Vești bune. Despre Școala Altfel și burse în gimnaziu

Din acestă toamnă, a intrat în vigoare un Ordin al ministrului educatiei care prevede burse si pentru nivelul gimnazial, pentru copiii capabili de performanta, ceea ce este o noutate. Pana acum au fost bursieri doar liceenii.

De asemenea, ordinul ministrului educatiei prevede recompense financiare si pentru elevii cu rezultate deosebite la concursurile si olimpiadele judetene. Se aplică în toate județele țării, iar elevii cu merite la învățătură primesc într-un cont propriu bursa, care variază de la o localitate la alta, în funcție de fondurile disponibile și de hotărîrea consiliului local.

Dar este prima dată, după mai bine de 40 de ani cînd ministerul oferă acestă recompensă și pentru copiii de gimnaziu. Măsură ce ar putea avea ca efect și reducerea abandonului școlar, dar și încurajarea elevilor. Într-o lume lovită de criză, copilul care învață și aduce acasă un ban la sfîrșit de lună, se poate simți un mic erou în familie.

Și încă ceva: știați că, în luna aprilie, tot printr-un ordin de ministru, în toate școlile din România va avea loc o săptămînă de predare altfel: Școala Altfel, așa se va numi. Iar cadrele didactice au obligația de a fi creative, de a veni cu noi modalități de a apropia copiii de materiile lor. Pot merge în parcuri, la muzee, la fabrica de pîine, pot vedea cum se conduce o locomotivă, sau pot viziona filme. Pot merge într-un spital sau pot studia furnicile pe cîmp! Au liber la imaginație și la descoperirea lumii din jurul lor. Oricum, altfelul e obligatoriu și asta rupe monotonia unui an de școală, face schimbarea care-i ajută și să îndrăgescă școala, dar și să fixeze mai bine ce au învățat.

Nu știm a cui a fost ideea, nu s-a mediatizat subiectul aproape deloc, dar este oricum un pas înainte, chiar și făcut în tăcere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s