Expo Iaga: Ioan Sbârciu în dialog cu maeştrii artei moderne

Alăturarea pictorului clujean de pictorii de vârf contemporani – Alighiero Boetti, Cesar, Bruno Munari, Hermann Nitsch, A. R. Penk, Arnulf Rainer, Emilio Scanavino şi Emilio Vedova – este cât se poate de naturală.

Ioan Sbârciu este un pictor contemporan care „vorbeşte” limba universală a picturii contemporane, care reuşeşte o sinteză a universalului şi specificului fără a se sfii de temele ample şi profunde ale umanităţii dar şi fără a ignora profunzimea datorată rădăcinilor româneşti.

Se poate spune că Sbârciu aduce nou în arta contemporană pictura grea, savuroasă a estului european într-o formulă sintetică universală. Intră în istoria artei contemporane alături de aceste nume mari mai sus amintite printr-o individualitate puternică şi prin forţa de a identifica ceea ce este universal în specificul nostru, depăşind exotismul sau detaliul conjunctual.

Pictura sa nu este est-europeană, nu este post-comunistă, nu este românească, este toate acestea într-un mod foarte subtil, dar şi mult mai mult de atât: este puternică şi vorbeşte toate limbile umanităţii, îi vorbeşte omului despre om.

O cronică a expoziției clujene o puteți citi în Transilvania Reporter, scrisă de colega mea Cristina Beligăr și ilustrată cu fotografii de Dan Bodea.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s