Mișcarea din afara partidelor și posibilii ei piloni

UPDATE: Excluderea lui Cristian Preda îngroașe și ea rîndurile celor din afara partidelor și crește șansele unei noi mișcări politice. A outsiderilor, a independenților. Ciudat, partidele se izolează, lasă tot mai mult loc agitației din afara lor. Cristi Preda chiar a anunțat că-l va susține pe Nicușor Dan la primăria capitalei.

Partidele fie se scurg în afara lor, fie rămân închistate în propriile limite, dar, în ambele situații, au de pierdut în favoarea celor din afara lor.

O întreagă lume sătulă de felul în care funcționează politica instuituțională de la noi își caută reprezentări în afara ei. Dacă, din frămîntările actuale, va ieși ceva nou, acel ceva va fi neapărat construit pe independenți. Iar nehotărîții din sondaje, ca și cei scîrbiți de cei care s-au perindat pînă acum prin fața lor, vor sprijini, poate cu entuziasm, altceva.

Deocamdată vedem un Nicușor Dan la Capitală, un MRU la Guvern, un Neamțu prin biblioteci. Sînt posibili piloni pe care tinerii români pot construi ceva, o nouă clasă politică.

Li se alătură Preda, Lăzăroiu e cumva în siajul lor, iar societatea civilă are teme comune cu cîțiva dintre ei.

Dar cel mai important lucru este presiunea realității. Clasa politică actuală nu mai corespunde nevoilor ei și nici exigențelor societății tot mai instruite și mai pretențioase. Veți spune că OTV și PP DD mă contrazic. Nu mă contrazic, așa cum există un 15-20% oteviști, tot astfel vor fi, la capătul celălalt al scalei, 15-20% deștepți, care își caută reprezentanții lor. Ei vor găsi ceva de pus în locul mizeriei actuale.

Unii s-au grăbit să creadă ca Ponta va coagula o stîngă modernă. Nu s-a întîmplat. Alții pretind acum că vor construi dreapta modernă cu dinozauri, dar nu vor avea ecou în rîndul noilor generații.

Iar miza unei noi construcții politice o reprezintă indiferenții, apaticii, cei care întorseseră spatele României. Cine îi va întoarce cu fața spre ce se întîmplă va cîștiga noul pot politic.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s