Așteptați-vă la ce e mai mult

UPDATE: Mihai Răzvan Ungureanu a părăsit astăzi ședința Coaliției invocînd presiuni ale liderilor PDL care ar fi cerut bani pentru colegiile lor în scopuri electorale. Premierul i-a invitat să plece și pe ministrul Justiției și al Finanțelor. Dacă lucrurile stau așa, atunci e tot mai evident că Ungureanu vizează scopuri politice pe termen lung și că a realizat faptul că pentru PDL el este indispensabil.


Mihai Răzvan Ungureanu e relaxat. Măsurile sale se lasă așteptate, nu pare a avea un deadline scurt. Ci unul lung, mai lung decît crede Opoziția. Cel puțin așa arată faptele.

Premierul și-a făcut în ultimele luni o echipă proprie formată din foști colegi, amici, cunoscuți pe care i-a dislocat din funcții importante pentru a-i aduce la Victoria. Vă imaginați că ar lăsa vreunul jobul într-un institut internațional ca să-și petreacă doar o vară la București cu amicul Ungureanu?

Pare limpede că cel puțin promisiunile președintelui și calculele pe hîrtie sînt pentru alt deadline, pentru alte termene. Că ele vizează încă un mandat.

Dar pe ce se poate baza acest plan? În primul rînd nu prea are de ce să se bazeze pe PDL. Partidul nu pare să-și fi revenit, dar și dacă o va face, creșterea sa va ajunge în limite rezonabile, 15-20%, insuficiente pentru MRU.

Se bazează pe combinațiile politice pe care speră să le facă președintele? PDL a refuzat Mișcarea Populară, iar partidulețele de nișă sînt destul de dispersate ca interese. Nici PP DD, nici UNPR, dar nici UDMR nu pot fi parteneri fermi, oricare dintre ei, sau chiar toți pot spăla putina dacă USL dă mai mult.

Și mai este un aspect, partidele acestea, pigmeii, au instinctul de turmă bine dezvoltat, se duc spre cel care pare mai puternic, spre cel pe care sondajele îl indică posibil cîștigător.

Ungureanu ar fi avut o singură șansă reală. Aceea ca în jurul ideii de noua gardă în politică să se formeze o nouă mișcare. Dar pare să fi pierdut deja startul, iar imaginea sa începe să se șifoneze cu fiecare zi.

Un lucru trebuie remarcat: lui Ungureanu nu pare să-i pese. Din acest punct de vedere seamănă mai mult cu Năstase decît cu Băsescu. Președintelui, deși nu lasă să se vadă și din acest motiv este și atît de contondent, îi pasă și a suferit totdeauna pentru ce i s-a reproșat. Ungureanu este însă destul de încîntat de el însuși ca să mai simtă ceva pentru ce vine din afara lui.

Faptul că nu a răspuns la nicio întrebare importantă din cîte i s-au pus pînă acum o demonstrează.

Chiar și în chestiunea OMV Petrom, s-a ascuns după pulpana hăinii prezidențiale. Fără să fi dat el însuși un răspuns, l-a lăsat pe Traian Băsescu să preia subiectul și să restabilescă, prin atitudinea sa ostilă față de OMV, încrederea populației că nu se va întîmpla ca statul să cedeze în fața acestei companii, indiferent ce ar fi fost între ea și premier.

Președintele i-a asigurat spatele premierului în cea mai spinoasă chestiune pe care ar fi trebuit să și-o rezolve singur, bărbătește. Iar, după cum este lăsat acum să se mai relaxeze la terasă, să facă showri la televizor și să angajeze consilieri actori de telenovele, pare încă ținut la incubator: Traian Băsescu îl ocrotește și-l pregătește pentru o cursă mai lungă.

Anunțuri

Un gând despre “Așteptați-vă la ce e mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s