Biserica. Ori se schimbă, ori moare

someseanul-trinitas-patriarh-trafalet-2

Scandalul şi bătaia de joc iscată cu ocazia sfinţirii de către Patriarhul Daniel a unui post de televiziune folosind „trafaletul” a depăşit graniţele satului ortodox. La celălalte capăt al continentului, englezii se amuză uitându-se la BBC cum patriarhul nostru unge monitoarele unor televizoare cu un fel de trafalet pentru zugravit.

Într-un lung şir de stupidităţi, asta pare să pună capac. Ştiam cu toţii că Biserica are devieri de la linia creştină autentică, vedeam cum preoţii umblă cu limuzinele, că au vile şi telefoane de ultimă generaţie, ceea ce îi duce departe de Iisus cel desculţ, călare pe măgar. Dar să fii ridicol este mai mult decât poate suporta orice enoriaş. Cum s-a ajuns aici? Prin neimplicarea noastră, a enoriaşilor, cu complicitatea politicienilor şi cu o inadecvare tot mai pronunţată a ierarhilor bisericii la propria lor misiune?

Între atâţia preoţi, e imposibil să nu găseşti şi uscături, acest lucru îl putem înţelege. Poţi să dai peste rătăciţi care te scot din sărite. Dar gafele Bisericii sunt tot mai multe şi cele mai mari vin de la vârf. Societatea strigă tot mai tare, critică, ridiculizează. Efectele sunt devastatoare. E greu de înţeles cum se poate să sapi cu prostia ta la rădăcina unei biserici construite în 2000 de ani. E o mare nesăbuinţă, nu? Tocmai de aceea ne întrebăm cum s-a ajuns aici? De ce tolerăm îndepărtarea Bisericii de ea însăşi? De ce nu învăţăm de la alţii, de ce nu ne uităm spre Vatican să vedem care este comporamentul unui Papă iubit de milioane de oameni?

De ce nu există o selecţie mai dură la intrarea în preoţie? Să fie oare o bagatelă viaţa în Casa Domnului? Elevii care vor să mergă la Seminar sunt chestionaţi în privinţa cunoştinţelor teoretice, dar avem siguranţa că au vocaţie pentru o ALTFEL de viaţă? Nu am găsit răspunsuri edificatoare, iar realitatea a demonstrat că selecţia este prost făcută.

Apoi, studiul din şcolile teologice, este el adaptat nevoilor unei astfel de misiuni? Dacă asculţi predicile preoţilor te îngrozeşti câte inepţii spun unii dintre ei. Ba se linguşesc pe lângă politicieni, ba se luptă cu oamenii de ştiinţă. Au nişte idei total neproductive pentru misiunea lor. Între religie şi ştiinţă n-ar trebui început un război, din simplul motiv că nimeni nu-l poate câştiga, ci doar pierde.

Nu ştim încă în ce fel ar putea societatea civilă interveni în corectarea vieţii bisericeşti. Nu ştim nici cum am putea să-i facem pe slujitorii Bisericii să înţeleagă că sunt deplasaţi adeseori şi ridicoli, fără să afectăm imaginea ei mai mult decât a făcut-o ea însăşi.

Dar ştim că aşa nu se mai poate.

Degeaba raportează Biserica un număr colosal de enoriaşi: sunt – pesemne – oameni care merg la întîlnirea cu Dumnezeu, nu cu preotul. Iar scăderea încrederii în Biserică confirmă acest lucru.

Când mă uit la Biserica Ortodoxă, am sentimentul lui Zorba Grecul privind prăbuşirea telefericului. Dar nu-mi vine să dansez nici măcar pentru eliberarea de tristeţe.

Articol publicat în Transilvania Reporter

Reclame

Un gând despre “Biserica. Ori se schimbă, ori moare

  1. nu cred ca Prea Sfintitul Daniel cu buna stiinta a facut acest gest sfant..DAR precum IUDA TRADATORUL s-a instalat acum la Palatul Victoria prin pr.min.Ponta si coreland cu iesirile acestuia pana la ordinul Papal,totul este posibil..vremea ANTICRISTULUI,nu are termen sau limite,acesta lucreaza prin cei ce s-au despartit de credinta si au devenit ostile anticristului..Dumnezeu sa ne fereasca,,Biserica nu moare,..!! Biserica este Casa Domnului in care trebuieste se ne ducem sa ne rugam si sa respectam credinta,..Cei rai,slujitorii anticristului,au „”intinat credinta si cartea sfanta””pe care au jurat stramb,..Asa sa le ajute Bunul Dumnezeu,..!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s