De ce eșuează națiunile?

La sfârșitul anului trecut România trecea cu greu peste testul de rezistență a statului de drept. Parlamentarii au încercat atunci să-și legifereze imunitatea și să-i amnistieze pe infractori. Au făcut aceasta într-o noapte de marți. I s-a spus „marțea neagră”.

A fost nevoie de intervenții străine pentru ca puterea politică să dea înapoi. Acum, vedem că derapajul a fost semnalat în Raportul MCV.

N-a trecut mult de atunci și același stat a picat testul funcționalității. În cazul unui accident aviatic s-a constatat că instituțiile publice, aproape toate, s-au dovedit ineficiente. Situația a fost salvată de țăranii din Munții Apuseni. Opinia publică s-a revoltat: noi nu mai avem stat? Ce e de făcut?

Găsim un răspuns, neliniștitor, într-o lucrare americană, „Why Nations Fail” („De ce eșuează națiunile”): „Ţările se ridică atunci când își consolidează instituţii bune și cad – adeseori spectaculos – atunci când aceste instituţii se fosilizează sau nu reuşesc să se adapteze. Puterea, întotdeauna şi oriunde, caută să deţină controlul complet asupra administrației, subminând progresul social general în favoarea propriei lăcomii. Ţine-i pe aceşti oameni sub supraveghere cu o democraţie efectivă sau îţi vezi naţiunea murind”, rezumă Simon Johnson, profesor MIT Sloan, conținutul cărții scrise de D. Acemoglu și J. Robinson.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s