Descâlcirea unor întâmplări politice, într-o zi cu varicelă

Se întîmplă așa, să ai timp să te gândești, să-ți amintești și să înțelegi dintr-o dată un adevăr care bântuia prin aer, dar care nu se lipea de scăfârlie. Și pac, înțelegi.

M-am întrebat adesea, dar în treacăt ce-i drept, de ce l-au părăsit susținătorii pe Traian Băsescu, încă din primii săi ani la Cotroceni?

Ei l-au susținut, direct sau indirect, pe față sau prin ricoșeu, dar l-au părăsit primii și au devenit rapid cei mai înverșunați dușmani ai săi. De ce?

Poate că nu explic prin ce am să vă spun fix comportamentul acestor personaje, dar are legătură și cu ei.

Echipa, camarila, cercurile apropiate sau de sprijinitori care se consideră esențiali în victoria personajului nu așteaptă neapărat funcții pentru ei de la politicianul care a câștigat, dar așteaptă cu siguranță să fie ascultați, să fie parte la jocul politic, să fie decidenții din umbră, să aibă un rol în deciziile importante. Și beneficii indirecte sau o satisfacție de orgoliu.

Ori, Băsescu exact asta n-a mai făcut. A rupt-o cu cercurile de susținători și a început să taie în carne vie. Și-a ales alți coechipieri, unii pe care să-i domine și care nu mai fuseseră prin toate budoarele politicii.

Țineți minte supărarea Adrianei Săftoiu? Îi spunea unui fost șef de ziar, care-l susținuse pe Traian Băsescu, că ea nu s-a dus consilieră la Dumnezeu! Iar respectivul, devenit între timp dușmanul acestuia, reproducea încântat afirmația, de parcă ar fi fost o confirmare a propriilor lui gânduri și imputări.

Băsescu decidea singur. Nu-l întreba pe niciun șef din presă pe cine să pună la Justiție, de exemplu! Iar băieții au considerat că are un comportament inadmisibil. Și l-au articulat.

De ce cred că nu le-a plăcut, în primul rând, acest lucru? Pentru că acum ei sunt parte în cercurile putere, de propagandă și influență. Pun oameni pe funcții, transferă puteri, iau decizii cot la cot cu Ponta și Antonescu. Acum s-a deschis potul. A revenit „cooperarea”.

Altfel cum se explică prezența doamnei Pivniceru la Justiție? Trecerea Registrului Comerțului la prietenul Vlasov? Și multe altele, în fiecare zi…

Reclame

2 gânduri despre “Descâlcirea unor întâmplări politice, într-o zi cu varicelă

  1. O „descalcire” corecta !”Marii” sefi din presa au ramas fara influente.Si nu au iertat.Si nu iarta nici acum cand „au revenit” la „putere”! De aici explicatia suvoiului negru care se abate si acum (cand normal n-ar trebui sa mai fie un pericol pentru USL) asupra lui Basescu….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s