E vară-n cer și pe pămînt

„Sărbătoarea este una cu totul specială, ținând o noapte și o zi. Iar noaptea de Sânziene este una cu adevărat magică. Este noaptea focurilor de vară, fiindcă este vara în cer și vară pe pământ, este vară în suflete și trupuri, este anotimpul dragostei și al vieții plenare.

Sânzienele sunt niște făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare. Din cauza acestei denumiri, sunt adesea confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care de regulă sunt zâne rele. Părerile specialiștilor, dar și ale țăranilor sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene, încât, până la urmă, totul rămâne cât se poate de neclar.

Că sunt diferite de Iele este absolut sigur, pentru că au numai însușiri bune: fuioare de vânt ușoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben și rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuți în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase.

Pentru că sunt din altă lume și sunt atât de frumoase, «cine le vede nu le crede și cine le-aude nu le răspunde». Despre ele se știe ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuțește, pleacă în munte și se transformă în uliu păsăresc, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.

În realitate, ziua exactă când, cu adevărat, cucul pleacă, pierzându-si orice speranta de recăpătare a glasului, nimeni din lumea oamenilor n-o știe existand si există o spusă foarte subtilă în acest sens: «Atunci va ști femeia gândul bărbatului, când va ști ziua când pleacă cucul». Uneori, din milă, Sânzienele îi mai dezleagă limba să cânte o dată sau de două ori si dupa 24 iunie, dar «bine ar fi dacă nimeni nu l-ar auzi», fiindca numai de rău cântă atunci, pentru cine-l aude.”

Și povestea continuă… am găsit-o undeva în eter, dar, peste tot unde se povestește despre Sînziene, e cu mult soare și magie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s