Aflat la Cluj Napoca pentru a lansa Fundaţia Mişcarea Populară, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a explicat pentru Transilvania Reporter cum vor proceda fondatorii în organizarea acestei mişcări, ce vor să facă, pe ce se bazează şi de ce anume „s-au saturat”.
Naşterea unei noi mişcări politice în 2013, după ce România a explorat păgubos democraţia, a suferit o degradare morală şi politică extraordinară este o încercare îndrăzneaţă. L-am întrebat pe Funeriu, aşa cum o făcea Marin Preda, pe ce se bazează, cum îşi vor selecta oamenii şi ce crede despre modificările aduse Legii Educaţiei de când a apărut în ce raporturi mai este el şi Mişcarea Populară cu Legea Educaţiei.
– Noi ne bazăm pe cei care au trecut deja testul succesului în viață. Noi ne bazăm pe România vie, pe cei care au înţeles ce măsuri au fost benefice pentru ei şi ce fel de măsuri strică mediul social-economic în care trăiesc. Ne bazăm pe cei care s-au bucurat că au luat bacalaureatul cinstit şi se pot mândri cu diploma lor. Pe părinţii care, cu siguranţă, au înţeles beneficiul adevărului în detrimentul minciunii. Pe cei care au câştigat de pe urma reformelor noastre şi care n-au ieşit la vot în decembrie. Ei nu sunt la putere, ei sunt acasă la ei, îşi trăiesc viaţa mai departe. Au nevoie de un instrument de exprimare publică.
– Şi cum o să-i cooptaţi, cum o să-i provocaţi? Ştim şi că există o stare de neîncredere aproape generalizată… Ce le spuneţi dumneavoastră în plus faţă de ceilalţi?
– Nu noi le spunem ce trebuie făcut, noi îi ascultăm pe ei, vrem sa-i unim pe oameni in jurul valorilor, prin urmare deschidem discuţia despre valori şi ii incurajam sa vina langa noi pe cei care cred in valori. In Romania discutia despre valorile noastre fundamentale a fost mult prea mult timp amanata. Natiunea este cea care ttrebuie sa-si defineasca valorile, nu politicianii de la varf sa confiste aceasta discutie. Până acum , repet convingerea mea, partidele au fost şi sunt adunături de oameni în jurul unor interese. Noi nu oferim funcţii, nu oferim joburi , noi organizăm o platformă de idei şi un vehicul în care oamenii să se regăsescă.
– Fiind vorba de încredere, aţi început ceea ce numim reforma din învăţământ, chiar dacă nu vă place termenul eu am să-l folosesc, a intrat în vocabularul uzual. Cum vi se par modificările survenite în ultimul an?
– Oamenii începuseră să capete încredere. Acum regret să văd cum sistemul se mafiotizează la loc, cum se introduc criterii slabe ca să intre din nou clientelismul politic în sistem, cum vor privilegii în continuare şi cum se bat pentru banii de la cercetare distrugând ce făcusem corect acolo. Concret, aveam evaluatori străini pentru proiecte, tocmai ca să nu se implice factorul subiectiv, care era şi pe vremea nostră un pericol, nu numai acum, fiţi liniştită. Dar eu am zis: evaluatori străini ca să fim corecţi, imparţiali! Acum au renunţat la ei. Au slăbit exigenţele la intrarea în universităţi. De ce să faci paşi înapoi, când ar trebui să mergi înainte?
– Ok, vin unii şi fac nişte reguli, vin ceilalţi şi le schimbă. Ce e de făcut?
– Am încercat să modernizăm educația pentru cetăţeni, nu pentru noi. Cetățenii sunt beneficiarii. Părinţii care acum pot să-şi dea copiii la grădiniţă pentru că, prin trecerea clasei pregătitoare la școală, s-au eliberat 60 000 de locuri. Cei care beneficiază de învățământul profesional pe care noi l-am reintrodus, cei din universităţi care au beneficiat de proiecte şi de recunoaştere pentru simplul motiv ca erau performanți. Ei trebuie să apere aceste lucruri corecte, ei trebuie să se impună, să facă presiune asupra politicului. Şi să ştiţi că au efect. Uitaţi, când am anunţat eu pregătitoarea, aveam doar 24% grad de acceptabilitate, la un an mai târziu era de 90%. Ei, părinţii care au văzut că măsura e bună, pot să o menţină, pentru că aşa s-a întâmplat, guvernarea USL n-a mai putut renunţa la ea, pentru că între timp căpătase adepţi.
– Care este cea mai mare minciună care ni se spune?
– Faptul că resursele sunt infinte. Ei bine, resursele, bugetele, sunt limitate în orice țară. Politicienii mint, propunând lucruri fanteziste, fără să spună niciodată cu ce resurse le realizează. De aceea, în loc ca politicul să ofere oameni cu soluții de optimizare a resurselor pentru a atinge obiective concrete, politicul oferă oameni care optimizează beneficiile personale. Asta e rolul Mișcării Populare: să fie un selector de oameni și idei care să poată să atingă obiectivele națiunii. Iar dacă obiectivele sunt stabilite pe baza valorilor, ele vor fi clare și stabile în timp.
– Care este potenţialul Mişcării Populare acum?
– Îl văd în fiecare județ. Noi construim pe atitudini senine, pozitive, în jurul oamenilor care vor să facă ceva concret. Şi care pot să-i convingă şi pe alţii, prin actiuni concrete, că se poate face ceva. Un ONG care duce 10 copii sărmani la școală e mult mai valoros decât un profesor șpăgar. Valoarea acelui ONG e solidaritatea, „valoarea” profesorului șpăgar este interesul personal. De aceea vrem oameni în jurul unor valori.
– În regulă, am înţeles, îl aduceți în Mişcarea Populară şi apoi? Ce se va întâmpla cu el?
– Îi vom da putere. Îl vom promova. Unii dintre ei vor fi lideri, vor fi selectati dintre cei care au trimis cv-uri. Îi vom promova în spaţiul public, ei vor vorbi în numele Mişcării Populare şi, în final, dacă vor fi un milion, două milioane de români in spatele acrstor idei, ei vor trebui sa-si gaseasca si un operator politic. Aşa cum vrem să construim Mişcarea Populară de jos în sus, tot astfel se va lua eventual, si decizia fondarii unui instrument politic: daca cei care aderă la acelaşi set de valori vor dori acest lucru. Decizia nu va fi a lui Marian Preda, Cristian Diaconescu sau Daniel Funeriu, ci a membrilor. Vrem să schimbăm paradigma în care se face politică: nu pornim de la un grup de interese, care se declară de drepta sau de stânga şi gata, au făcut partidul! Ci de la nevoile concrete ale fiecărui cetăţean onest care nu are acum unde să se regăsescă, nu are un vehicul de exprimare publică şi de luptă în spațiul public, iar în spațiul politic nimeni nu duce lupta pentru nevoile lui adevarate.
Articol publicat în Transilvania Reporter.
Foto: Expresspress.ro