Afrodita din Dariviana și dragostea ei

DSCF0531

Ne-am oprit într-o după amiază de toamnă să bem o cafea, pentru că stătea sub dudul de la poartă la o masă, am înțeles că ne aștepta. Pe masă avea o cană de apă și nuci, am presupus că ne poate face și o cafea. Așa a fost.

Dar întîlnirea avea să fie una specială. Afrodita din Dariviana mi-a dezvăluit în bucătătăria ei răcoroasă, într-un ceas de amiază, cam toată Grecia cu istoria, zeii, sentimentele și eternitatea ei, fără niciun cuvânt pentru că nu știa nicio altă limbă.Ne-am oprit, i-am zâmbit, eu îi vorbeam în orice fel, iar ea îmi răspundea în greacă. Vă jur că ne înțelegeam perfect! I-am spus cum mă cheamă, arătând spre mine cu mâna, ea mi-a răspuns simplu: Afrodita. I-am scris câți ani am cu degetul pe mușamaua mesei, ea mi-a scris 74. Mi-a arătat tabloul de pe perete, în el era Sofocle, slăbiciunea politică a soțului. Alături, fotografia lui Ioan, soțul ei, mort cu doi ani în urmă. Lângă ele stă agățat toiagul bărbatului și pălăria, iar pe măsuță, sub tablou, flori proaspete și candela aprinsă. Nu se sting nicio clipă. Afrodita i-a amenajat soțului acolo, în bucătăria lor-tavernă, un fel de altar la care vine și lăcrimează, îi vorbește, îl păstrează.
Afrodita ne face cafeaua, ne servește cu rahat de casă și nuci din grădină, cu apă rece. Apoi cere o nimica toată, doi euro și jumătate. Îi dăm mai mult, facem poze și pornim. Dar cu gândul la ea și la dragostea ei nestinsă pentru bărbatul ei. Penelopa. De câte ori îmi amintesc de Afrodita, cred că dragostea este totul.


Ajungem pe la amiaz în sat. E linişte şi cald. O toropeală moale se lasă peste drumul alb, peste casele de piatră şi livezile de măslini. Sub dudul ei de la poartă stă pe scaun, la masă. Aştepta. Îmbrăcată în negru, cu părul împletit şi mîinile în poală, priveşte spre geana drumului, să vadă din timp.

Am oprit şi m-am dus spre ea ca şi cum acolo trebuia să jung ca să înţeleg mai mult din Grecia mamă. Mai mult decît din staţiunile care stau să plesnească de atîţia turişti, maşini, marfă, comerţ, motociclete, ruşi, olandezi, Gucci şi Dolce / Gabana.

Grecia din bucătărie

E albă, răcoroasă, mare. Un dulap înţesat de obiecte şi fotografiile fetelor ei. Maşina de gătit, chiuveta din piatră, în zidul bucătăriei. O tejghea văruită în alb, pe care femeia pune păhăruţele de rachiu şi farfuria cu rahat dulce, de casă. Pe foc aşează ibricul de cafea. În colţuri cîte o masă cu scaune albastre. Tabloul patriarhului, mici fotografii din vechime şi un colţ al răposatului.
Pălăria lui e centrul micului altar. Bastonul şi cîteva fotografii cu prietenii. Un bărbat grec foarte frumos. Demn, mustăciuos şi cu ochi pătrunzători. Un bărbat adevărat. Pe măsuţă, sub tablou o vază cu flori de toamnă şi o candelă aprinsă. În tablou e Sofocle, slăbiciunea politică a bărbatului ei. Ioan a murit. Pe el îl iubeşte încă femeia în negru care îmi prepară cafeaua. O privesc lung. Această bucătărie exprimă cu fidelitate spiritul grec, ce are şi ce simte această lume. Măsline, rachiu, taverne, amintiri, vise şi multă dragoste. Aceşti oameni îşi venerează iubirile şi după moarte. Pentru iubire ei au pornit un război.

Taverna cu Sofocle

Bătrîna se aşază cu noi sub dudul umbros. Pe sub ramurile lui e prinsă plasă. Ca să adune fructele acolo. Apoi se pun în butoaie, ni le arată. Din ele se face rachiu. Are flori în vase de lut, scări proaspăt văruite, odăi curate, albe. Plantaţii de măslini şi rodii. Nuci. Ne aduce nuci, le sparge cu mîna pe marginea mesei. Ni le aşează în tăviţa verzuie, din alpaca. Pahare cu apă rece. Se descurcă bine cu taverna din bucătărie. Ne cere un euro şi jumătate. Îi dăm mai mult. Sofocle zîmbeşte liniştit din tablou. Vecina se uită pe sub mînă, de peste drum. Are clienţi văduva.

Afrodita din Dariviana

O iau de mână, îi spun că e frumoasă. O mînă rece, cu pielea zbîrcită de soare şi apă. Are 74 de ani. De doi ani e văduvă. Cum o cheamă? Afrodita. Afrodita din Dariviana. Aparatul de fotografiat clipeşte. În el a înghiţit o singură imagine: a Greciei.

DSCF0545

DSCF0554

DSCF0574

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s