Misterioasa dispariție a tuturor oamenilor unui oraș

Acum aproape o lună de zile a dispărut un profesor din Cluj. I se spunea Gopo.

Nu l-am cunoscut, dar toți cei care îl știau spun cam același lucru: că era foarte inteligent, terminase Geografia cu 10, șef de promoție, că era bun-bun și foarte citit. Purta discuții despre artă ca și despre matematică, Gopo era o enciclopedie. Unii mai spun și că elevii cretini, viitori infractori, își băteau joc de el, îl atârnau în cui sau îi puneau piuneze pe scaun. De unde deduc faptul că era un om tare, tare bun, așa de bun că plutea deasupra prostiei. Deștept și bun, cum rareori vezi.

Desigur, pentru că era așa, era și altfel, un pic aiurit, singuratic, ciudat, nu mai avea familie, dar nu lipsise niciodată de la școlală, nici chiar când era bolnav. Școala era familia lui. Și pentru că am pomenit de boală, probabil că era și puțin bolnav. Dar acum nu știe nimeni de unde să-l ia pe Gopo, nici bolnav, nici nebolnav. L-au pierdut pe Gopo.

S-a mișcat așa buimac printre profesorii de la Emil Racoviță și nu i-a trecut niciunui eminent coleg să-l ducă la un medic, la un psiholog, oriunde ar fi fost nevoie. De ce? De ce să ne complicăm, nu?

Vreau să vă spun ceva: înainte să-l găsiți pe Gopo, cred că trebuie să vă găsiți pe voi, oameni buni.

Constat că un câine este căutat cu mai multă fervoare decât profesorul care de 30 de ani vă învață copiii la școală. Le spune povestea Pământului, îi învață să gândescă! Dacă se pierde vreun pudel se umplu stâlpii de poze și recompense, dar iată, dacă se pierde un profesor de colegiu, e insignifiant!

În orașul lui Gopo n-am văzut afișe cu poza lui, nu s-a oferit niciun fost elev devenit mare bos să plătească o recompensă, să plătescă doi-trei oameni care să-l caute. N-am auzit nici la radiourile din stații anunțându-se dispariția lui, n-am văzut elevi pe stradă împărțind fluturași cu poza lui. S-a făcut un pic de vâlvă pe facebook, au pus acolo mesaje câțiva elevi mai simțitori simțitori, dar varianta deși facilă e și foarte ineficientă. Anunțul în care e căutat are o singură distribuire! Lumea în care se mișca Gopo nu e pe fb!

Nici poliția nu a reușit nimic. Dar oare de ce nu ne mirăm? Clujul e așa de mare, de complicat, cu multe străzi și parcuri, cum să localizezi toți rătăciții?

Iar orașul, aflat fix la poalele Munților Apuseni, stă și acum lipit cu ochii pe televizor: se mestecă în continuare problema scandalosului eșec în găsirea victimelor accidentului aviatic! Ceva de neînghițit! Și tanti Veta și nenea Ghiță au o părere aprigă la adresa tuturor, autorități, premier, președinte, smurd, isu, sts!

Toți, de acum experți în căutări, localizări, detectări, hărți, au uitat să pună poza vecinului lor pe un stâlp, poate o vede vreun extraterestru și-l aduce pe Gopo acasă.

Profesorul Marius Popa, zis Gopo
Profesorul Marius Popa, zis Gopo
Bietul Gopo, profesorul copiilor lor, omul slăbuț pe care-l întîlneau la alimentara, vecinul ciudat care stătea de vorbă cu boschetarii, pentru el au uitat să se agite. A dispărut cum dispare un porumbel din Piața Unirii. L-ați mai văzut? Care porumbel?

Asta e, fraților, n-am învățat nimic de la nimeni! Nici din accidentul aviatic, nici din viață.

Reclame

2 gânduri despre “Misterioasa dispariție a tuturor oamenilor unui oraș

  1. Ce viata a avut si el.. in care copii sa rida de el, zi de zi, ora de ora.
    Bineinteles ca trebuia sa mearga la psiholog, nimeni n-ar fi rezistat la o astfel de viata, zeci de ani. Profesorii nu prea au metode de constringere iar copii pot fi foarte cruzi si inconstienti, ca sa nu mai vorbim de cum s-au inrautatit lucrurile in decursul timpului, dupa revolutie. In unele scoli se face mai multa politie decit scoala, foarte multi profesori se pling de elevi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s