De ce e scandal la Educație?

Ce se întîmplă la Educație acum ar fi de rîs dacă n-ar fi de plîns. Oamenii pe care PSD i-a numit acolo s-au nimerit a fi niște anonimi parveniți în sistem și cu interese în învățămîntul superior.

Așa cum arată Corina Dumitrescu și Ioan Mang, amîndoi puteau fi instrumente perfecte pentru grupurile de interese universitare, cărora noua Lege a Educației le-a pus în pericol veniturile și confortul.

Văzute din afară, lucrurile par dezamăgitoare. E ca și cum Ponta și conducerea PSD ar fi cedat un domeniu atît de important precum educația unor baroni universitari ca să-și recupereze ei feudele pierdute, fără nici cea mai mică grijă față de acest domeniu. Parcă ar fi fost vorba de o captură de război pe care o returnează foștilor stăpîni.

N-a putut-o da doamnei Andronescu pentru că opinia publică a susținut din greu reforma în Educație, iar revenirea doamnei Andronescu ar fi fost simbolul restaurației. Și atunci, a recurs la anonimi cu interese clare, ca să-și facă singuri treaba, fără prea mari bătăi de cap din partea partidului. Fără valuri.

Dar iată că valuri tot s-au făcut, pentru că grupările de acest tip era imposibil să nu fie pline de bube-n cap. Cel mai probabil că și Mang va părăsi Educația. În favoarea cui?

Doamna Andronescu așteptă la ușă, s-a și arătat pe la tv cu idei de reorganizare a clasei pregătitoare etc.

Dar ce concluzie putem trage din tot balamucul ăsta este că PSD și Guvernul Ponta parcă n-ar da doi bani pe Educație. Nu i-a interesat decît mulțumirea unei hălci din partid, a grupărilor care au interese în domeniu. Cum e posibil?

Unde este programul stîngii românești pentru Educație? Atîta preocupare merită Educația din partea acestui partid?

Păi nu ne rămîne decît să apreciem că PDL – un jaf de partid altfel – și-a făcut o prioritate din Educație, un stindard, și-a pus propriul partid în cap dar a trecut măsuri de însănătoșire a sistemului.

Veți spune: Și ei au avut miniștri discutabili. Dar au avut o echipă care a lucrat cît s-a putut de bine, un grup de experți care a formulat un raport de diagnoză pe Educație, condus de Mircea Miclea și un pact pe care l-a semnat și PSD.

S-a făcut apoi o strategie pe domeniu, pînă în 2020, și, în baza acestor documente publice, s-a formulat noua lege. A fost un demers unic în România de construire a unor măsuri legislative fundamentate pe nevoile sistemului, nu pe povești sau interese partizane.

Veți spune: Aiurea, și-au dat cu stîngul în dreptul! Și-au dat și cu stîngul în dreptul, dar efectele s-au văzut la Bac, la alegerile din universități. Nimeni nu zice că legea e adevărul absolut, dar ea corectează niște carențe mari ale sistemului, iar lipsa de grijă a PSD față de acest domeniu este de-a dreptul șocantă.

E ca și cum, ceea ce pentru PDL a fost prioritatea numărul unu, pentru ei ar fi ultima „apăsare”.

Reclame

Un gând despre “De ce e scandal la Educație?

  1. peticu dupa sac cum sa puna acent pe invatamint cind si ei sint analfabeti,cui ar folosi in gasca lor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s