Știați că puteți adopta un urs? Povestea tristă a lui Martin, primul urs al WWF

martin

Azi dimineață am primit o scrisorică, pe care acum o dau mai departe. În lumea noastră, suntem chemați să salvăm câinii comunitari, acvila de munte, balena albă, copiii din orfelinate, Africa, de la foame și chiar planeta – de la distrugere. Poate ne-am săturat să ni se stoarcă lacrimi pentru tot felul de cauze, unele chiar foarte departe de locul nostru și de viața noastră, dar, în spatele unor apeluri aparent absurde, stau întâmplări și fenomene care chiar ne pot marca viața. Deși România este patria ursului carpatin, ea riscă să rămână fără picior din acestă minunată creație a naturii. WWF transmite un mesaj către români. Poate n-ați văzut niciodată un urs, dar puteți să-l salvați!

Draga Ruxandra,

Martin a fost primul urs WWF.

A purtat o luna de zile colarul care ne transmitea semnale despre viata lui: pe unde ii place sa mearga, cum o duce. Pe hartie, primul exemplar de urs monitorizat de WWF in Romania se numea WWF16121, dar numele clasic de urs, Martin, ni s-a parut mai potrivit pentru frumusetea de exemplar mascul de 150 kg si 2 metri lungime.

Dupa o luna, viata lui Martin a fost curmata de un glont de carabina, ceea ce a afectat cercetarea stiintifica menita sa ajute toti ursii din Romania si oamenii din preajma lor. Martin a fost gasit mort la inceputul lunii septembrie 2012, in zona Botiza, dupa ce cateva zile emitatorul a transmis semnale de mortalitate.

Actul de braconaj nu a fost niciodata pedepsit, dar moartea lui Martin a declansat o lunga dezbatere despre gestionarea carnivorelor mari din Romania, de care era mare nevoie.

Martin urma sa ne ajute sa descoperim habitatele ursilor din Maramures, in Romania si Ucraina, pe care le dorim intinse si neintrerupte. Era o premiera pentru regiune si de importanta critica pentru cercetarea stiintifica la nivel european.

Martin era primul personaj principal din proiectul Granite deschise pentru ursii din Carpatii Romaniei si Ucrainei. Primul urs WWF.

Draga Ruxandra, si tu poti sa sustii eforturile WWF de protejare a naturii din Romania. Afla din Raportul Anual al WWF care au fost succesele obtinute si provocarile pe care le-am intampinat in 2012.

Ajutorul tau este esential pentru succesele WWF. Implica-te acum si lupta alaturi de WWF pentru paduri, ursi, Dunare si protejarea bogatiilor naturale de nepretuit ale tarii.

Reclame

Un gând despre “Știați că puteți adopta un urs? Povestea tristă a lui Martin, primul urs al WWF

  1. Si cum sa procedam pentru a ajuta bietele animale, indiferent care ar fi acelea? E timpul sa mai facem si lucruri bune pentru cei care ne-au ajutat sa traim pe Pamant: animale, insecte, plante, sol, subsol, ape, ecosisteme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s