Arşinel se simte rău după transplant şi s-a întors la spital. Vezi ce spune Emanuel Ungureanu despre asta

Actorul Alexandru Arşinel, care la sfârşitul lunii august a fost supus unui transplant renal, a fost adus cu o ambulanţă, luni după-amiază, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, pentru a fi supus mai multe investigaţii medicale, după ce starea de sănătate i s-a deteriorat.

Alexandru Arşinel a sosit, luni după-amiază, cu o cursă aeriană de la Bucureşti pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, de unde a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Institutul de Urologie şi Transplant Renal.

La intrarea în unitatea medicală, Arşinel a fost pus într-un scaun cu rotile, având o mască pe faţă, şi a urcat în lift fără a face declaraţii jurnaliştilor.

Alexandru Arşinel va fi consultat la Cluj şi de medici din Austria şi Italia pentru a se stabili care este motivul pentru care acesta se simte rău, spune profesorul Mihai Lucan, susţinând că deteriorarea stării de sănătate a actorului nu are legătură cu transplantul renal, ci cu stresul.

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Dan Luscalov, a declarat, luni, că, în funcţie de rezultatul unor analize, actorul Alexandru Arşinel ar putea fi reinternat în cadrul ICUTR.

„Domnul Arşinel este aşteptat pentru analize şi investigaţii medicale la ICUTR, după ce analizele efectuate de colegii de la «Carol Davilla» din Bucureşti au relevat o deteriorare a stării sale de sănătate, situaţie pe care actorul a pus-o pe seama stresului cauzat de mediatizarea negativă a cazului său de transplant. În funcţie de rezultatul analizelor, domnul Arşinel ar putea fi reinternat. Există şi posibilitatea ca, în urma rezultatelor analizelor, să i se schimbe medicaţia şi să se întoarcă la Bucureşti”, a spus Luscalov.

Potrivit acestuia, stresul poate fi un factor care să ducă la deteriorarea stării de sănătate a unui bolnav care a suferit recent un transplant.

„Ultimele analize de la «Carol Davilla» nu au ieşit chiar bine, dar nu ceva alarmant. Mă duc, luni, la Cluj pentru un control, în cursul zilei voi ajunge. Am trecut printr-o perioadă de stres şi cei de la ICUTR Cluj vor să mă vadă. Sunt investigaţii medicale şi analize, să vedem cum îmi dozează medicamentele”, a spus Arşinel.

Lucan despre contestatari: Lăturile societăţii!

Alexandru Arşinel va fi consultat la Cluj şi de medici din Austria şi Italia pentru a se stabili care este motivul pentru care acesta se simte rău, spune profesorul Mihai Lucan, susţinând că deteriorarea stării de sănătate a actorului nu are legătură cu transplantul renal, ci cu stresul.

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că stresul afectează în mod direct evoluţia transplantului, fiind multiple lucrări care arată că „stresul scade imunitatea, iar scăderea imunităţii duce la creşterea toxicităţii medicaţiei imunosupresive”.
El a precizat că Arşinel, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, va fi supus unor investigaţii amănunţite, iar din echipa medicală care îl va consulta vor face parte şi medici din Austria şi Italia.

„Arşinel a venit să-i facem investigaţii medicale, nu ştiu care este starea lui. O să-i facem consulturi interdisciplinare foarte extinse, inclusiv cu medici din Austria şi Italia. Trebuie să găsim o cale ca el să nu mai rezoneze la mizeria asta umană. Trebuie să găsim motivaţia evoluţiei lui actuale, pentru că nu ţine de transplant. Transplantul merge foarte bine, a fost controlat, intră bine sângele, iese bine, iese bine urina. Este vorba despre o afectare generală. Mă şi mir, e om bătrân, nu s-a mai întâlnit cu lăturile societăţii? Probabil că vârsta sensibilizează oamenii. Cert este că stresul afectează în mod direct evoluţia transplantului. Sunt multiple lucrări citate, care arată că stresul scade imunitatea, iar scăderea imunităţii duce la creşterea toxicităţii medicaţiei imunosupresive şi se pot produce diverse leziuni concomitente, unele grave. O să încercăm să îl readucem pe linia de plutire”, a spus Lucan.

Potrivit acestuia, Alexandru Arşinel ar putea rămâne internat mai multe zile pentru că „sunt analize care nu pot fi făcute imediat”.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, declara, în urmă cu o săptămână, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant”.

Emanuel Ungureanu a precizat pentru Transilvania Reporter că-i doreşte sănătate domnului Arşinel, dar aşteaptă de la conducerea Agenţiei Naţionale deTransplant şi de la Mihai Lucan câteva precizări simple pentru lămurirea cazului:
– Câţi din cei 130 de de transplantaţi, numai anul acesta, se simt bine şi au rinichiul transplantat funcţional?
– Ce se întâmplă cu cei externaţi după transplant? De ce nu sunt îngrijiţi de spitalele de nefrologie, ci tot de spitalul condus de Lucan?
– Cum se simte cealaltă pacientă care a primit celălalt rinichi şi care are vârsta de 26 de ani?

În acelaşi timp face un apel la medicul Mihai Lucan să înceteze cu mediatizarea excesivă a cazului, pentru că toată lumea îşi aminteşte că la câteva ore de la transplant domnia sa a organizat o conferinţă de presă şi a permis intrarea presei în salonul pacientului Arşinel punând în pericol sănătatea acestuia exact când imunitatea pacientului era scăzută.

„Au urmat şi alte conferinţe de presă, domnul Lucan neţinând seama de faptul că-l expune pe pacient. În loc să răspundă domnia sa de caz, a scos în faţă pacientul pentru ca notorietatea acestuia să influenţeze publicul. Chiar aseară au participat amândoi la un duplex tv, iar pacientul Arşinel s-a supus unui interviu deşi trebuia protejat de contactul cu persoane străine. Eu sunt îngrijorat de starea de sănătate a domnului Arşinel, dar în egală măsură cu îngrijorarea pe care o am faţă de starea de sănătate a pacientei anonime care a primit celălalt rinichi şi despre care domnul Lucan însuşi a spus că se simte mai rău decât pacientul Arşinel”, a adăugat Emanuel Ungureanu pentru Transilvania Reporter.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s