„Gazetino” scria cu mult timp înainte: OMV Petrom se poartă în România ca-ntr-o colonie

Am tot mai mult dovada că realitatea pe care o descoperă jurnalistul este mai aproape de adevăr dacă e povestea unor oameni: simpla și dezinteresata poveste de viață a oamenilor care o trăiesc. Dincolo de comunicatele corporațiilor, de evoluția lor la bursă, de interesele suprastatale, sînt oamenii și adevărul vieții lor spus la un pahar de bere. Fără vreun scop anume.

De la muncitorii angajați la Petrom am aflat cam cum se trăiește din munca în petrol din România și cît de mult seamănă cu viața coloniștilor în general: salarii mici, condiții proaste, profit pentru companie enorm. Am scris aici despre asta, și nu odată (Sclavii globalizării. Povestea Ninei de la Nokia și a lui Petru de la Petrom).

Iată că acum, un fost angajat OMV acuză în justiție discriminarea practicată de OMV, confirmînd povestea lui Petru de la Petrom. Iar președintele României declară război companiei.

Să sperăm că statul român a înțeles riscurile la care se expune dacă mai semnează contracte precum cele cu OMV sau Bechtel.

De aceea, trebuie văzut ce va face statul român în relația cu RMGC, cum va soluționa problema, pentru ca exploatarea aurului să nu fie un Petrom reloaded dar cu consecințe de mediu mult mai nocive, pentru sute de ani de aici înainte.

CITEȘTE ȘI:

» Bicicleta, petrolul şi oltenii. Supersonda din satul meu
» În satul meu s-a descoperit cel mai important zăcămînt de gaze din sud-vestul ţării

Anunțuri

4 gânduri despre “„Gazetino” scria cu mult timp înainte: OMV Petrom se poartă în România ca-ntr-o colonie

 1. Daca domnul care acuza compania chiar are dreptate, imi pare rau pt el si sper sa primeasca niste bani de la companie, sa compenseze cu orele lucrate.
  Dar daca nu are dreptate, ceea ce cumva cred, as vrea sa spun ca stiu multi romani care nu isi dau seama de tara in care traim, de media salariilor din ea, de frustrarile peste care nu reusesc sa treaca cu privire la cunostintele lor vs banii pe care ii merita.
  Sa dai vina pe Petrom si de aici sa mergi mai departe spre contractul semnat, e cale lunga. Sa nu uitam cati bani face petrom pt stat, ca baga la buget minim 10%. Macar asta sa o avem in vedere.

  1. Tu ai impresia, Serbane, ca totul este o minciuna? Iti spun eu ca are dreptate. Cata dreptate are omul asta, habar n-ai tu. Media salariilor la noi este atat de mica fiindca, repet, ne vindem precum centuristele, pe o pereche de ciorapi Adesgo. E adevarat, cand ai miscat in tara asta 10 ani intreaga productie de gaze naturale si tranzitul international de pe teritoriul tarii, e cam greu sa te vinzi pentru o pereche de ciorapi. Ca sa nu mai vorbim ca nu poti permite nimanui sa se stearga cu mana ta… Iti imaginezi o Romanie in care fiecare roman capabil pune conditii sacalilor care vin sa te praduiasca? Atunci cand nu ne vom mai incovoia ca Iuda la 30 de arginti si vom lupta pentru ceea ce suntem, abia atunci va cresta media salariala in Romania. Al Pacino avea un discurs extraordinar intr-unul din filmele sale in care spunea, printre altele, ca „it’s the guy, who’s willing to die, who’s gonna win that inch”… „when we add up all those inches, that’s gonna make all the f…. difference between winning and losing, between living and dying”…

 2. Domnule Serban, să nu reduceți pb OMV Petrom, care a ajuns „frustare” chiar și pentru președintele țării la frustrările specifive românilor. Frustrările angajaților autohtoni doar se adaugă la cele n bube ale afacerii oneroase pe care afăcut-o statul român cu firma austriacă. Dacă vă documentați puțin veți vedea că depășește cu mult sentimentul de frustrare, e vorba de cifre.
  Petrom face bani speculînd,iar noi avem cea mai mică redevență din Europa, deci, cel mai mic cîștig.
  Și da, trăim în acest fel de țară, la acest nivel, pentru că așa am știut să ne-o valorizăm. Dar poate învățăm ceva din greșelile trecutului. Trebuie însă, mai întîi, să conștientizăm aceste greșeli.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s