Toți oamenii președintelui sunt optimiști

miscarea-populara

Sâmbătă, pe la prânz, într-o zi cu soare, „toți oamenii președintelui” au venit la Cluj să vadă cât spirit civic mai e pe aici. Fondatorii Mișcării Populare au lansat la o zi după ce președintele PDL, Vasile Blaga, trecuse și el pe la Emil Boc, filiala Cluj a fundației inițiate de președintele Traian Băsescu.

Emil Boc nu a participat la întrunire, dar, mai târziu, a luat masa cu ei la un restaurant din Cluj pe modelul lui Traian Băsescu la București. Consilierii prezidențiali de altfel, l-au curtat intens prin discursuri.

Marian Preda, decanul facultății de sociologie de la București, Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidențial, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, Cristian Diaconescu și el consilier prezidențial au vorbit la Cluj despre inițiativa lor cum vor să facă opoziție față de toată politica românescă, inclusiv partidului lor, dacă va fi cazul. Publicul lor, cei mai mulți tineri studenți, universitari și oameni de afaceri a umplut Sala Europa de la Casa de Cultură a Studenților.

Inițiatorii Mișcării Populare speră să trezescă publicul dezamăgit de politica actuală, acel public interesat de continuarea reformelor, pe aceia care au probleme, au soluții la probleme și vor să se asocieze ca să le rezolve. Ei spun acum că reformele începute în perioada Traian Băsescu ar fi avut mai multă aderență la public dacă porneau de jos în sus, sau dacă ar fi fost popularizate, expliccate de membri partidelor aflate la putere în toate colegiile din țară. „Dar, din păcate, mărturisește acum Sebastian Lăzăroiu, nici pedeliștii nu erau toți convinși de utilitatea reformelor, nici lor nu le conveneau și se opuneau sau trăgeau de timp. Reformarea unui sistem este greu de făcut cu acceptul lui, dar este mai ușor dacă vine din partea populației, de jos în sus.”

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a explicat și el acest blocaj, din experiența pe care a avut-o cu Noua Lege a Educației. „Dacă am fi avut generatori de încredere care să popularizeze legea, era mult mai bine și mai ușor, dar nici oamenii din PDL nu erau de partea noastră, nu agreau unele măsuri, ei nu au aderat cu convingere la ce se întâmpla, dovadă că a existat acestă rezistență este că acum nucleul conservator al partidului a câștigat conducerea partidului.”

Prin urmare, spun acum inițiatorii Mișcării Populare, se întorc la formula corectă, vor să lanseze provocări publicului, să caute nuclee de nemulțumire, spirit civic pe care să-l activeze și să construiască platforma pe subiecte de interes public soluții și proiecte venite de jos în sus, iar coagularea oamenilor în jurul Mișcării lor să se facă pe baza aderenței la un stil de a gândi, la un tip de comportament și un set de idei ce aparțin membrilor nu conducerii.

De altfel, la lansarea altor partide și mișcări de drepata din ultimul an, exact acestea au fost reproșurile presei și analiștilor: că se construiesc structuri politice care nu vin natural din mijlocul oamenilor, nu se nasc din revolta spontană a omului de rând și fiind construcții artificiale, nu rezistă sau, și dacă rezistă, nu au forță, sunt menținute în viață cu perfuzii.

Mișcarea Populară are până acum, din date oficiale, cam 200 de membri la Cluj și 6000 în toată țara. Dorința lor este să trezească „balena” de 58% care doarme pe fundul mării, să scoată din letargie populația neparticipantă. „Avem o populație săracă ce susține actuala majoritate, ușor de cumpărat, ușor de manipulat, de convins. 27% dintre români sunt pensionari și 30% sunt dependenți de stat prin ajutoare sociale, despre ce reforme să le vorbești? Trebuie schimbate lucrurile, oamenii activi, cu spirit civic și voință trebuie să facă politică și război pentru ca în viitor copiii și nepoții noștri să se poată ocupa cu poezia și artele”, consideră Marian Preda, președintele fundației.

Preda a atacat conservatorismul clujean, a amintit de epoca Funar, dar și de Andrei Marga, el consideră că rezistența la schimbare a fost însă datorată trecutului. „Avem cultura statului de tip totalitar, mentalitatea nu s-a schimbat prea mult, tolerăm abuzuri, agreăm o putere de partid și de stat, nu ne sperie tendința de partid unic. România nu are o cultură civică adecvată democrației. Dar asta trebuie să dispară, e timpul să ne schimbăm cu toții”, a spus Preda.

Și Cristian Diaconescu s-a arătat nemulțumit, chiar revoltat, că spiritul civic al românilor nu se manifestă și tolerează de exemplu, ca un individ din politică să spună că în regiunea sa va promova turismul sexual. Era vorba de Radu Mazăre, fost coleg de partid cu domnul Diaconescu în perioada în care acesta a fost vicepreședinte al PSD.

Reprezentanții Mișcării încercă să-i atragă în primul rând pe fanii lui Traian Băsescu în acestă fundație și spun că acolo se va întoarce acesta când va pleca de la Cotroceni. „Fundația va continua să existe, a spus Lăzăroiu, nu se va transforma în totalitate într-un partid pentru că nici nu este posibil, dar va putea sprijini un partid dacă va dori, iar dacă, în cel mai fericit scenariu, acesta va ajunge să conducă România, fundația va avea și rolul de a-l trage de mânecă dacă va greși. Așa este normal, să existe critică și să avem repere. De altfel, Fundația este și locul unde se va întoarce Traian Băsescu după ce nu va mai fi președinte.”

Ce s-a văzut la Cluj?

Inițiatorii Mișcării Populare au discursuri curate, corecte, de oameni educați. Dar se vede la ei și asta poate fi un avantaj dar și un dezavantaj, o oarecare aroganță dată de situație, parcă ar spune permanent: Voi aveți nevoie de noi, dacă sunteți ok, venim să vă salvăm!

Cel mai inadecvat ca atitudine din grupul MR pare a fi Cristian Diaconescu, în pofida faptului că este și cel mai vulnerabil: a împărțit puterea cu PSD, a fost ministru pus de acest partid și șef la vârful lui, a fost alături de Oprea la UNPR și cam lasă în urmă o dâră de alifie. El crede că cearta cu publicul este o găselniță bună, așa că face pe moralistul.

Mai potrivit este discursul franc al lui Lăzăroiu, pigmentat cu previziuni „astrale”, dar care spune ce nu s-a văzut la televizor, vorba presei. El recunoaște că inițiativele lor, ale președintelui, nu s-au bucurat nici de sprijinul PDL în totalitate, spune acum că acolo n-a fost o căsnicie perfectă, dovadă divorțul din final.

Cel mai antrenat politic pare a fi, în mod neașteptat, Daniel Funeriu, singurul care a priceput că, într-un discurs, trebuie să vorbești de lucruri concrete. Evoluția lui este surprinzătoare, pentru că – ne amintim –, de la pixelul albastru încoace, Funeriu apărea inhibat în fața presei, vorbea sacadat și răspundea în fraze scurte, robotice. Acum se desparte și el de PDL reproșîndu-i, ca și Lăzăroiu, că nu are valori, ci interese, ca toate partidele de altfel, deși ambițiile politice îl făceau, cu ceva timp în urmă, să ascundă gunoiul sub preș și să nu recunoască că Legea Educației a fost sufocată cu perna pe ochi chiar de colegii săi de partid din Senat.

Referirile la USL au fost pertinente, chiar cuminți, cu argumente și în parametri normali, semn că se uită și peste garduri. Și mai însemnând că, având planuri pe termen lung, au răbdare cu timpul.

În fine, vână de politician adevărat nu prea are niciunul dintre cei care practică acum mișcarea, dar ,în felul acesta deschis în care au pornit, poate o găsesc pe undeva, la careva. S-o fi învățând și asta, dar trebuie să vedem dacă asta se face prin restaurante.

quotes66Vom aborda marile teme ale României, teme ale reformei începute în perioada lui Emil Boc, în mandatele preşedintelui Traian Băsescu şi, în bună măsură stopată, întârziată, uneori preluată atunci când nu s-a putut altfel de guvernarea actuală. Adică, modificarea Constituţiei, regionalizarea.
Marian Preda președintele Mișcării Populare

Foto: Gazetino

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s