Grecii vor să vîslească mai departe din barca Europei

Articol de Ana Tutuianu, Grecia

După două luni de reală incertitudine şi lipsă de guvernare a statului jocurile pentru vot s-au încheiat. Clar electoratul grec este mai divizat ca oricând însă, după cum arată situaţia ţara nu are nici o şansă să mai aştepte finalizarea duelurilor politice pentru a obţine un guvern. Clar iniţiativa formării unui nou guvern o are Antonios Samaras, Noua Democratia care este obligat, conform Constituţiei şi rezultatelor alegerilor să se ridice la nivelul aşteptărilor şi să propună, în zilele următoare, o soluţie de guvernare care, trebuie să unească mai multe forţe politice întru acelaşi ţel.
Antonios Samaras: „Poporul grec a votat rămânerea în zona euro”.

„Poporul grec a votat pentru rămânerea Greciei în uniunea monetară”, a spus Antonios Samaras în conferinţa de presă ce a urmat publicării rezultatelor alegerilor, care a avut loc la Zappeio, afirmând că „desigur că vom respecta înţelegerile şi obligaţiile ţării”.

„Nu vor exista noi aventuri, sacrificiile poporului vor da roade!”, a adăugat Antonios Samaras care a făcut apel la crearea unui guvern de salvare naţională invitând partidele politice care împărtăşesc aceste obiective să i se alăture la guvernare.

Opoziţia a avut o reacţie dură, Al. Tsipras în timp ce El. Venizelor PASOK, insistă asupra unui Guvern de co-responsabilitate” cu participarea mai multor formaţiuni politice.

Tsipras: „Respingerea memorandumului este ordinul clar al poporului”.

„Nea Democratie are posibilitatea de a forma un guvern pe baza propriilor sale opţiuni politice”, a declarat şeful de SYRIZA Alexis Tsipras, adăugând că „respingerea Memorandumului este ordinul clar al poporului”.

„Dacă dorim ca Grecia să rămână în Uniunea Monetară, mâine ţara trebuie să aibă Guvern!”, a declarat şeful PASOK, El. Venizelos.

„Guvern stabil cu program progresiv” a cerut Fotis Kouvelis – Stanga Democrata, în primele sale declaraţii imediat după încheierea scrutinului de vot.

Formarea imediată a unui Guvern care „să respecte programul auster la care ţara s-a angajat” este mesajul Eurogroup după teleconferinţa ce a avut loc aseară după finalizarea alegerilor din Grecia.

Cu siguranţă că problemele Greciei nu s-au încheiat ieri odată cu încheierea scrutinului de vot. Zilele care urmează sunt vitale pentru Grecia, în condiţiile în care greci şi europeni aşteaptă instalarea unui nou guvern.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s