În sfîrșit, cineva explică bugetul de la Educație: Traian Băsescu!

În timpul protestelor studenților de la Facultatea de Istorie, Gazetino atrăgea atenția asupra faptului că Ministerul Educației n-a explicat încă bugetul acestui domeniu, fundamental schimbat ca structură după noua legislație. Comunicatorii de la Educație, dacă sînt pe-acolo, spuneam atunci, se fac vinovați de a nu fi dat răspunsurile necesare în fața opiniei publice.

Nimeni nu a explicat atunci de ce sînt doar 2% în buget pentru Educație. Am presupus, evident, că sînt și alte sume care vin prin primării, că salariile și întreținerea școlilor s-au descentralizat, se distribuie din bugetele locale. Dar Ministerul Educației nu a dat o explicație lămuritoare în acest sens.

Și iată că, după o săptămînă de ezitări, a venit președintele să explice acest lucru, spunînd exact ce semnalam în articolul „Comunicatorii de la Educație dorm, dar nu în aceeași sală cu studenții de la Istorie” (vezi aici!)

Iată intervenția președintelui: „Legat de o dezinformare care este plasată în mass-media legată de bugetul de 2% al Ministerului Educaţiei. Vreau să ştiţi că acel buget nu include cheltuielile salariale, nu include cheltuielile materiale, nu include cheltuielile cu săli de sport, bazine de înot şi terenuri, care sunt în sarcina altor instituţii decât a bugetului Educaţiei”.

Şeful statului a precizat că salariile, cheltuielile materiale sunt în sarcina administraţiilor locale, fiind plătite din cotele defalcate de TVA, care rămân la administraţiile locale.

De asemenea, dezvoltările de baze sportive pentru şcoli, pentru instituţii de învăţământ sunt la Ministerul Dezvoltării. Deci sper să fie o abordare corectă. Ce vă pot spune este că bugetul Educaţiei este nu mult, puţin mai mare – pentru anul 2012 – puţin mai mare decât în 2011”, a adăugat şeful statului.

PS: Eu zic să-i dea domnul Funeriu o bere astă seară!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s