Cupru Min Abrud amînă Gold Corporation și salvează alegerile pentru PDL în Munții Apuseni. E bine, e rău?

UPDATE: Frunzărind presa, îți sare în ochi faptul că cei care susțin angajat Gold Corporation s-au grăbit să ia poziție anti-Cupru Min. E ca și cum ar spune: e bine să dăm aurul de la Roșia și să ne alegem cu cianuri, dar nu e bine să dăm cuprul de la Poieni unde nu e vorba de cianuri! Vi se pare logic? Ei suțin exploatarea de la Roșia Montană, dar apără țara cînd e vorba de Roșia Poieni. Între cele 2 mine sînt 20 de kilometri. V-ați prins?


„O gaură neagră care a fost vîndută la de patru ori prețul ei”, a spus joi premierul Mihai Răzvan Ungureanu, referindu-se la recenta privatizare a Cupru Min Abrud, vînduta luni către o companie canadiană cu 200 de milioane de euro.

Se pare că Mina de cupru din Abrud va aduna forța de muncă din satele Munților Apuseni, acoperind nevoile localnicilor pentru o vreme. În același timp, dă o lovitură RMGC care se instalase la cîțiva kilometri de Abrud și promitea cîteva sute de locuri de muncă, iar oamenii au văzut-o ca singura oportunitate aflată la orizont. Vînzarea Cupru Min poate acapara însă speranțele agățate pînă acum doar de Gold Corporation.

Prin existența unei alternative, dispare astfel motivul șantajului cu care Gold a încercat să impună guvernului și localnicilor o decizie favorabilă începerii exploatării minei de aur. Cel puțin pentru moment, puterea politică poate oferi speranță localnicilor în acest an electoral, fără afi nevoită să demareze proiectul Roșia Mintană.

Prin redeschiderea minei de cupru, moții ai șansa să-și găsescă surse de trai, iar aceasta în detrimentul RMGC, care miza pe singularitatea proiectului și pe dependența oamenilor de exploatările de aur.

Cel mai probabil că Guvernul a dorit ca, înainte de alegeri, să deblocheze situația din Munții Apuseni: este mai puțin riscant și mai simplu să dea drumul minei de la Roșia Poieni decît a celei de la Roșia Montană.

În zonă, aproape toți primarii sînt din PDL, inclusiv cei de la Roșia Montană și Abrud; pentru ei era esențial să se prezinte în fața alegătorilor cu ceva: dacă nu e Roșia Montană, măcar Roșia Poieni.

Oricum, în zona respectivă oamenii sînt muritori de foame, iar soluțiile se lăsau așteptate. Realitatea ne arată că dincolo de minerit, nimeni nu mai caută și alte variante, iar primarii stau cu mîna întinsă la guvern. Pentru zonă era esențial ca guvernul să facă ceva.

Ce mai trebuie știut

» Vezi aici un reportaj despre Abrud, locul unde șomajul era de aproape 90%.

» Iată și cotația (online) a cuprului la Bursa de Metale din Londra, tendința putând explica și succesul privatizării reușite de autoritățile române:

Anunțuri

Un gând despre “Cupru Min Abrud amînă Gold Corporation și salvează alegerile pentru PDL în Munții Apuseni. E bine, e rău?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s