Transalpina. Între primele 10 drumuri din lume, cu adevărat frumoase! Și câteva glume!

Uf, cum se fabrică o întâmplare! Miercuri, pe la amiaz, găsim defileul Jiului blocat! Se lucrează! Să fiu al dracului dacă-i dau drumu’, zice un paznic de far de la urechea podului. Să stai câteva ore ca capătul Petroșanilor și să numeri ciorile de pe garduri sau… ce să faci?

Unul dintre șoferi are o hartă. Hai că putem s-o luăm în sus, spre Voineasa și ajungem pe Transalpina și de acolo coborâm la Novaci, de la Novaci o luăm în jos, ieșim în spatele Spitalului și, gata, dăm în drumul Craiovei!

Așa facem.

Auzisem despre Transalpina. Am cules știri despre topurile internaționale în care s-a calificat, mă rog, știți situația. Dar n-ajunsesem s-o văd cu ochii mei.

Ei, dragilor, este o șosea de vis! Îți stă inima în gât, te urcă limba de asfalt în neant, are curbe amețitoare, peisaje halucinante, e a naibii de periculoasă, dar foarte frumoasă. Are și momente hazlii.

Pe la o șa oarecare îți ies în drum măgarii. Se apropie de tine agale, harșc, harșc cu copitele pe asfalt. Nu știi ce vor și ce e cu ei acolo. Deschizi portiera să-i vezi mai bine și dai nas în nas cu ei! Sunt măgari cerșetori! Nu scapi de ei pînă nu le dai un sandwich! Apoi vin tarabele cu mărgele de piatră și găleți cu zmeură, câmpurile cu flori, stupinele cu miere.

Așa că Transalpina este ca toată România. Fabuloasă!

Dar Rînca e urîtă. O stațiune mamut, conglomerat de betoane, arhitectură de prost-gust și nicio terasă mai acătări unde să bei un suc.

Însă drumul, căci el contează, este o întrecere teribilă între om și pămînt. Și bătălia, omul a câștigat-o.

Este drumul lui spre cer.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s