O doamnă de 130 de ani moare

tribuna-ra

Mai are un pic şi împlineşte 130 de ani. Dacă rezistă. Este cea mai veche revistă de cultură din Cluj, fondată de Ioan Slavici pentru scriitorii români la 1884, era destinată tinerelor talente de la noi şi promovării lor. A rezistat şi-n timpul comunismului, a apărut cu regularitate ca o bătrână doamnă la biserică, fără să uite niciodată ce are de făcut, care este misiunea ei: să ţină trează credinţa în cuvânt. Acum vin ştiri bizare despre ea.

Poveştile de dincolo de uşile revistei par de domeniul absurdului, ceva între ridicol şi grotesc.

Condusă de câteva luni de un nou redactor-şef-director (care îşi spune de fapt, manager!), Mircea Arman, revista lui Slavici trăieşte agonia ultimelor zile de revistă în toate minţile. Redactorii sunt ţinuţi la programul de 8 ore obligatorii, ies la evenimente numai cu bilete de voie, sunt chemaţi la comisia de disciplină pe rând şi muştruluiţi zdravăn dacă întârzie la „fabrică”.

Lumea culturală freamătă, protestează, semnează petiţii dar nimic nu se schimbă. Doar numele redactorului chemat la „Disciplină”, în fiecare săptămână altul!

Povestea redactorilor de la Tribuna, spusă chiar de ei

De la 1 ianuarie, Tribuna are un nou director. Este vorba de Mircea Arman, care se declară discipol al filosofului Anton Dumitriu, fan al lui Ion Iliescu şi prieten al lui Andrei Marga. Şi-a luat angajamente măreţe prin contractul de management încheiat cu Consiliul Judeţean în care promite tiraje de 4-6 mii de exemplare până în luna mai şi revoluţii culturale. În realitate, sau pornind de la această realitate, Mircea Arman în loc să îmbunătăţească ceva, a măturat tot ce era bun şi funcţional, tot ce contribuise la apariţia revistei în ultimii zece ani şi a impus un regim de disciplină menit să-i confere autoritate, pentru că tocmai simţea că n-o are.

Până acum a reuşit să-şi pună toată lumea în cap, să-l atace pe Gabriel Liiceanu, pe Manolescu şi să-şi atragă revolta „supuşilor”, a redactorilor şi colaboratorilor. Arman s-a desprins repede de cei apropiaţi revistei, dar s-a apropiat de puternicii zilei. El a publicat în numărul trecut al revistei un discurs, integral, al lui Andrei Marga şi l-a cooptat în acelaşi timp în Consiliul Consultativ al revistei.

„Nu ştim ce vrea să facă. Oricum, acţiunile, deciziile sale sunt arbitrare, nu ştim ce intră în revistă decât după ce este gata. Publicarea unor discursuri este ceva inedit, însă nu ne mai mirăm, bizar este tot conţinutul. Suntem redactori cu vechime în presă, am aproape 20 de ani de jurnalism, iar la Tribuna sunt de 10 ani. Oare nu este deloc relevant că timp de 10 ani am ştiut să facem presă culturală? Acum suntem marginalizaţi şi consideraţi nişte pierde vară ce nu suportă disciplina. Nu disciplina ne deranjează, orice creator, orice om de litere are propria lui disciplină, a creaţiei, ne şochează însă absurditatea desfăşurării lucrurilor. Ne simţim ca într-un experiment grotesc, parcă cineva ar vrea să ştie dacă şi creierul unui scriitor funcţionează în plin absurd”, spune Claudiu Groza, redactor, critic de teatru.

Săptămâna trecută a fost chemat la Comisia de disciplină Ovidiu Petca, redactor, unde Arman şi încă doi aliaţi ai săi l-au „judecat” pentru că a întârziat două ore la program. Şi pentru că n-a făcut rost de nişte documente care se eliberau oricum după un număr de zile care nu depindea de Petca.

Săptămâna aceasta va merge în „boxa acuzaţilor” Ştefan Manasia, pentru că a scris într-o revistă de cultură, iar săptămâna viitoare poate va merge Claudiu Groza pentru că ne-a vorbit nouă despre ce se întâmplă dincolo de uşile acestui „cuib” de intelectuali.

„Ce se întîmplă în redacție? Dl Arman a suprimat ședințele de sumar, a eliminat colaboratori vechi și, prin vehemența tonului, a îndepărtat mulți scriitori, publiciști, intelectuali și universitari clujeni de paginile Tribunei. Practic, redactorii văd noul număr atunci cînd acesta apare, la 1 sau 16 ale fiecărei luni. Lip­sește pînă și mimarea dialogului cu echipa redacțională: pentru domnul Arman nu contează că avem în spate ani de practică jurnalistică, premii, performanțe scriitoricești etc. Cutare articol este eliminat pentru că așa vreau eu, nu-ți convine, ești liber să-ți dai demisia: aceasta este forma mai nouă de conversație. Asta cînd nu sîntem amenințați de-a dreptul cu tribunalul, parchetul. E caz penal, sună una dintre sentințele recurente ale domniei-sale. De-acum știm, mergeți la cimitir e nu doar trimiterea pentru doi (pînă de curînd) membri în consiliul consultativ al revistei, profesorii și criticii literari Ion Vlad și Ion Pop, nume ilustre ale Universității clujene; e adresarea comună, banalizată prin uz, către toți intelectualii identificați ca posibili adversari (de idei?). Denunțînd, agramat, „globalismele și visurile unei unități abstracte ale unor politicieni tembelizați sau ai unor intelectuali vînduți”, dl Arman se face pavăza „afirmării spiritului autentic și al geniului fiecărui popor“ [s.m.], în editorialul numit „Homo Oeconomicus sau despre amfibolia spiritului practic”, din Tribuna, nr. 250/ 1-15 februarie 2013. Evident, „Generația noastră […] trebuie să lupte pentru afirmarea unor alte valori, pentru impunerea virilă a spiritului creator scăpat de mlaștina stătută a arghirofiliei”.

Văzuți pesemne ca uneltitori, ciripitori, cîrtitori, redactorii tribuniști nu pot fi lăsați de izbeliște. Prin urmare, sînt bombardați cu dispoziții și decizii: să stea opt ore pe zi la birou (în disprețul cutumei jurnalistice, sînt blocați să participe la vernisaje, spectacole, lansări de carte; personal, trebuie să cer bilet de voie ca să merg pînă la… librărie); să ia pauza de masă de la ora 13 la 13.30; să întîlnească scriitori, colaboratori ai publicației numai în strîmtul & supraaglomeratul birou; să facă, fiecare, cinci abonamente pe lună. Etc.”, dezvăluie într-un text, Ştefan Manasia, unul dintre redactorii de la Tribuna clujeană.

quotes66Situația Tribunei este, așadar, disperată. Degradată & degradantă. Sper ca autoritățile județene, guvernamentale să ia o decizie. Și ca solidaritatea breslei (jurnaliști, artiști, scriitori) să se manifeste în continuare. În ce mă pri­vește, atîta vreme cît mai pot da un sens luptei, nu voi părăsi redacția. Mă distanțez însă categoric de vulgaritatea, cinismul, neprofesionalismul dovedite deja din plin (în mai puțin de patru luni de la instalare) de primul manager din istoria Tribunei.

Ştefan Manasia

Protestul

Protestul, depus pe masa președintelui Consiliului Județean Cluj (finanțatorul revistei) de mai bine de 40 de zile, nu a primit nici pînă în clipa de față un răspuns. Cum nu a primit răspuns nici Me­moriul înaintat aceleiași autorități, la data de 27 februarie a.c., de redacția Tribunei (cei patru redactori, graficianul, fotoreporterul), prin care solicitau în mod ferm demiterea actualului manager.

quotes66Am să-i invit aici pe toţi în perioada următoare la o discuţie cu raportul de audit pe masă. Vom lua deciziile cele mai bune pentru revistă, pentru că pe noi asta ne interesează, să apară Tribuna în cele mai bune condiţii şi să avem rapoarte financiare corecte. Cred că am să mă consult şi cu câţiva oameni de cultură din oraş, neutri în acestă chestiune şi apoi vom lua o decizie.

Horia Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean

Tribuna

Tribuna este o revistă de cultură care apare la Cluj. Revista a fost fondată de Ioan Slavici în 1884. O nouă serie a apărut începând din 10 februarie 1957, cu apariție săptămânală. Noua serie postrevoluționară, cu apariție bilunară, este editată sub egida Consiliului Județean Cluj, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Cultural Național. Revista are 24 de pagini, cu rubrici definite: editorial, eseu, interviu, carte, arte plastice, muzică, film, teatru, meridian, media, arhivă.

Reclame

2 gânduri despre “O doamnă de 130 de ani moare

  1. Apropo! Care este situatia ziarelor / altor reviste de cultura din Cluj., etc. S-au apucat de publicat discursuri, cancanuri , s-au inchis? Merita un articol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s