Cercetarea din psihoterapie de la Cluj se îndreaptă spre nevoile societății: terapie gratuită pe internet

La începutul acestei săptămîni, Facultatea de Psihologie din cadrul UBB Cluj a lansat un program de intevenție pe internet pentru reducerea timidității, adresat persoanelor care trăiesc stări de anxietate. Este un program conceput în colaborare cu un departament similar de la o universitate din Suedia și a pornit ca urmare a faptului că nu toți românii care au probleme legate de comunicarea cu ceilalți, de adaptare la mediu și de relaționare au și posibilitatea de a cere ajutorul direct al unui psihoterapeut.

Profesorul Daniel David ne-a explicat de ce s-au gîndit să facă acest lucru: „Sînt oameni care locuiesc în orașele mici, la sate, în medii în care cu greu găsești psihologi, dar cu siguranță există și acolo nevoie de ajutor. Sau poate nu au bani, dar au probleme. Ne-am gîndit să atenuăm această nedreptate socială și să-i ajutăm prin intervenții specializate on-line, care sînt gratuite. Acum foarte mulți oameni au computere și acces la internet. Fie că sînt la țară sau la oraș, dovadă că atît de multe persoane ne-au contactat în doar cîteva ore.”

Intervenția fiind gratuită, la scurt timp de la lansarea platformei erau deja înscrise peste 400 de persoane.

Psihologii clujeni au prezentat și rezultatele terapiei cu roboți, aplicate pe pacienți cu probleme de autism. Ei spun că sînt rezultate foarte bune și încurajatoare pentru avansarea unor noi proiecte în roboterapie.

Știți că acest domeniu este unul controversat. Dar cum nu înlocuiește total, ci doar parțial, ca un instrument, lucrul cu copiii cu autism, robotizarea pare mai mult o înlesnire, o soluție punctuală pentru situațiile cînd copilul nu este în cabinetul psihologului ci acasă, iar robotul poate să-l înlocuiască în parte.

Nici nu costă mult. Un robot care să-i stea la îndemînă unei familii și să efectueze proceduri de care are nevoie un copil cu autism costă în jur de 200-300 de euro, iar cartea cu instrucțiuni 30-40 de lei.

Bun, dar să vedeți ce s-a întîmplat de fapt. Psihologii de la Cluj au înțeles că treaba asta cu roboții poate fi extinsă. Că dacă ei devin mai performanți pot fi folosiți și pentru alte tipuri de afecțiuni psihice, cum ar fi depresiile. Dar pentru asta le trebuie un robot mult mai performat, mai flexibil, care să se adapteze în timpul procedurilor, care să învețe, cu alte cuvinte, de la pacient și să se replieze pe situație.

Eh, pentru asta au făcut un proiect, au lucrat pe rupte la el, l-au trimis chiar în ziua de Paște la Comisia Europeană, și așteaptă cu înfrigurare răspunsul. Ar fi vorba de un grant de 8 milioane de euro, și de o premieră mondială.

Ce e în regulă cu lucrurile astea? Deși par chestiuni de SF (încărcate mai mult de un anume orgoliu al cercetătorului român care vrea și el să prindă lumea din urmă și chiar să o întreacă), dacă rezultatele sînt bune pentru pacienți, atunci merită efortul și uman și material. Și raportul lor spune că da.

Apoi, se observă o mai mare preocupare a departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie de la UBB față de lumea din afara clădirii Avalon în care pînă acum a plutit un fel de suprarealism. Preocupările lor de început vizau frica de zborul cu avionul și alte psihoze de „vîrf”.

Coborîrea cu picioarele pe pămînt este de salutat.

Robotul Nao în lume: http://www.youtube.com/watch?v=_EPSgZMuX78

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s