Cluj, de Cluj, din Cluj! Nu e prea mult?

localismAvem o obsesie, nu ştiu de unde ne vine. Ne uităm la noi, la locul acesta, cu atâta insistenţă, încât pare că suntem narcisişti, o boală greu de înţeles pentru un oraş întreg. Suntem porniţi să ne descoperim doar pe noi, să ne lăudăm, să ne înjurăm, dar ca într-un roman sud-american, practicăm totul cu voluptate, incestuos, doar în sânul familiei, doar pe străzile noastre. Cărţile scriitorilor, cele mai multe, sunt despre Cluj, ziarele, printate sau nu, au precizarea aproape automată: de Cluj! Te miri ce nu e de Cluj!

Aţi crede că e vorba de marketing, dar nu se susţine ideea, multe produse fiind frânate de această localizare, nu sunt astfel împinse înainte, spre publicul larg. De ani de zile ne întrebăm: de ce nu merge presa în Cluj? De ce nu se vinde ca în Craiova sau Timişoara? Dar n-am făcut o radiografie sumară a produselor noastre să vedem că ele se învârtesc în cercul restrâns trasat de un nume de judeţ sau oraş, că promit cu ostinaţie să ne spună ce se întâmplă în trei cartiere şi ceva.

Se pare că nu avem viziune, nu avem orizont şi asta s-ar putea să ne coste! Să fierbi în acelaşi borcan ani, decenii la rând, între două acidente de pe Calea Turzii şi o conferinţă de presă în centru, nu înseamnă să deschizi nici mintea ta nici mintea altora spre lumea largă. De unde, culmea surprizelor, s-ar putea să afli că mai există şi alte oraşe pe Pământ.

Omul cel mai probabil că este curios, competitiv, iar noi s-ar putea să nu fi descoperit asta. Le oferim cu insistenţă concetăţenilor noştri informaţii despre ei înşişi ca şi cum ei n-ar avea ochi să vadă. Ce se întâmplă pe strada Republicii pot să vadă clujenii cu destulă uşurinţă. S-ar putea însă să-şi dorească şi ALTCEVA. Poate de aceea, pagina Roza Vânturilor, de externe, de la Făclia, era la un moment dat cea mai citită din presa locală.

Mă gândesc cu oarecare sfială că nu am dreptul să judec patriotismul local, dar aş îndrăzni să spun că ce e prea mult strică.

Oraşele din jurul nostru evoluează rapid, unele au un aer occidental, trăiesc în parteneriate cu alte zări. Trăim vremuri în care informaţia este globalizată, în jurul nostru se întâmplă lucruri spectaculoase, iar comparaţia, analiza, ar trebui să ne ajute. Aş citi zilnic despre ce se întâmplă în jurul nostru, în alte părţi, ca să pot lua modele sau să ştiu ce n-ar trebui să fac.

Poate că producţia locală dornică să extragă foloasele unui localism precizat din capul locului ar trebui să se mai gândească puţin înainte să fie suptă şi ea în fântână, ca Narcis.

Reclame

Un gând despre “Cluj, de Cluj, din Cluj! Nu e prea mult?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s