Un tânăr student postează frecvent mesaje radical-naționaliste de tipul: „România e jefuită. Ne-au condus Petrovi timp de 10 ani. Suntem COLONIE-SLUGĂ” Mesajul continuă să enumere neajunsurile ultimilor ani și încheie instigator: „Să IEȘIM din Uniunea Europeană și sa PRODUCEM hrană, energie, să avem locuri de muncă și sa fim fericiți pe acest pământ sfânt numit România.”

Reacțiile sunt în același ton, aglutinate de ideile lansate de autor: „Din 23 august 1944, decembrie 1989… suntem conduși de agenți străini…”, „Ultima suta de metri. Urmează dezastrul pentru care se tot pregătesc de 2 ani încoace. Inițial de 30 de ani ne tot jupoaie dar acesti ultimi 2 ani este demersul final”, „Lasă că vin Ucraineini și le oferă lor locuri de muncă și căsuri că la copii români sau familie fără adăpost nu lea putut oferi de asta români vor pleca și vor veni Ucraineini să îi bată pe polițiști în țara noastră și le mai pune toate pe tavă deja ne-am vândut țara cu totul”, „Români își merită locul sus”.

„Trolii sunt oameni ca mine și ca tine”

Constantin Trofin este lector doctor la Departamentul de Jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Predă cursuri practice de jurnalism si productie de televiziune, videojurnalism și ateliere de televiziune. El ne descrie lumea trolilor tot printr-un mesaj, care poate fi un foarte bun ghid de recunoaștere.

„Dragă cititorule, Trolii sunt oameni ca mine și ca tine. De fapt, asta vor să pară. Cetățeni onești, cinstiți, cel mai adesea patrioți. Atunci când au și un profil, el e vag, simplu, de familist credincios, din popor, cu dragoste de neam. Întotdeauna cu nume clar românesc. Uneori scriu cu greșeli de ortografie, că-s români neaoși, nu ca fițoșii cu școală care nu-și iubesc țara. Sunt preocupați de nevoile primare, pe care diverse entități malefice (UE, NATO, Oculta, Soros etc) ne împiedică să le satisfacem, dimpreună cu asaltul asupra ființei naționale. Discursul lor merge spre salarii, mâncare, stigmatizarea capitalismului, occidentului, multinaționalelor, ura pentru românii care o duc bine, glorificarea trecutului falnic (de la Burebista la Ceaușescu, când țara era puternică și nu stătea în genunchi, când aveam arma laser), măreața industrie comunistă furată de UE, teme populist naționaliste și izolaționiste (Ce-avem noi cu ucrainenii care ne-au făcut doar rău, să ne vedem noi de-ale noastre, Dar Irak-ul, Siria, Iugoslavia? Ne-a trebuit UE să ajungem sclavi, Uite, Orban își iubește poporul, au gaz ieftin și benzină, că nu s-au pus rău cu Putin ca proștii și nu primesc refugiați să le strice țara). Temele sunt mult mai multe dar din aceeași familie. Ele rezonează în mase datorită frustrărilor de tot felul, mai ales la oamenii de bună credință dealtfel, dar incapabili să gândească critic, pe fondul unei educații precare, la care politicul românesc a pus umărul din greu. Ei au nevoie de răspunsuri simple, clare și directe. Trolii le dau aceste răspunsuri. Sigur, au auzit de fake news. Dar fake news înseamnă tot ceea ce contravine dorințelor și convingerilor lor. Un ajutor neprețuit pentru troli este statul român. Un stat slab, incoerent și inconsecvent, care contrazice azi ce-a zis ieri. De exemplu în pandemie, măsuri care se iau și se anulează brusc, congrese de partid, chermeze ale celor care trebuiau să fie un exemplu etc. Și atunci, care e credibilitatea lui? Orice ar zice, sigur minte, au ei interesele lor. Deci, pe scurt, trolul îți spune ce vrei tu să auzi, determinându-te să faci ce vrea el. În fine, stăpânul lui. Mai ales în cabina de votare”.

Citiți articolul integral dând clic pe titlul din caseta de mai jos!

Lasă un comentariu