Freedom House și presa de investigație sub amenințare

de Brîndușa Armanca

Una dintre cele mai active organizatii ale so­cie­tatii civile pe teme de media si anticoruptie, Fre­edom House, finanteaza de mai multi ani un program de sustinere a jurnalismului de in­vestigatie pe care il premiaza in fiecare an. Editia a III-a a com­petitiei a premiat un jur­nalist din Targu Jiu care a anchetat anul trecut un posibil caz de coruptie. Cerasel Cuteanu a publicat in GorjNews o ancheta care arata ca Andrei Marga a fost platit de Universitatea „Constantin Brancusi“ fara sa fi prestat niciun minut, in timp ce statea bine merçi la Ierusalim. Sumele au fost tinute la secret (articolul avanseaza suma de 400 milioane lei vechi primite moca de la UCB), insa declaratiile de ave­re existente ale lui Marga sugereaza stipendii grase, cum primea si pe vremea cand era rec­tor la UBB; ca exemplu, venituri de aproape 5.000 de euro pe luna din salariu si alte venituri castigate de acesta, fabulos pentru Romania bugetara.

Jurnalistul a efectuat ceea ce se numeste „verificari rezonabile“, adresandu-se institutiilor care puteau lamuri suspiciunile trezite de mai multe hotarari ale Sena­tului pentru aprobarea normei, platii, orarului pentru Marga. Cele mai multe institutii au trimis raspunsuri vagi sau de-a dreptul nesimtite.

Exceleaza directorul local al Casei de Asigurari de Sa­na­tate. Cu ajutorul nepretuit al lui Google, a iesit la iveala ca UCB a platit asigurari de sa­natate pentru Marga, aflat de­parte, dovada ca s-au facut plati catre acesta. Facsimilul a fost publicat, dar asta n-a impiedicat universitatea sa nege si sa il ameninte pe Cerasel Cuteanu. „Adrian Gorun (fost rector al UCB) l-a mituit cu bani publici pe Andrei Marga din martie 2011 pana in iulie 2012. La schimb, Gorun a fost cooptat de Marga in conducerea Mi­nisterului Afacerilor Externe, unde a ramas si dupa demiterea maestrului sau”, concluzioneaza jurnalistul. Legatura dintre cei doi corifei ai clientelismului este mai veche, consolidata de interese si dosare, mai spune articolul. Gorun l-a secondat pe Marga in Ministerul Educatiei, apoi la MAE, intre timp si-au infratit universitatile in consortiul Transcarpatica, fara vreun folos institutional, iar recent Tg. Jiu s-a captusit cu un ICR local, sa fie acolo. Vanitosul Marga a primit in schimb onoruri, bani si… un bust. Probabil cu cizme.

Dar ceea ce i-a pus pe jar pe diriguitorii universitatii din Targu Jiu a fost premiul luat de jur­nalist tocmai pentru aceasta ancheta. Au pus mana pe computer si au trimis o replica nervoasa directoarei Freedom House, Cristina Guseth, cerandu-i sa retraga imediat premiul, sa aloce spatiu de publicitate pe site-ul or­ganizatiei, altminteri o vor pari la Washington. Iar jurnalistul va fi tarat in instante pana cand va amuti. Ca orice institutie serioasa, universitatea a transmis „docomentul“ semnat de rector, de pe o adresa de e-mail neoficiala, privata, maria.radu75@yahoo.com.

Amenin­tarile nu sunt catusi de putin vorbe goale, fi­indca in fieful primului ministru abuzul de pu­tere este la el acasa. Narcis Daju, proprietarul GorjNews si al televiziunii Gorj TV, a semnalat ca telefonul sau si cele folosite de jurnalisti au fost interceptate fara nicio baza legala, iar impotriva unuia dintre redactori a inceput urmarirea penala, fiindca a refuzat sa isi dez­valuie sursele, intr-o ancheta privind tot uni­versitatea gorjeana.

Freedom House a instiintat opinia publica intr-o scrisoare deschisa in care reafirma sustinerea pentru jurnalismul de investigatie si pentru valorile libertatii de exprimare. „Gasim ostila atitudinea demonstrata in raport cu li­bertatea presei si de exprimare si respingem insinuarile si acuzatiile formulate la adresa fundatiei… Freedom House Romania, la fel ca pa­na acum, va promova si va sustine libertatea presei si de exprimare si va sprijini demersurile jurnalistilor de investigatie din Ro­mania“, se arata in comunicat.

Este justificata ingrijorarea exprimata de unii oficiali europeni si de mass-media vestice privind starea presei romanesti. Se discuta aprins, se pregatesc rapoarte, se vehiculeaza initiative. Inertia din interior este insa de neinteles.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s