Ce spun miniștrii și universitarii clujeni despre ce se întîmplă la Educație. Marga: Legea trebuie înlocuită!

(Un subiect lăsat deoparte de alegeri.)

Guvernul Ponta îi readuce la catedră pe profesorii universitari de peste 65 de ani, după ce a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea Educaţiei. Una din prevederile care a stârnit critici dure din partea USL la vremea adoptării Legii Educaţiei a fost cea legată de pensionarea cadrelor didactice din învăţământul superior la vârsta prevăzută de lege şi pentru celelalte categorii profesionale: 65 de ani.

O Ordonanţă de Urgenţă publicată în Monitorul Oficial din 31 mai 2012 aduce modificări Legii Educaţiei şi abrogă prevederea respectivă. Universităţile au dreptul, conform prevederii OUG 21, să păstreze la catedră profesorii pensionabili printr-o decizie a senatului.

Prevederea este considerată de profesorii universitari fie un semn de creştere a autonomiei universitare, fie o frână în calea reformei demarate prin Legea Educaţiei din 2011.

Andrei Marga, fost rector UBB, Ministrul Afacerilor Externe

„Legea intrată în vigoare anul trecut este una care produce multe necazuri României, în multe direcţii. E un pas în direcţia corectării unei legi care are nevoie mai mult decât de corecturi, are nevoie de înlocuire. Nu mă mai refer la clasa zero, la redistribuţia ariei gimnaziului, dar una din greşeli era şi vârsta de pensionare. Orice ţară îşi foloseşte până la capăt resursele intelectuale, culturale şi nu le izgoneşte. Aici s-a ajuns ca din motive necunoscute să fie trimişi forţat la pensie oameni valizi, care duceau înainte învăţământul superior. Nu ştiam că s-a publicat în Monitorul Oficial, încă nu era când am plecat eu din Bucureşti, zilele trecute. E o încercare de a păstra profesorii de performanţă. E o practică valabilă în multe ţări şi aici pot da exemplul din America, care nu are nicio limită de vârstă, Italia a ridicat la 71 de ani, Franţa se pregăteşte să o ridice, Vaticanul se gândeşte la o formulă americană, fără limită de vârstă. E un pas pozitiv, un pas în direcţia corectării unei legi, care are nevoie mai mult decât de corecturi, are nevoie de înlocuire”.

Prof. dr. Ing. Aurel Vlaicu rector UTCN

„Nu am fost consultați, am aflat din Monitorul Oficial. Ne-am adaptat situației și astăzi (n.red ieri) am luat măsurile necesare, am elaborat metodologia pentru evaluarea formațiilor academice. Cei care solicită au astfel dreptul la prelungirea activității. În cazul nostru rectorul Radu Munteanu se afla în funcție cu prelungire până la 31 mai. Astăzi în Senat am votat metodologia prin care să facem actele necesare pentru prelungire. Alți trei colegi din universitate au dreptul la această prelungire. Decizia este bună dacă se va aplica cu măsură. Noi am făcut metodologia în așa fel încât să respectăm drepturile acelor profesori care sunt utili universității și dacă există resursa financiară în departamentul respectiv. Vor avea loc evaluări anuale. Din punct de vedere managerial noi am spus că vom încuraja resursa managerială tânără și menținem acestu lucru”

(N. N.) Fără această modificare în Legea Educației, fostul rector al Universității Tehnice, Radu Munteanu, ar fi putut continua activitatea la catedră numai prin contract de prestări servicii.

Cătălin Baba, fost Ministru al Educaţiei

„Dacă lucrurile stau aşa şi mi se pare în logica restauraţiei pe care au început-o la Educaţie, modificările respective afectează reforma. De altfel, USL are trecut în programul de guvernare anularea Noii Legi a Educaţiei. Practic toată reforma începută de la Miclea şi continuată până la căderea guvernului Ungureanu se va stopa, punct cu punct. Reforma a mers pe principiul: pensionăm la vârf pentru a debloca posturile la bază, pentru a întineri mediul universitar. Înainte să plec de la minister i-am predat domnului ministru Mang proiectul de deblocare a posturilor. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar prevăd că lucrurile se vor întoarce la cum au fost. Vom vedea consecinţele la următoarele evaluări. Se ştie: nu avem nicio universitate în top 500 şi avem rezultate extrem de slabe la testele PISA. Ne convine aşa?”

Prof. dr. Aurel Codoban- fost profesor UBB, acum la „Dimitrie Cantemir”

„Decizia este anticipabilă prin eforturile pe care UBB le-a făcut în acest sens înainte de alegeri. Nu mă miră. Cred că măsura este rezonabilă și bună. Lucrurile nu trebuiau forțate nici într-un fel, nici în altul. E preferabil ca universitățile să-și gestioneze nevoile reale de personal. În contextul actual al crizei economice care a blocat angajările exista riscul să nu existe cadre specializate tinere și să nu se poată face o tranziție bună. Decizia e buna complicația va apare în aplicarea ei. Se poate întâmpla ca unii universitari să se creadă de neînlocuit și atunci unele universități să nu-i înlocuiască, sau invers unele colective să-i susțină. Să sperăm ca va învinge rațiunea și corectitudinea. În ce mă privesște probabil mă voi pensiona la termen, nu știu dacă aș vrea să las cu totul la latitudinea comunității academice ce se întâmplă după aceea. Mi-aș dori oricum o activitate de expertiză în ce privește comunicarea, politică, mediatică, ca freelancer în acest context”.

Prof. univ. Cornel Vîlcu, Facultatea de Filologie, UBB, Cluj

„Aştept protestul tuturor cadrelor didactice universitare care înţeleg cât de catastrofală este această decizie pentru un învăţământ şi aşa îngropat în reţele de putere şi interese, în incapacitatea (din păcate, nu doar managerială) minţilor depăşite de epocă şi, mai ales, în imposibilitatea de a aduce în sistem oameni noi. Pensionarea la 65 de ani, urmată exclusiv de posibilitatea de a avea contract de prestări-servicii cu Universităţile, a fost în sfârşit o idee corectă şi ar fi fost de bun augur. Dar, mai ales în ce priveşte învăţământul, deocamdată Guvernul Ponta a mers din decizie catastrofală în decizie catastrofală”.

Prof. Univ. Daniel David, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

„În legătură cu acest aspect specific, păcat că nu s-a făcut o dezbatere, astfel încât decizia să fie una rațională. După mine Europa este «prea socialistă». Eu cred în modelul american pentru cercetare și mediul academic. Spre exemplu, directorul de departament/program din SUA unde sunt profesor asociat are peste 70 de ani și este încă activ și extrem de performant. Un alt colaborator al meu a fost pensionat de la Hull University (UK), iar acum este asociat la Harvard University (SUA). SUA este mult mai pragmatică; eu am încercat să sugerez ceva similar: după 65 de ani să nu fie pensionați automat și nediscriminatoriu, să introducem titlul de profesor emerit, evaluat periodic, dar cu toate drepturile. Numai că evaluarea trebuie făcută obiectiv, firește! Poate că aici se ridică suspiciuni, dar un sistem corect ar rezolva problema”.

Conf. Univ. dr. Ioan Hosu, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB

„Am auzit de acest lucru, e o revenire la vechea dorinţă a unora de a deveni nemuritori. Şi vor mai fi modificări, nu va fi singura. Veţi vedea că toată legea va fi modificată, dar în tăcere, numai ce vom auzi peste o lună, două, de noi modificări. Nu e normal, adică reforma asta începuse, să te întorci la ce-a fost nu e un câştig. Eu aş propune ca Sănătatea şi Educaţia, pentru că sunt domenii strategice să fie conduse exclusiv de tehnocraţi, ca în diplomaţie, pentru că nici acolo nu are ce căuta culoarea politică, sunt valori în sine, de interes naţional. Modificările repetate şi contradictorii ca direcţie nu fac bine sistemului, categoric.”

Adrian Papahagi, Filologie UBB

„De acum înainte, cei care s-au eternizat în funcțiile de rectori pot să continue sine die să controleze învățământul. Deși vârsta nu spune nimic despre calitatea academică, nu putem să ignorăm la nesfârșit realitatea: ultimii dinozauri nu vor să cedeze locul miilor de tineri cu studii la Harvard, Oxford, Sorbona sau Heidelberg. În spate: funcții, privilegii, rețele de influență universitară și politică, salarii de mii de euro, afaceri chiar”. (conform Contributors)

Prof univ. Doru Pamfil rector USAMV

„Nu am fost consultați sau anunțați despre această decizie. O să verific să vedem exact care sunt modificările. Dacă s-a considerat că așa e normal și bine, aplicăm legea, cei care urmează să împlinească vârsta pensionării nu-i mai pensionăm”.

Prevederile OUG 21/ 2012 privind modificarea Legii Educaţiei

13. La articolul 285, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4.1), cu următorul cuprins:
„(4.1) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în anul universitar 2012-2013, în învățământul superior poate funcționa personal didactic asociat pentru funcțiile didactice prevazute la alin. (1).”
14. La articolul 289, dupț alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins: „(6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), (2) și (4), în cazul în care instituțiile de învățământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotări menținerea calității de titular în învățământ și/sau în cercetare pe baza evaluării anuale a performanțelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar.

Articolul a apărut în Transilvania Reporter si a fost realizat în colaborare cu Alina Mihuț.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s