i-a scris lui Arșinel o scrisoare pe care am primit-o și eu. Iat-o:

”Stimate domnule Alexandru Arșinel,

Numele meu este Emanuel Ungureanu, vă scriu în calitate de asistent social care se ocupă de 13 ani de îngrijirea a peste 70 de copii și tineri care suferă de insuficiență renală cronică, tratată prin hemodializă, dializă peritoneală și transplant renal.

Regret din toată inima că suferiți la fel ca prea mulți români de una dintre cele mai cumplite boli, insuficiența renală cronică care condamnă la o moarte lentă mii de concetățeni ai noștri.

Am aflat cu bucurie împreună cu milioane de români, cărora le-ați înseninat viața cu prestațiile dumneavoastră de înaltă ținută artistică, că ați primit o șansă la viață prin bunăvoința unei familii care a hotărât să fie de acord ca o parte din corpul persoanei dragi trecute în neființă să trăiască prin dumneavoastră.

Sunt totuși trist și extrem de dezamăgit domnule Arșinel de faptul că ați acceptat un tratament preferențial din partea unui sistem de transplant care ar trebui să ofere o șansă la viață pe criterii clare, transparente tuturor bolnavilor care au nevoie de un organ funcțional pentru supraviețuire.

Dumneavoastră ați primit un rinichi la 3 zile după ce ați solicitat un transplant pentru că sunteți o vedetă și profesorul Lucan a decis că viața dumneavoastră este mai prețioasă decât a altora.

Dacă aș fi părintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficiență renală cronică care merg de trei ori pe săptămână cu salvarea la un centru de dializă și stau țintuiți de un pat conectați la un aparat timp de 4 ore chinuitoare v-aș întreba: De ce credeți că viața copilului meu,care are 21 de ani și care face dializă de 8 ani, este mai puțin importantă decât viața unui om de 70 de ani care nu a făcut nici măcar o zi de dializă?

La sfârșitul anului trecut, domnule Arșinel am fost ”sfâșiat” alături de ”familia” de copii și tineri dependenți de dializă de care mă îngrijesc de vestea morții Adinei Bleotu, o tânără din ”gașca” noastră pe care am iubit-o enorm.

Acest om cu suflet minunat, nu împlinise 20 de ani și terminase primul an la medicină la Universitatea de Medicină din Timișoara.

A reușit această performanță cu toate că starea ei de sănătate era extrem de precară și trebuia să meargă la dializă de trei ori pe săptămână, locul unde știi sigur că te duci, dar nu știi niciodată dacă te mai întorci.

Sigur nu ați auzit de ea, nu vă acuz pentru asta.

Pentru părinții ei, pentru mine și pentru foarte mulți oameni care au cunoscut-o, Adina a fost o vedetă.

Șapte ani de zile Adina a fost pe lista de așteptare și nu a avut șansa să facă un transplant de la donator în moarte cerebrală.

Această tânără care scria la 14 ani poezii ca Blaga a murit în floarea tinereții în mod dramatic, pentru că sistemul de transplant din România nu este pregătit să ajute mai mulți bolnavi.

În disperarea de cauză părinții Adinei au încercat să cumpere un organ pe ”piața neagră”, dar nu au avut suficienți bani să plătească un donator care să fie compatibil cu ea.

Cred că ați auzit măcar din reportajele emisiunii ”În premieră”, a doamnei Carmen Avram, despre drama prin care trec sute de români disperați că nu își pot salva copii de la moarte sigură și care sunt forțați să își riște libertatea căutând donatori vii dispuși să își vândă un rinichi, alegând în felul acesta să încalce legea cu bună știință.

Familia Bleotu a așteptat în zadar un rinichi pe listele de așteptare din România pentru copilul lor minunat.

Donatorul viu găsit compatibil cu Adina, un excroc oribil, s-a lăcomit la bani și în acest fel niște părinți nenorociți dintre care unul chiar medic pediatru au trebuit să asiste neputincioși cum odrasla lor se ”stinge”.

Din acest motiv domnule Arșinel ar trebui ca bucuria dumneavoastră că ați avut șansa să faceți un transplant la numai câteva zile după ce v-ați înscris pe lista de așteptare ar trebui să fie cu măsură, decentă, mai ales că rinichiul a provenit de la un tânăr care și-a pus capăt zilelor.

În timp ce dumneavoastră vă bucurați de un rinichi sănătos mii de români care iubesc viața la fel de mult ca dumneavoastră se sting pentru că nu se pot ruga ca cineva să moară pentru ca ei să trăiască sau pentru că nu au suficienți bani să-și cumpere un rinichi.

Maestre al comediei, viața miilor de anonimi pe ”marea scenă” a vieții este la fel de importantă ca a dumneavoastră chiar dacă zilele acestea vi s-a sugerat altceva.

Din declarațiile medicilor care v-au operat rezultă faptul că era important să primiți repede un rinichi ca să nu ratați un important turneu în Canada.

Ligia Bulzan, Adina Bleotu, Adina Fiț sunt doar o parte din numele unor copii care și-au încheiat mult prea devreme ”turneul vieții” pentru că medici ca profesorul Lucan au primit în mod nejustificat monopol asupra vieții și a morții.

Pe aceleași criterii subiective ca și dumneavoastră, Maestre, în anul 2004 un cetățean german de 46 de ani, plecat cu mulți ani în urmă din România, a primit din partea domnului profesor Lucan rinichiul unei tinere de 18 ani care a fost lovită de o motocicletă.

Acel rinichi era firesc să ajungă la unul dintre tinerii care așteptau pe lista de așteptare, și nu erau puțini.

Care credeți că au fost motivele pentru care cetățeanul german a primit rinichiul?

Credeți că nu s-a găsit niciun român compatibil?

Am fost martor la această tragedie pentru că lucram ca asistent social în Institutul de Transplant Renal condus de profesorul Lucan, același medic care a decis în dreptul dumneavoastră că merită să trăiți.
Eu cred că dacă aveați 70 de ani și nu erați un VIP, nu ați fi primit acel rinichi.

Cineva mai tânăr care aștepta de mulți ani un rinichi și care ar fi avut o compatibilitate bună cu primitorul ar fi primit această șansă.

Domnule Arșinel sunteți una dintre multele vedete operate de Lucan pentru ca acesta să apară din nou pe prima pagină a ziarelor.

Pentru mine și pentru foarte mulți alții, VIP-uri sunt Viorel Bora, de 15 ani, din Beclean care a efectuat un transplant la Institutul din Cluj, dar acesta nu a funcționat nici un minut.

Gabi Miciu, din Bistrița, face dializă de 10 ani și medicii clujeni nu au reușit să îi transplanteze un organ funcțional.

Ei și mulți alții ca ei au fost folosiți de doctorul Lucan pentru a-și crea în mass-media imaginea unui salvator.

După ce cazurile lor au fost mediatizate cu succes, dar transplantele lor nu au funcționat, profesorul Lucan a promis fiecăruia că primul rinichi provenit de la un donator în moarte cerebrală va ajunge la ei.

Mulți rinichi s-au transplantat de atunci, dar lumina reflectoarelor stingându-se s-a stins cu ea și șansa lor la viață.

Vă doresc multă sănătate domnule Arșinel și sunt sigur că vă veți ruga zilele acestea ca Dumnezeu să găsească în ”farmacia” Lui o inimă bună pentru domnul profesor Lucan și să îi facă acestui chirurg strălucit un ”transplant de inimă” reușit, astfel încât acesta să își țină promisiunea făcută VIP-urilor mele, Viorel Bora și Gabrielei Miciu și multor altora.

Sper ca proaspăt ”transplantat de inimă” Maestrul Lucan să cânte cât mai des la căpătâiul multor amărâți anonimi din ”marea gloată” care au nevoie de un transplant melodia cu care v-a trezit din anestezie excepționalul medic ATI, Adrian Bărbos. Promit să îl acompaniez.

Cu stimă, Emanuel Ungureanu

Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta”

85 de gânduri despre “O scrisoare cutremurătoare. Despre transplantul lui Alexandru Arșinel

  1. Acest Emanuel Ungureanu pune semnul egalitatii intre marele actor Alexandru Arsinel, impovarat de merite decenii in sir si o persoana „non-name” de undeva de-aurea. Daca Leonardo da Vinci, la 70 de ani, ar fi avut nevoie de un rinichi pentru a supravietui, oare ar fi trebuit lasat sa moara in favoarea unuia care nu stia nici cum sa tina in mana o pensula? Aceste Emanuel Ungureanu este un individ fara nicio busola valorica. Il pune pe acelasi nivel pe Napoleon cu ultimul soldat. „Moartea unora e mai grea decat un munte, pe cand a altora e mai usoara ca fulgul” (proverv chinez)

    1. D/le Serban Vasile, de unde stiti ca unul dintre copiii care nu au sansa de a supravietui nu ar fi fost un Leonardo da Vinci???
      Acelasi lucru m/a revoltat si pe mine Emanuel Ungureanu, ca si in situatia lui Cristi Minculescu, pus pe lista in mod prioritar….
      Bietii nostri copii nu pot demonstra ce pot daca usile le sunt inchise mult prea devreme…

    2. Domnule cinic Serban Vasile daca ai fi fost tu bolnavul (te tutuiesc intrucat nu meriti respect in urma comentariului tau) sau copilul tau si arsinel ti-ar fi luat rinichiul inainte ce comentariu ai fi facut atunci?

    3. @ Serban Vasile …stimabile esti un idiot ! …viata este importanta oricum fara a tine seama de „valoare” …ceea ce tu numesti valoare ..ani petrecuti pe scena pentru altii put insema o viata risipita !

    4. S-ar putea, ca tocmai D-ta sa nu ai o busola valorica, domnule Serban Vasile. Si de ce ma rog, viata lui Napoleon ar valora mai mult decat a unui biet soldat? Impovarat de merite?
      Un alt Alexandru, mai mare, a rugat sa fie inmormuntat cu „mainile la vedere”, ca toata lumea sa vada, ca EL mare cum a fost, nu ia cu el nimic.

    5. @ Serban Vasile, esti un IDIOT cinic care probabil nu ai avut niciodata copii. Zdreanta mizerabila, sunt curioasa cum ai fi reactionat daca cineva din cei dragi tie ar fi fost respins de la transplant in favoarea unei vedete sau a cuiva plin de bani. Lepra care esti !!!!!!!!!

    6. vai a farti futere stronzo ! sei una merda,un lecca cullo che non merita di vivere ! vafancullo te e la tua famiglia. vai a prendere il cazzo in bocca tua, a quel stronzo di medico che deve dare una spiegazione a tutti quelli che aspetano ” di vivere „,non di non perdere un spettacolo in canada !

    7. Serban, daca ai reciti comentariul tau „barbar”, oare ti-ai putea da seama cat de RIDICOL ai fost? E absurd sa ai o astfel de parere. Ramane sa te mai intreb un singur lucru: Dumneata, ti-ai da viata…pt o vedeta?

    8. In fata suferintei si chiar a mortii suntem egali.. dar din pacate unii nu inteleg ca fiecare om este un geniu in felul lui, poate nedescoperit. In fond nimeni nu-ti da dreptul sa fi Dumnezeu, sa selectezi, macar sa ai decenta, ca medic-OM sa o faci la rand, in functie de o nenorocita lista de asteptare. Unii nici nu stiu ce inseamna aceasta dializa, care amana sfarsitul cu inca si inca o zi dar vorbesc de „somitati, de domnul nimeni cu o cunoastere de te lasa fara replica !” Am inteles la varsta mea ca in fata legii nu putem fi chiar egali dar macar in fata bolilor, a suferinteleor fizice, sa acceptam decent sa fim egali. Desigur, numai cand esti intr-o asemenea situatie intelegi, dar cam tarziu ! Sa ne dea Dumnezeu sanatate tuturor chiar si Zmeilor decidenti !

      1. Nu putem fi egali niciodata , nici chiar in fata mortii , dar sa avem sanse egale , da , asta ar trebui sa se poata ! Toti ar trebui sa avem sanse egale la viata ! Si asta e posibil doar respectand regulile , toti !

    9. Domnul Arsinel nu are nicio vina, lucrurile sper sa fie clare in acest sens. Este un om care, ajuns pe patul de spital, a fost privit mai mult decat un simplu pacient de catre medic, lucru care incalca deontologia medicala. Nu ne putem cumpara nemurirea, nu putem fi vesnici, nu zic ca maestrul merita sa sufere asa cum nimeni nu ar merita. Problema care se pune e sistemul de transplant din tara noastra si aici il cunoasteti toti foarte bine. Nu sunt suficienti donatori, iar oportunitatea de a realiza un transplant trece dincolo de compatibilitatea dintre cei 2, din pacate, si cunoaste si alte laturi: spagi, piata neagra, popularitate.

    10. Proverbe chineze stii, dar ce zicea Caragiale mai stii? aia cu.. „amice, esti idiot”. sa te vad pe tine ca-ti pierzi copilul in fata unui tratament preferential pentru vedete. boala e oarba si tratamentele ar trebui sa fie asemenea. TU esti un „individ” care a aruncat si el cu niste gunoi peste o scrisoare cu mult bun simt din partea unui tanar. Si da, consider ca nu e nevoie de pronume de politete in cazul unuia ca tine.

    11. Ma ingrozesc cand ma gandesc in ce fel iti functioneaza mintea. Daca erai unul din cei care asteapta un transplant,gandeai la fel? Probabil ca toti ne-am dori sa putem „fenta” sistemul intr-o astfel de situatie,dar ar trebui sa avem decenta sa tacem si sa lasam capul plecat daca am face-o. Arsinel a trebui sa se bucure ca a avut aceasta sansa si sa aiba decenta sa taca din gura.

    12. E cel mai frumos tribut adus asistentei sociale, am plecat din tara pentru toate aceste motive enumerate. Felicitari pentru continut si curaj!

    13. OOOFFFF !!DECE CEI BOGATI SI CU UN NUME DE RASUNET A LUAT LOCUL CELUI CARE POTE ASTEPTA DE ZILE, LUNI, ANI!!! nu ea fost rusine Domnului Arsinel cu nume si renume la catena?!!nu mai are cei tineri loc de ARSINEL SI STELA!!ore cei tineri nu mai au loc de ei CREDE CA VOR TRAI VESNIC!!!cine stie in ce directi si destin vor trece in nefinta””!!

    14. cine e fraieru asta de SERBAN VASILE ??? ba laba trista de ce nu te-AI DUS TU CU MATA SA DATI UN RINICHI LA FUTUTU ALA CA SA SCAPE DACA TOT AL PUPI IN FUND????? ba pula prost sant sute de tineri care au nevoie de un rinichi si cu viitorul in fata care pot sa ajunga de zece ori mai sus decat leonardo sau besinosu ala de arsinel.daca esti linge in cur macar tineti poinia pentru tine nu o mai face publica PROSTULE

    15. serban vasile….in fata legii ,in fata bolii si in fata Lui Dumnezeu TOTI suntem egali ! cu ce este mai presus Arsinel pacientul fata de oricare alt pacient? CU NIMIC !

    16. datorita „serbanilor” merge tara in halul asta, Pt ca unii sunt mai egali decat altii,pt ca cineva decide cine merita si cine nu pe criterii doar de ei stiute, Sunt „elitele” care ne conduc si ne secatuiesc.

    17. Pentru Serban Vasile ; E mai bine sa taci uneori decat sa spui proverbe chinezesti ..Esti redus mintal Vasile , josnic si amarat ….Arsinel e un …comediant expirat deja ‘ uneori vulgar impreuna cu colega lui S… …ia bani de la Catena ‘ mi-e scarba cand vad reclamele .
      Ar putea sa stea „la pensie ‘ linistiti si sa lase tinerii sa se afirme .
      Dreptate nu va fi niciodata in tara asta ‘CRESTINA ‘ si ‘orthodoxa’..

    18. Domnule Vasile , prin răspunsul dumneavoastră îmi demonstrati nu numai ca sunteți un dobitoc cu o mentalitate caracteristica vremurilor burgeziei si al taranilor iobagi , dar si ca trăim într-o epoca a gravei degradari a valorilor morale . Cum va permiteti sa sustineti ca un om , prin statutul sau social , are drept la viața in detrimentul altuia ? Si cum va permiteti sa puneți un comediant de doi bani ( după mine ) pe același nivel cu Da Vinci ? Cine dracu’ e Arșinel ? Dumneavoastră si imbecilul de Mădălin Voicu , ce susține ca acest actor face parte din patrimoniul național ( alături de marii noștri scriitori , muzicieni ) , ar trebui sa va luați de mana si sa va spazurati de lantul lung al ipocriziei umane … Cum v-ați fi simțit , dragi domni , daca in locul copiilor dumneavoastră care ar avea nevoie de un transplant ar veni un manelist ” jmecher ” si ar sari peste rând … Că , de , ăsta de ce n-ar face parte din patrimoniul statului ?

  2. Este incredibil! Am vazut centrele de dializa, am o cunostinta care are un rinichi transplantat (din fericire cineva din familie a fost compatibil)….nu am cuvinte. Este vitala introducerea unui sistem cu criterii clare – sau poate deja exista dar…

  3. In fata mortii cu totii suntem egali. Si no-name-ul si Napoleonul amintit de „omul” de mai sus… Problema nu e ca Maestrul Arsinel a primit un rinichi. Ii urez sanatate multa si inca multi ani sa ne bucure de acum incolo… Problema e ca un sistem prost permite unei persoane sa aleaga discretionar cine traieste… Maestrul nu are nici o vina, nici macar aceea de a nu fi refuzat acel rinichi in favoarea altcuiva… Cati dintre noi ar face asta fiind in situatia dansului? Si nici multii pacienti in asteptare nu au nici o vina ca cineva ii trece cu vederea pentru a mia oara… Ramane frustrarea, disperarea, lacrima iar acestea sunt reale si dincolo de orice celebritate…

  4. nu arsinel este vinovatul aici. el este doar complice.
    vinovat este sistemul, si bugetarii platiti sa faca acest sistem sa functioneze corect.

  5. Dragi prieteni, vă mulțumesc că i-ați răspuns domnului Serban Vasile exact cum aș fi făcut-o eu! 🙂 Sunteți minunați! Iar o dezbatere pe această tema chiar ar trebui făcută, este timpul!

  6. Poti sa astepti o viata si sa nu gasesti un rinichi compatibil si poti sa-l gasesti intr-o ora!
    Dumnezeu stie ce face!

  7. Cu ce e mai valoros Maestrul Arsinel in comparatie cu finutul meu Denis care asteapta de 6 ani un rinichi (de la nastere). S-a nascut cu insuficienta renala, acum de cateva zile a facut 6 ani. El inca asteapta, ZILNIC face dializa, el cu ce e mai prejos?

  8. DOMNULE ARSINEL,nu pot sa va spun decat un lucru….viata d-voastra a-ti traito,dar copii acestia merita sa traiasca…………..RUSINE

  9. un profesor …american …cu geanta si stilou
    a scris ..un ,,op,, ..in care-apus problema …intr-un stil nou …
    nu poti sa fi …ne-nvata el ..mai mort decat un mort
    de mori ..de ciuma ..ori cartus
    e cam ..acelasi sport …..ha ha ha ….mai crede cineva si indestin

  10. serban vasile (cu litere mici) esti un mare temblel; ai facut o comparatie da Vinci si Arsinel ….penibil , pana una alta cine este Arsinel?! IN afara teatrului de revista C Tanase (ma rog tot teatru se cheama) l-ai vazut facand vreun rol?! In afara de cuplete „dublete”….ce mai face „marele artist” …pana la urma este chestie de gust si prinde la paemnii cu putin educatie ce face arsinel , stela popescu si alti ….escu ….
    poate unul dintre copiii care asteapta un rinichi este mai talentat decat da Vincii, MIchelangelo, Maria Callas …etc
    Daca era copilul tau in asteptare ce ai fi spus daca iti lua arsinel rinichiul?

    1. Folositi o tactica gresita, nu puneti in lumina o parte a lucrurilor, innegrind-o pe cealalta. La urma urmei, domnul Arsinel nu e un nimeni, asa ca nu merita desconsiderarea noastra. Discutia nu in directia asta ar trebui facuta.

  11. Consider ca in momente ca asestea, in fata mortii…cu adevarat se vade VALOAREA unui OM!
    Oricum s-ar numi si orice ar fi facut!!

  12. Actorul sa multumeasca lui Dumnezeu!si sa ceara iertare…
    Valoare au toti oamenii- Dumnezeu le-a dat-o prin creatie!
    Atitudinea actorului a deranjat- e sfidator, D-le Arsinel, la adresa celorlalti bolnavi, sa va faceti reclama TV cu asa ceva(puteati refuza, din respect si cu un dram de constiinta!).
    Reveniti pe scena cu un ROL DEMN!

  13. Problema nu este Arsinel, ci reflecta o imbecilitate de sistem. Chestia aia cu”ne nastem egali” este practic o ineptie. Supravietuieste cine poate, adica „are”. Atata vreme cat in Romania nu ai nici o garantie ca daca intri in spital mai iesi viu, restul e pura fabulatie. Un om cu scaunul la cap NICIODATA nu ar pune egal intre viata si sansa unui copil, fata de cea unui adult. Un parinte sau bunic, si-ar da toate organele si sufletul sa traiasca urmasul, pentru ca asta este reala noastra nemurire. Eu am pierdut un copil de 6 ani, ce-i drept intr-un accident stupid, asa ca ma consider indreptatit sa vorbesc si sa critic. Spre dezamagirea mea, societatea este ipocrita la greu si nu cred ca voi prinde personal o imbunatatire a situatiei. Iar atata vreme cat domina coruptii si ipocritii, mincinosii, coteristii si fatarnicii, pana si dreptul la viata se va da discretionar. Pacat de copii si tinerii care sufera, pacat de cei ce sa sacrifica pentru ei, si rusine celor care gandesc altfel.

  14. Dupa cum se stie, si s-a adeverit si in acest caz ,”orice se poate fura” in Romnia.Din pacate sistemul o permite,si se cunoaste faptul ca daca ai o problema majora din sanatate si mai ai o sansa, scapi daca ai bani, daca nu esti intr-o vesnica lista de asteptate.Trist, dar adevarat.Se poate face ceva?In viitorul apropiat din pacate, slabe sperante…

  15. nea serbane, pe principiul asta, daca un impovarat de merite decenii in sir iti calca familia cu masina, sa nu cumva sa faca parnaie .,..

    1. di pacate asta se intimpla in romania ajunge cine are protectie sau recomandare in toate domeniile,mare pacat ca lipsesc IUBIREA si RESPECTUL .dar si eu cred ca SINTEM TOTI EGALI…indiferent….

  16. Azi am vorbit cu cel care răspunde de transplant în România. De fapt cu cei doi care conduc Agenția Națională de Transplant! Am postat si discuțiile cu ei, mai sus. Dragilor, dr Nica din Bucutrești mi-a spus că el e picat din Lună, nu știe nimic, vai de capul lui, el e si portar si femeie de serviciu, dar să vorbesc cu Luscalov de la Cluj, singurul lui coleg, director executiv în Agenția aia de Transplant. Ghicici unde l-am găsit? Lucrează în suboordinea lui Lucan la Institutul de Urologie, A spus că a decis alături de alți trei subordonați ai DOMNULUI PROFESOR, în favoarea lui Arșinel. Cică asta a fost comisia de transplant…

  17. Cel mai mare excroc din sistemul asta e Lucan. Si eu am intrat pe mana lui, am platit banii necesari, dar am si deschis ochii in jur. Sa fim seriosi, tot Clujul stie asta. E un mafiot!

  18. ASTAZI 02.09.2013 AM FOST PLIMBAT IN TG-JIU LA 3 SPITALE (NOROC CA TG-JIU-UL ARE DOAR 3 SPITALE) LA TOATE AM FOST LA URGENTE CU SOTIA DEOARCE A SUFERIT O REACTIE ALERGICA SI I S-A UMFLAT TOATA FATA!!! AVEM NISTE MEDICI IN SISTEMUL SANITAR DIN ROMANIA DE TOATA JENA! NU VA POT SUPORTA INGAMFAREA SI AERELE DE VIP-URI DRAGII MEI! PACAT CA MEDICII BUNI IES IN AFARA ! AM AJUNS LA URGENTE LA FIECARE SPITAL SI MEDCII DE GARDA PUR SI SIMPLU NU AU NISTE PROCEDURI DE PRIMIRI URGENTE CLARE, ESTE UN HAOS TOTAL! M-AM PLIMBAT CU MASINA PERSONALA INTRE ACESTE SPITALE TIMP DE 2 ORE! IN CELE DIN URMA AM FOST LA CEL DE-AL TREILEA SPITAL SI DUPA VREO 10 PILE AM FOST BAGATI IN SEAMA LA TRIAJ DE UN MEDIC CARE NE-A TRIMIS LA O DOMANA DOCTOR FOARTE CUMSECADE SI NOROC CA ESTE SI FOARTE COMPETENTA, D-NA DOCTOR OFTALMOLOG STANCIU ! TIN PE ACEASTA CALE SA-I MULTUMESC CA A ALES SA NU PLECE INCA DIN SISTEMUL SANITAR DE RAHAT! DOAMNA DOCTOR A REALIZAT CA NU ESTE DOAR O PROBLEMA OFTALMOLOGICA CI ESTE SI O ALERGIE, LUCRU CARE L-AM ZIS SI NOI NISTE NECUNOSCATORI IN ALE MEDICINEI MEDICILOR! LA INDRUMAREA D-NEI STANCIU I S-A FACUT SOTIEI O DOZA DE HIDROCORTIZON DUPA 3 ORE DE ALERGARE DISPERATA INTRE CELE TREI SPITALE!
    APROPO DE DAT SPAGA….NU AM AVUT CUI SA DAM DEOARECE NIMENI NU NE-A BAGAT IN SEAMA……SI CREDE-TI-MA NU SUNTEM CHIAR DE PE DRUMURI IN ACEST ORAS.

    DOMNULE Emanuel Ungureanu SUNTETI UN SFANT PRINTRE OAMENI, MARE PACAT CA NU STIM SA NE TINEM VALORILE APROAPE!
    MARE PACAT CA ACESTI UCIGASI AU DREPTUL SA TAIE IN VLASTARELE MINUNATE SI NEPUTINCIOASE!
    ACUM CRED CA 95% DIN CEI CARE AU CITIT ACESTE RANDURI SE GANDESC CA NIMENI NU ARE CE LE FACE LA UCIGASII ASTIA DE COPII DEOARECE EI AU PUTEREA ABSOLUTA IN RAHATUL ASTA DE TARA- AU BANI SI ISI CUMPARA LIBERTATEA!
    HAIDETI DRAGII MEI CONNATIONALI SA NU MAI STAM CU MAINILE IN SAN, SA DAM CARTILE PE FATA SI SA-I FACEM PE MISEII CARE OPEREAZA DOAR DUPA CE PRIMESC MITA SA SIMTA GUSTUL CRUD AL AERULUI DE DINCOLO DE GRATII!!!

    1. Domnule Marian, imi pare foarte rău că ați trecut prin calvar astăzi, dar bine că s-a terminat cu bine! Să știți, cred că dacă opinia publică le recunoaște meritele acelor medici care merită și-i critică pe ticăloși, public, lumea se va mai îndrepta.

  19. S-a intrebat careva daca Domnul Serban Vasile se crede sau chiar este o vedeta importanta? :)) Asta ar explica de ce un om ar putea sa gandeasca atat de „hitlaresc” … Pacat!

  20. Am citit cu multa atentie si scrisoarea si commenturile !!! Din pacate ( fara sa -l acuz cu ceva pe D-l Arsinel), noi romanii……. si medici si pacienti , nu vrem sa intelegem ce inseamna LISTA DE ASTEPTARE !!!!! Oriunde in lume , aceasta decide cine traieste si cine nu, cu exceptia cazurilor unde un transplant nu ar mai putea rezolva problema. Faptul ca Domnul professor a decis un transplant pt marele actor….nu mai trebuia si mediatizat atat de agresiv, incat sa trezeasca atatea resentimente impotriva domniei sale. Era sufficient ca a luat o decizie in deplina concordanta cu constiinta domniei sale…..

    1. Nimeni nu contesta regulile listei de asteptare care depinde si de compatibilitate. Toti am fi facut la fel in locul lui Arsinel. Cine ar fi zis: nu, eu vreau sa astept dupa cei din fata mea de pe lista! Sa nu fim ipocriti.
      Problema e alta: in comunitatea medicilor implicati in dializa (nu ma refer doar la cei din Cluj, ci din toata tara) exista banuiala ca Lucan e implicat in trafic de organe, intrucat gaseste foarte usor unul compatibil atunci cand exista disponibilitate financiara.
      Desigur, aceasta banuiala e bazata fix pe toata etica de care a dat dovada pana acum Lucan.

      1. Imi pare rau….. eu nu am scris din ipocrizie !!! iar ca jurist, fara dovezi (doar” banuiala”, cum ziceti ….), nu pot formula acuzatii !!! In cazul cand sant adevarate aceste „banueli”, este f. grav……

      2. Relax, nu v-am acuzat de ipocrizie. Era un raspuns general pt toti cei care nu vad adevarata problema si se leaga de Arsinel.
        Afirmarea unei banuieli nu e acuzatie. Pt dvs ca jurnalist ar putea fi o pista de cercetare. Cand mergeam eu la scoala, presa era a patra putere in stat. Acum nu stiu cum mai e…

      3. Domnisoara , Doamna ….nu am ce dialoga cu dvs. In ceia ce priveste gramatica stati linistita stau bine. Nu are rost sa-mi raspundeti deoarece consider discutia incheiata.

      4. Jurist, nu jurnalist. Mea culpa!
        Dar e bine, aveti si mai multa putere in stat! 🙂

        PS. Nu am intentia sa va jignesc, dar la drept nu ati dat examen din gramatica? Pe vremea mea asa era.

  21. exista o lista de asteptare, facuta dupa niste criterii clare. Un copil de 20 ani are punctaj mai mare decat un om de 70 ani.
    Cineva a incalcat legea, si nu e Arsinel. Dar si el trebuie sa stie asta.

    Eu sper ca in acest moment, Arsinel va lupta alturi de cei ce vor sa extinda transplanturile din ROmania, sa ajute cu numele lui pe cei ce se simt nedreptatiti.

  22. Mie mi se pare incredibil ca sunt „oameni” care pot sustine acest gest si care cred ca a fost corect…Doamne, ce se intampla cu noi?? In ce jungla traim?
    Foarte frumos scris…!

  23. Cred ca acum este prea târziu sa ne certam.Parerile sunt unanim in favoarea d-lui care a scris scrisoarea,dar……?cine se gândește oare dacă d-l Arsinel mai poate fi bucuros ca doctorul a reusit transplantul?Va puteți asuma răspunderea morții din vointa proprie a unui om chiar transplantat?Daca acel rinichi mult disputat nu va folosi nimănui este mai bine?Eu zic sa fim intelegatori si sa lăsăm deocamdată principiile deoparte,sa ne ingrijitm ca de acum înainte lista sa facă parte dintr-un sistem de sine statator si asemenea incidente sa nu se mai întâmple.Nu cred ca este bine sa ne batem ca si câinii de la oase fara nici un discernamant.Exista un vinovat,dar banuiesc ca acela a făcut alegerea asta cu bune intenția,neluand in calcul câți bolnavi așteaptă acea gura de oxigen.Hai sa fim iertatori si rationali,dar cu mintea treaza pentru ca asemenea lucru sa nu se mai întâmple si alta data.Medicul este o somitate nu ne putem ingadui sa-l pierdem,a fost partinitor este clar,dar eu socot ca bolnavul nu a hotarat ,a beneficiat.E bine sa nu aruncam totul la gunoi pentru ca suntem nervosi…..nici actorul si nici medicul nu sunt de aruncat.Hai sa ne folosim de capacitatile lor.Sănătate tuturor.

    1. Aveti dreptate, insa nu stiti totul. Acest medic e atat de „unic” tocmai pentru ca s-a comportat ca un mafiot tot timpul si i-a inlaturat pe toti profesionistii din domeniu, din jurul lui. Nu lucreaza decat cu tineri care nu cracnesc in fata lui. Si-a asigurat monopolul pe bucata lui. Roxica, nimeni nu e D-zeu pe pamant si oricine poate fi inlocuit dpdv profesional.
      Ma bucur enorm ca s-a scris aceasta scrisoare si articol. Si eu am vrut sa scriu ceva asemanator, ba mult mai acuzatoare si edificatoare, caci era vorba despre mine insami si suferintele mele in lumea lui Lucan. Din pacate m-am oprit inainte de jumatate, pentru ca ma consuma prea tare si stiam ca sufar degeaba si ca nu se va schimba nimic.

    2. @Roxica: eu cred ca acum, cineva ar trebui sa se autosesizeze si sa vada daca pe lista de asteptare nu mai era cineva compatibil cu un punctaj mai mare decat dl Arsinel si deci cu prioritate la transplant, iar daca exista toata comisia aceia care a decis in favoarea dl-ui Arsinel ar trebui sa mearga la inchisoare … sau cel putin sa fie dati afara din sistemul medical si fara dreptul de a mai practica vreodata … asta ar trebui sa se intample intr-o sociatate normal in cazul unui abuz… dar din pacate Romania nu este o tara cu o societate normala

  24. Frumos articol, de acord cu autorul. Arsinel are vina ca a acceptat acel rinichi venit gratis sa spunem. Acel rinichi trebuia lasat la o persoana tanara, la un copil, la cineva care era demult pe lista de asteptare. Era nevinovat domnul Arsinel in situatia in care ar fi cumparat din banii lui pe piata neagra sau unde se putea cu o groaza de bani un rinichi. Atunci era nevinovat din punct de vedere moral, nu si legal insa..

  25. Gândesc ca dacă insistam pe acest subiect prea mult si nu luam si măsurile ce se impun vom pati ca la revolutie cand am pierdut tot ce era valabil numai pentru ca o mana de oameni au știut ce vor,ne-au determinat sa facem ce le contenea lor.Nu luați in seama toate vorbele scrise aici,unele sunt dictate de interese meschine,nu aruncati chiar totul la gunoi,cu diplomatie putem refolosi mințile ,chiar pe cele ale rauintentionatilor.Sanatate tuturor.

  26. Zic precum Dl Goe: sunteti toate proaste !
    Sistemul e de vina .Ce ati facut voi justitiarii ca sa indreptati lucrurile?
    Nimic!
    Stati si va certati intre voi pe net cand raul e in alta parte; dar nu ma mira ,sunteti urmasii romanilor care fugeau in padure cand veneau turcii si lasau femeile sa se lupte cu turcii.Iar ele se luptau ….
    Mergeti copii , strangeti-va 100.000(ma gandesc ca cel putin atatia romani au nevoie de transplant renal,cardiac hepatic etc) in fata guvernului si cuvantul vostru va conta.
    Dar nu o s-o faceti,sunteti prea lasi!
    Dorulet

  27. Cu tot respectul, domnule Serban Vasile, oricine ati fi, ca e un simplu muritor de rand ori ca e Napoleon, orice viata conteaza, conteaza omul pentru ca e tatal cuiva, e copilul cuiva. Si poate ca daca ati fi asistat la acest inceput al sfarsitului – dializa – cu tot ce trage dupa ea atunci cand iti cedeaza organele pe rand, poate ca v-ati fi schimbat optica. Sa va ajute Dumnezeu sa nu aflati vreodata.
    Fara stima si fara respect, dati-mi voie sa va salut.

  28. Felicitari , D-nule Emanuel Ungureanu pentru transparenta si claritatea cu care ati expus faptele , pentru curajul dvs . si inima de aur ! Oameni ca dvs. imi dau si mie puterea de a spera la o lume mai buna , o lume in care as vrea sa ma reintorc … Cunosc si eu o doamna care face dializa de 20 de ani , iar faptul ca nu i s-a gasit donator … a avut un impact mare asupra intregii familii ! Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute pe toti !

    Cat despre Serban Vasile , cat mai putini ca d-ta !

  29. Doamnelor si Domnilor.. Nu aruncati vina pe Bolnav ..ci pe Doctor.. Asa ca va rog faceti deosebirea dintre Corupt si Disperat. Va Multumesc

  30. Domnule Serban Vasile?? si daca este „vedeta” ce?? Are intaietate la viata? cum puteti dumneavoastra sa va ganditi ca o persoana de 70 de ani ar trebuii trata preferential doar pentru ca a fost un favorizat al sortii, un om cu 2 fete care inainte de ’89 tinea partidul in brate partid care acum il critica si il satirizeaza? Cum puteti gandii gandii ca un tanar cu toata viata inainte merita sa se chinuie pentru ca un dinozaur de 70 de ani sa isi vada de treaba lui nestingherit! RUSINE A. Arsinel RUSINE Serban Vasile ,Rusine doctor Luca

  31. Ma intors Bunul Dumnezeu din drumul spre moarte, de vreo doua ori si asta dupa stiinta mea

    Problema de viata si de moarte in care toti ne dam cu parerea, asa ca la romani. Poate ar fi cazul sa ne punem o intrebare propriei noastre constiinte? Ce am face oricare dintre noi intr-o situatie de acest gen? Poate ca aplicam binecunoscutul principiu al omului egoist, judecam pe cineva care actioneaza in niste circumstante foarte aspru iar in situatia in care aceasta circumstanta ne loveste pe noi, ei atunci se schimba treaba, doar este vorba de „noi”

    Suntem campionii parerilor si regii neincoronati ai non actiunii

    Ca parinte as face totul pentru ca un copil al meu sa ramana langa mine in viata fara a suferi. Pana unde as merge sau cat de departe|? Nu stiu,

    Ca om probabil ca m-as lupta sa traiesc utilizand toate mijloacele de care dispun, spun probabil deoarece ultimii ani m-au impovarat de ceea ce am trait, am vazut si am auzit la tot pasul in viata asta romaneasca.
    Vai de mama noastra ce am ajuns

    1. TOT RESPECTUL PENTRU DOMNUL EMANUEL UNGUREANU asa ar trebui sa fim fiecare in fata oricarei probleme de viata ! Este peste masura de revoltatoare si o vinovatie clara, atitudinea Comisiei care a hotarat transplantul ! Niste medici fara conduita morala, fara coloana vertebrala care au preferat sa-i netezeasca calea de glorie si castig lui Lucan expunand totodata unei sorti incerte pe cel in drept sa primeasca acest transplant conform criteriilor legale. Dupa mine cazul este clar penal si ar trebui sa se autosesizeze atat Ministerul Sanatatii cat mai ales PROCURATURA altfel se poate repeta oriunde si oricand.In ceia cel priveste pe domnul Arsinel si-a asumat rolul pe care caracterul lui de o viata i la dictat ,,sa calcam peste cadavre ca sa ne mearga bine” Cuvantul RUSINE este prea putin ! Basarab

  32. Este o somitate in lumea medicala,dar gloria si faima l-a facut monstru din om.Uita adeseea ca lucreaza cu oameni si ca ei sunt IMPORTANTI,sunt fiinte cu sentimente trairi/nu material pentru un chirurg.Sunt sigura ca o sa-si aduca aminte ca, pentru toata lumea DUREREA e la fel.Mai devreme sau mai tirziu are sa aiba parte de acest tratament.Sta in virtutea firii. Sunt sotia pacientului decedat Bejan Viorel care a fost transplantat in data de 12.01.2016 si astept un raspuns privind pozitia Spitalului (ICUTR) privind infectarea cu virusul gripal de tip A a celor 5 transplantati dintre care 2 sunt decedati,precum si lamuriri privind orbecaiala/ bijbiiala/tegiversarea timp de 9 zile de la anuntarea primului frison. Nu cunosc adevarata cauza a mortii sotului meu,in foile de iesire regasindu-se mai multi microbi. In spatele unui cod de etica,a unor norme si reglementari sta secretul mortii sotului meu.Sunt convinsa ca a murit cu zile,infectat intr-un spital unde colhaie virusi,bacterii,iar un sistem mimeaza normalitatea,ti se inoculeaza ideea de nesansa in aflarea adevarului. Scriu acest mesaj ca sa arat ca nu am fost intimidata de abordarea agresiva a managerului ICUTR precum si a Prof M Lucan si vreau lumina in situatia transplantatilor infectati si transferati la Spitalul de Infectioase in data de 04.02.2016.Atitudenea D-lor m-a determinat sa nu mai accept umilinta la care am fost supusi,sa spun lucrurilor pe nume,ca in Institut domneste indiferenta,neglijenta,nepasarea.Nu vreau sa mai moara alti oameni, sau alti pacienti sa mai aiba soarta celor 5 transplantati. M-ati chemat la Cluj pentru a ma umili in continuare,sa-mi demonstrati ca detineti puterea, dar a-ti uitat, ca au murit oameni care strigau dupa AJUTOR.Vocea lor nu se mai aude datorita IGNORANTEI- de acea nu trebuie uitat strigatul lor. ASTEPTAM RASPUNS!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu