Comunicatorii de la Educație dorm. Dar nu în aceeași sală cu studenții de la Istorie!

Ce se întîmplă:

Iniţial, la Facultatea de Istorie de la Universitatea București era programată o dezbatere publică pe tema stării învăţământului din România. Ulterior, dezbaterea s-a trasformat într-un protest contra bugetului mic acordat Educaţiei anul viitor, studenţii cerând totodată şi rediscutarea sistemului de la Bologna.

Joi, spre seară, mai mulţi studenţi au ocupat un amfiteatru din clădirea Facultăţii de Istorie. „Au fost chemate brigăzi de jandarmi care au dat, efectiv, studenţii afară în stradă”, susţine un grup de protestari, citați de realitatea.net. Tinerii, vreo 60 la număr, au primit acordul Rectoratului să rămână peste noapte în sediu. Spre dimineață au adormit în bănci.

De ce?

Spun că protestează împotriva alocării a doar 2% din PIB pentru Educaţie, act ce reprezintă un atac la adresa întregii societăţi, valorizarea educaţiei prin producerea de capital, lipsa finanţărilor pentru cercetare localizată, tratamentul lipsit de demnitate al studenţilor de către aparatul birocratic și multe altele.

În fiecare zi, de joi încoace, studenții au alte revendicări, acțiunea lor nearticulată spunînd și ea ceva despre starea educației de la noi: dacă nu avem învățămînt de calitate, cum să avem revolte performante?

Revoltaților li se răspunde razant

Iată și explicațiile ministrului Funeriu, citat de Mediafax.

Banii pentru cheltuielile curente ale şcolilor au fost securizaţi, astfel încât primăriile să-i folosescă doar în acest sens, fiind evitate situaţiile în care unităţile erau puse în situaţia de a nu-şi putea plăti căldura sau apa curentă, spune ministrul Educaţiei.

„Am făcut un mare pas înainte. Aşa cum se întâmplă cu banii de salarii, care nu pot fi folosiţi în alte scopuri, tot aşa va fi şi cu sumele pentru cheltuielile curente ale şcolilor”, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

El a precizat că pentru 2012 este vorba de o suplimentare a bugetului cu un miliard de lei, sumă destinată cheltuielilor curente ale şcolilor.

Nimeni nu explică însă un lucru simplu, dar esențial: care este bugetul real al Educației? S-au alocat la MEC doar 2% pentru că restul banilor merg prin primării spre școli, deci prin Ministerul Administrațiilor și Internelor? Dar cît este „restul”? Care este bugetul destinat învățămîntului dar transferat la bugetele locale? Sau care va fi contribuția bugetelor locale la cheltuielile școlilor în 2012?

În aburul evenimentelor, apare și comentariul unui cititor la unul dintre articolele despre revolta studenților, gata să ne lumineze:

„Nu va lasati pacaliti. Nu uitati ce profesori sunt la facultatea de istorie: Valentin Stan («omul cu laptopul» de la Antena 1), Adrian Severin, Cioroianu, Nistor, … cu asa dascali, nu ne miram ca unii studenti fac asa ceva… Este adevarat ca invatamantul e subfinantat, dar peste tot in lume se reduc cheltuielile ca e criza.”

Din cîte îmi dau seama, comentatorul bănuiește că cei de mai sus sînt implicați în incitarea studenților. Eu mă cam îndoiesc: doar de atîta să fie în stare?

Publicitate

3 gânduri despre “Comunicatorii de la Educație dorm. Dar nu în aceeași sală cu studenții de la Istorie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s