Ziua de naștere a Mariei. Prima victimă a misoginismului

Am găsit o carte – „Maria” – a unui polonez. Genul de roman de inspirație biblică, dar cu o documentare de 10 ani în lumea iudaică.

Am înțeles, de exemplu, și mă bucur că mi s-a întîmplat, de ce evreii l-au cruțat pe Baraba. Nu spun că au făcut bine, dar am înțeles, pe deplin, de ce. Nici Maria nu a fost supărată pe ei. Baraba era ce Iisus nu putea fi, și el necesar, ieșit din viață. Fiecare lupta pentru dreptate, dar fiecare în felul lui.

Lumea, așa cum e ea, are nevoie și de Iisus și de Baraba.

Despre Maria vroiam să vă povestesc. Un pesonaj lăsat în umbră și de Cărțile Sfinte și de literatură. Iubită mai mult de femeile nevoiașe, Maria trece aproape neobservată de marea istorie. Preoțimea insistă pe aspectul virginității sale, îi exacerbează rolul de instrument al divinității. De mijloc ales pentru împlinirea unui scop precis și atît.

Azi cred că nu a fost așa. Cred că Maria a fost într-adevăr aleasă de Dumnezeu, dar nu pentru pîntecele ei. Ci pentru mintea ei. În mintea Mariei l-a născut și creat pe Iisus.

Maria a dorit să se nască Iisus de care Iudeea avea nevoie. Maria știa ce trebuie făcut și cum. Era cultivată, crescută într-o lume zbuciumată în care evreii se luptau pentru libertate, în care toți vorbeau despre profeții. Poate că pruncul sădit de Dumnezeu în Maria a fost de fapt, un gînd. Corpul lui Iisus nu putea însemna mare lucru, ci ce i s-a sădit lui în suflet. Prin mintea Mariei s-a născut Iisus Christos, nu prin pîntecele ei.

Dar care bărbat ar fi acceptat asta?


Acasă, pe pămînt, 8 septembrie

Rândunelele pleacă spre ţările calde, în timp ce şerpii şi gândacii se ascund în pământ, speriaţi de schimbarea vremii, care se răceşte. Acesta este un semnal pentru săteni să înceapă lucrările agricole de toamnă.

Se culeg și ultimele plante de leac.

Se împart ofrande săracilor: struguri, nuci, pâine preparată în casă, pentru ca în familia respectivă să se adune sporul până la recolta viitoare, iar membrii familiei să fie sănătoşi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s