Cazul Arşinel. O fisură în comunismul din noi

Cu câteva luni în urmă actorul Alexandru Arşinel a fost operat la Cluj de medicul Mihai Lucan şi i s-a transplantat un rinichi. La numai trei zile de la internare, deşi alţi pacienţi aşteaptă cu anii o astfel de şansă. Atât actorul cât şi medicul au vorbit presei despre succesul transplantului şi minunata faptă . Era vorba, aşa cum a spus ulterior medicul, despre un personaj care „a făcut o ţară întreagă să râdă” şi căruia, drept răsplată, el îi redase cheful.

Poate că o fi mizat pe notorietatea actorului ca să-şi mai facă reclamă, poate că doar a vrut să se mândrească pur şi simplu, dar cert este că procedeul i-a fost de data aceasta fatal: lucrurile s-au întors brusc împotriva lor, a medicului şi a actorului, dar şi mai important, împotriva sistemului. Nici nu bănuiau ce avalanşă declanşează cu un gest de laudă proprie pe care, de altfel, îl făceau ca regulă, le intrase în reflex: operau, chemau presa, apăreau pe ecrane, erau felicitaţi.

Ei bine, o dată, de astă-dată, n-a mai fost aşa. Ceva s-a rupt în filmul acesta de prost gust în care ne supuneam obiceiului „maestrului”, pentru că la el erau şi rinichii şi bisturiul. Pentru că doar el făcea transplant de rinichi în toată Transilvania. Era Dumnezeul lor!

Da, de data aceasta un om a ieşit din pluton şi a strigat tare: „Nu e normal! Nu se mai poate aşa! Sunt şi alţii la rând, unii chiar mor cu zile! Democratizaţi sistemul, scoateţi rinichii de sub monopol!”.

Pe băiat îl cheamă Emanuel Ungureanu, este asistent social, lucrează pentru bolnavii de rinichi de mai bine de zece ani. A lucrat şi în clinica condusă de Lucan, ştie cum merg lucrurile. Unii l-au acuzat de oportunism: vrea şi el să fie băgat în seamă, îşi face publicitate pe seama lui Arşinel! (La ce să-i folosescă, n-a înţeles nimeni!) Alţii l-au acuzat de reglări de conturi cu doctorul Lucan, iar alţii, puţini, l-au luat în serios, i-au urmărit argumentele şi au dat mai departe mesajul lui.

Chiar în zilele acelea am vorbit la Bucureşti la Agenția Națională de Transplant, un director de acolo s-a spălat pe mâini cum că el nu ştie nimic, că nu poate, nu are bani, nu are decât un portar, tocmai venise din concediu, vai de capul lui! A pasat toată răspunderea pe Dan Luscalov, director executiv al ANT şi subordonat al doctorului Lucan la Cluj. Luscalov a spus la rândul lui că despre procedura de transplant şi despre ceilalţi pacienţi testaţi nu poate vorbi cu presa fără acordul profesorului Lucan. Şi n-a vorbit.

Dar cazul Arşinel a împărţit lumea presei în două, la fel şi pe oamenii de pe stradă. Unii judecau într-un fel lucrurile, alţii exact pe dos. Unii au spus: e nedrept, toţi pacienţii trebuie să aibă şanse egale la viaţă, alţii au considerat că Arşinel, actor fiind, ar fi mai valoros ca alţii.

Este, aşa cum vă daţi seama, de despărţirea unei lumi de alta, a unui mod de gândire obişnuit cu favoritismele şi beneficiile pentru clasa conducătoare comunistă, deşi ideologic se flutura egalitatea, de altul, care ridică o perdea de pe ochii împăienjeniţi de umilinţe repetate. Gestul lui Emanuel Ungureanu a făcut o breşă în modul de gândire al societăţii româneşti, a fost sturionul din romanul lui DR Popescu, cel care a lovit barajul cu vorba lui bâlbâită, până când l-a fisurat.

Recent, Dan Luscalov a fost schimbat din funcţia de director al ANT şi în locul lui a fost numit un medic din Targu-Mureş. Se sparge în felul acesta monopolul Clujului şi se schimbă percepţia asupra fenomenului. Noul director spune că va pune accent pe calitatea transplanturilor şi nu pe numărul lor, pe cantitate.

Vedeţi, ieşirea din comunism este mai grea decât putem să credem, este un labirint cu spaţii alunecoase şi întunecate, plin de intervale obscure, iar singurul ghid rămâne setea de adevăr.

Articolul a fost publicat în Transilvania Reporter

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s