Cînd micro-viața pe credit sfârșește rău

Azi, toată ziua, bărcile scafandrilor, poliția și toți bărbații din sat l-au căutat pe colegul lor, dispărut în apele unui lac. Avea 48 de ani, lucra la o hidrocentrală de munte și avea datorii la bănci.Din cauza lor nu se mai înțelegea cu familia. Chiar înainte de criză își luase un apartament în rate, pe care spun colegii, le plătea tot mai greu. Acum, poate nu le mai plătește deloc.

Poștașul din satul nostru și-a luat un frigider acum trei ani. Între timp, criza i-a micșorat salariul, iar restanțele lui se tot adună. Firmele de recuperare sună pe la vecini, au înnebunit tot satul. Pe mama o scoală dimineața din pat ca să-l anunțe pe poștaș că nu și-a plătit rata la frigider. Între timp, poștașul a și scos din priză frigiderul cu pricina, să-l ia naiba că nici să-l audă bâzâind nu mai poate! Și zumzetul ala îi amintește că a luat 1200 de lei din bancă, prin Flanco, iar acum are de dat înapoi 1500. După trei ani de plată!

Am luat un computer acum… patru ani? A costat 2 000 de lei, nu cine știe ce. Dar timpul a umflat nota de plată. Comisioane, dobânzi, penalități. Cert este că acum mai am de dat 1600 de lei. Și telefoanele sună pe la vecini când nu mă găsesec acasă, sună la mama, sună zi și noapte. Între timp, calculatorul nu mai merge, i-a cedat hardul încă de acum doi ani. Nu-l mai folosim. Dar microcreditul meu continuă.

În fiecare zi aud povești despre bănci și recuperatorii care dau telefoane zi și noapte, sâmbăta și duminica, de Crăciun sau în puterea nopții, dis de dimineață sau la prânz, sună după recuperat jalnicele sume cu care au împânzit și sufocat lumea.

Nu este doar cazul României, este o problemă mondială, cu consecințe incalculabile. O întreagă clasă de mijloc a murit din cauza creditelor și o lume întreagă urăște băncile. Când ajung oamenii să se sinucidă din cauza creditelor, ce speranță mai pot avea băncile? Vă imaginați că din satul poștașului meu, hărțuit de recuperatori, mai ia cineva vreodată bani de la bancă? Vă imaginați că în satul bărbatului căutat prin apele lacului va mai putea vreo bancă vreodată să îndatoreze pe cineva? Vă imaginați că eu voi mai lua vreodată vreun flecușteț în rate? Sau prietenii, vecinii, colegii mei?

Băncile duc acum cea mai grea povară de antipatie, nici nu cred că-și dau seama cât de multă mai „acumulează” prin felul ostil în care procedează. Antipatia se umflă în contul lor asemeni penalităților în contul meu.

Lor li se reproșeză criza la macroscară, dar și criza micro-vieții pe credit. Felul agresiv în care băncile procedează la recuperare datoriilor este unul profund păgubos. Sistemul bancar nu este altceva decât speranță. Iar riscurile crizei ar fi trebuit să și le asume în primul rând băncile, pentru că ele au datoria analizelor de piață, au posibilitatea predicțiilor. Ele au știut ce fac, au speculat conștient naivitatea oamenilor și au mizat pe puterea lor contractuală și instituțională de a stoarce omul de vlagă și în cele mai grele vremuri.

Ca să înțelegem cât de gravă este problema am să vă spun că premiul pe anul trecut pentru jurnalism oferit de o fundație afiliată CE l-a luat un reportaj despre microcredite al unui jurnalist danez. Documentarul a fost făcut în 14 țări de pe Glob și el arată cum băncile au speculat speranțele oamenilor și i-au dus apoi în sapă de lemn. Unii au ajuns în stradă, alții și-au dat vaca de lapte cu care hrăneau copiii, iar alții s-au sinucis. Din Spania până în India, din Bangladesh până-n America, băncile au pus stăpânire pe viețile oamenilor simpli, au intrat chiar și-n cele mai mici cocioabe pentru că și acolo înfloresc visele. Le-au cumpărat scump și i-au transformat în sclavii lor.

Inevitabil, trebuie să-i întrebăm: în ce altă lume vor băncile să mai funcționeze? Au mai găsit ele o planetă?

Acest articol a apărut pe conta.ro.

Anunțuri

Un gând despre “Cînd micro-viața pe credit sfârșește rău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s