Autostrada spre Atlantida

Pe șantierul autostrăzii Paneuropene, culoarul IV, într-un weekend ploios, s-a descoperit un depozit de „armament” din epoca fierului. Ziarele au titrat: descoperire senzațională la Tărtăria. Arheologii au datat piesele ca fiind din secolele IX – VIII înainte de Hristos. Au mai spus că obiectele, vreo 200 la număr, se aflau într-o oală de ceramică și că Muzeul Național de Istorie le va transporta la București.

Chiar și premierul țării, istoric de meserie, s-a arătat interesat de descoperire și anunță o expoziție specială.

Dar ce e importantă de data aceasta?

De 50 de ani încoace, istoricii români se codesc să dea un verdict în privința plăcuțelor ceramice cu înscrieri de la Tărtăria. Unii cred în ele într-un chip aproape fanatic, alții nu le dau nicio importanță. Așa se explică faptul că plăcuțele cu, presupunem, primele scrieri din lume, (înaine de cele Mesopotamiene), descoperite de profesorul Vlassa în 1961, la halta din Tărtăria, au foat expuse pentru prima dată în România doar acum cîțiva ani.

Un istoric italian s-a oprit asupra lor mai mult decît am făcut-o noi. Curios și dedicat meseriei sale, Marco Merlini a luat fragmente de os găsite în apropierea plăcuțelor și le-a analizat la un laborator din Italia. Rezultatul a fost spectaculos: femeia lîngă care au fost găsite plăcuțele de la Tărtăria trăise cu 5000 de ani înainte de Hristos. Atunci cînd, nicăieri în altă parte a lumii, nu apăruse cuvîntul scris.

Se fac seminarii internaționale și se scriu cărți despre civilizația din Atlandida de la Dunăre. Doar românii nu cred în ea. La Tărtăria, și acum, cînd tractoarele ară pămîntul primăvara, ies cioburile neolitice deasupra brazdelor.

Dar descoperirea de pe autostradă arată că în mijlocul Transilvaniei exista o civilizație complexă în epoca aceea, care face posibilă și credibilă existența scrierii timpurii. Descoperire care aduce din nou în discuție descoperirea arheologului Vlassa. După 50 de ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s