UPDATE:

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a anunţat, joi, 18 februarie 2016, cu doar o zi înainte de intrarea în ceea ce autorităţile au denumit „Anul Brâncuşi”, că autorităţile române vor relua negocierile pentru achiziţia lucrării „Cuminţenia Pământului”.

La propunerea Ministerului Culturii, Guvernul României a aprobat prin Memorandum reluarea negocierilor pentru achiziționarea lucrării lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.

Posted by Vlad Alexandrescu on Thursday, February 18, 2016

Textul inițial

Anul 2016 a fost declarat „Anul Constantin Brâncuși” pentru că se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui sculptor şi tot anul acesta va fi primul în care se va sărbători Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, pe 19 februarie.

Autoritățile statului român promit refacerea dosarului de înscriere a ansamblului de la Tg. Jiu în patrimonial UNESCO, anul acesta, dosar care a fost retras anul trecut pentru a nu fi respins datorită calității sale foarte slabe. Iar pentru achiziționarea operei „Cumințenia Pământului” autoritățile spun că nu există resursele financiare, nu sunt banii necesari și anunță posibilitatea unei subscripții publice în acest scop. Dar, în ambele cazuri, avem de-a face cu greșeli care au fost făcute până acum și restanțe greu de recuperat.

Maria Rus Bojan, curator și istoric de artă român care trăiește și își desfășoară activitatea în Amsterdam, ne mărturiseşte că după părerea sa cazul operei „Cuminţenia Pământului” „Este cel mai complex caz de restituție din istoria noastră post-decembristă, fiind pentru prima dată când o capodoperă de o asemenea valoare face obiectul unei vânzări publice.”

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, după un proces care a durat aproape zece ani, să restituie sculptura celui care o cumpărase de la Brâncuşi. „Cuminţenia Pământului” a fost achiziţionată de inginerul Gheorghe Romaşcu de la Constantin Brâncuşi, în anul 1911, contra sumei de 1.500 de lei. Romaşcu le-a povestit copiilor săi că sculptorul ar fi făcut opera în perioada 1907-1908, dintr-un bloc de piatră luat din catacombele Parisului. Ca probă, în faţa instanţei, urmaşii inginerului au adus o scrisoare de la Constantin Brâncuşi trimisă pictorului Gheorghe Petraşcu în care îl ruga să-i spună proprietarului expoziţiei care găzduia opera să i-o dea lui Romaşcu. „Mult iubite Camarad / De cumva răspunsul meu nu e prea târziu, te rog dispune să vie banii şi prietenul Romaşcu să ia în stăpânire Cuminţenia Pământului. Mai spune-i că mi-e drag s-o ştiu la el şi dă-i salutări prieteneşti”, scria sculptorul din Paris. În 1957 regimul comunist a confiscat lucrarea şi timp de 51 de ani ea se va afla în muzeele statului.

Opera a fost evaluată de Muzeul Naţional de Artă al României la suma de 15 milioane de euro, iar de către expertul desemnat de instanţă la 20 de milioane de euro. Statul român, în baza dreptului de preempţiune, a oferit proprietarilor la începutul negocierilor un milion de euro, apoi două milioane de euro, sume cu care vânzătorii nu au fost de acord. Casa de licitaţii Artmark este delegatul negociator ales de proprietari pentru a se ocupa de vânzarea operei, iar de cealaltă parte, statul român prin Ministerul Culturii. În prezent, negocierile se află în impas şi continuarea lor depinde doar de flexibilitatea ambelor părţi.

„Presa a subliniat cu patos incapacitatea autorităților de a gestiona acest caz, transformându-l într-un adevărat simbol al neputinței noastre funciare de a ne respecta valorile. De fapt, contextul politic din ultimii doi ani a făcut ca negocierile să se întindă pe parcursul mandatelor a trei miniștri ai culturii din trei guverne diferite, ceea ce evident a complicat la maximum situația din toate punctele de vedere”, explică Maria Rus Bojan, dând şi un exemplu cum a rezolvat Franţa un caz similar: „Legea patrimoniului, cel puțin în Franța, este la fel de restrictivă ca la noi, însă a existat o puternică voință politică de a se asuma această achiziție. Acolo există conştiința acestor valori și, apoi, proprietarii lucrărilor au înțeles că dacă nu pot vinde lucrarea în acest mod, ambele state vor putea împiedica vânzarea – având la îndemână mai multe pârghii legale, inclusiv includerea unor excepții legale”.

Articolul integral poate fi citi AICI!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s