Manelizarea fondurilor europene. Ce-au făcut băieții șmecheri cu banii pentru proiecte

Comisia Europeană a întrerupt finanțarea României pe proiectele pentru resurse umane. Ieri, Comisia a trimis o scrisoare oficială prin care face anunțul. Dacă se va ajunge la suspendarea definitivă a finanțării, pierderea ar fi de 700 milioane de euro. De ce s-a ajuns aici?

Decizia a fost luata dupa multe nereguli, la care oficialii europeni nu închid ochii, așa cum mai fac ai noștri, spune o știre Mediafax. Unele firme au folosit fondurile ca să își cumpere masini 4×4 sau să deconteze deplasări în străinătate.

Culmea este ca aceste cheltuieli au fost aprobate de institutiile statului roman, care ar fi trebuit să vegheze ca fiecare eurocent să fie cheltuit potrivit proiectului aprobat.

Mii de firme românești care au obținut fonduri europene pentru resurse umane sunt acum în pericol să nu mai primească banii, dupa ce alții au furat milioane de euro de la Uniune.

Curtea de Conturi a descoperit cum au fost fraudați banii. De exemplu, autoritatea statului i-a atribuit un milion de euro unei firme care nu avea dreptul să primească acesti bani. Alții în schimb, care au obținut contracte în mod corect, au folosit banii pentru alte scopuri.

Zeci de mii de euro s-au dus pe autoturisme 4X4 sau echipamente informatice, mobilier si accesorii de birou, toate cu mii de euro mai scumpe decât prețul pieței. Iar neregulile nu se opresc aici: s-au plătit și carburanți, consultanță și chiar deplasări doar pentru a fura banii.

Pentru anul 2010, în cadrul POSDRU au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli de peste 32 de milioane de euro. În realitate, cererile de rambursare ale beneficiarilor sunt de trei ori mai mici.

Anul trecut, două scandaluri cu fonduri europene au zguduit instituțiile statului la vîrf. Șeful ANOFM de atunci, Silviu Bian, a fost arestat după ce procurorii au arătat că cerea șpagă de la subalterni, promițîndu-le în schimb fonduri europene, iar ministrul Ioan Botiș a demisionat cînd s-a aflat că o asociație, la care soția sa era consilier, a obținut, din fonduri europene, 500 de mii de euro pentru recalificarea șomerilor.

Pînă și cuvîntul hoție s-a demonetizat, nici el nu mai exprimă pe de-a-ntregul ce s-a întîmplat la mega scară în acestă țară. Jaful are el însuși adevărate epoci de glorie, a făcut istorie: s-au furat uzinele, băncile, petrolul, pădurile, CRF-ul, asfaltul, s-a furat din revărsările apelor, din zăpezi, din ajutoarele pentru săraci, băieții deștepți au furat energia, gazele, alții au luat hectarele Bărăganului. Ce mai rămăsese?

Ce sfîntă oportunitate a mai dat peste ei cînd aproape totul se terminase? Banii europeni! Din ei și-au făcut sedii, și-au luat limuzine, și-au plătit călătoriile, și-au refrishat averile, și-au spoit balcoanele și-au lustruit pantofii. 20 de milioane de euro nu ies la deconturi, doar pe axa resurselor umane, la celelalte încă nu s-a făcut bilanțul neregulilor.

Acum li se impută hoția, dar analizate pe fond, proiectele astea sînt, cele mai multe, de utilitate zero. Au o spoială de prezentare, cu obiective pompoase și multă burtologie, dar fără vreun cîștig practic pentru zeci de mii de oameni în folosul cărora pretind că au luat banii. Dacă s-ar duce cineva, după ei, ar constata foarte ușor că șomerii instruiți nu sînt de găsit în țară, că sala închiriată pentru cursuri nici nu există, iar trainerii folosesc 4×4 cînd merg la mall și la nunți, iar laptopurile sînt, în cel mai bun caz, pe la copii.

Cred în specificul hoției noastre, ceva ne diferențiază și aici de restul lumii: nu sîntem doar lacomi, sîntem și proști.

PS: Linkul indicat de un cititor (http://www.democratieubb.ro/?p=1439) ne duce la un raport halucinan privind proiectele POSDRU de la Universitatea Babeș Bolyai. Vă dați seama cum arată atunci cele de la Bumbești Jiu sau Huși?

Aș vrea însă să adaug faptul că sînt și proiecte oneste, care vin în întîmpinarea unor nevoi reale, dar ele sînt infinit mai puține decît cele proaste și iată că sancțiunea le lovește, din păcate, pe toate!

Reclame

9 gânduri despre “Manelizarea fondurilor europene. Ce-au făcut băieții șmecheri cu banii pentru proiecte

 1. Sunt niște minciuni postate pe democrațieubb, îmi pare rău că le-ați preluat aici.
  Cei care au scris proiectele s-au certat, UBB a nomnalizat alți directori și manageri, și treaba merge mai departe.

 2. Credeam că a face jurnalism înseamnă a verifica sursa… Sunt niște minciuni doar ce aveți postat aici. Stimată doamnă, nu cred că e ok ce faceți. Vă puteți alege și cu procese de pe urma unui astfel de articol. A-ți verificat sursa? E adevărat sigur ce se spune acolo?

  1. Ioana,daca te referi la continutul articolului, sursa este citata, fiind vorba de cea mai importanta agentie de stiri din România, iar ei și-au verificat sursele. Da, jurnalismul folosește agentiile de stiri ca surse sigure

   iar daca vă referiți la linkul de la democratie UBB, se aplica acelasi rationament- cred că ei știu ce publică și mai ales, ar publica si un drept la replică dacă l-ați putea argumenta. Iar eu aș prelua și linkul acela.

 3. @Anca si Ioana
  Dacă cele preluate de pe democratieubb sunt minciuni, nu ne spuneti si noua care este adevarul? Din documentele anexate de conf. Anca Greere nu reiese deloc ca „Cei care au scris proiectele s-au certat, UBB a nomnalizat alți directori și manageri, și treaba merge mai departe…”, ci dimpotriva. Poate aveti alte informatii si documente care contrazic cele prezentate pe site-ul in cauza. Nu va opreste nimeni sa le publicati.

  1. Nu tot ce e în documente e adevărat pe de o parte, iar pe de altă parte nu e totul trecut în documente. Întrebați-i pe cei doi dacă s-au înțeles bine pe aceste proiecte și veți vedea că de aici a pornit totul.

   1. @Anca:

    Unul dintre cei doi (d-na Greere) credem ca a dat raspunsul prin documentele prezentate. Ce-ar fi ca tu sa-l intrebi pe al doilea (cine o fi fiind Ciumas, Nicoara, Mihaila, Braga, … ?) si sa prezinti pozitia lui/ei. Normal ca nu s-au inteles bine de vreme ce, cel putin Mihaila si echipa sa de management fraudau si fraudeaza in continuare ca-n codru ! De la managementul defectuos si fraudulos a lui Mihaila, NEINTELES si neacceptat de d-na Greere, da, de acolo a inceput totul !!!

    In caz ca nu vei obtine raspunsul in timp util, fii linistita, cazul va continua la Comisia de Etica a UBB, comisie care, dupa alegeri, sint sanse de a fi innoita si de a actiona corect si nesubordonat !

    De altfel, chiar ieri 28.02.2012, pe parcursul dezbaterii finale a candidatilor la pozitie de Rector UBB, Ciumas a declarat ca, citam, „Consider că punctul meu slab e încrederea pe care o am în oameni, am întâlnit oameni cu interese meschine pe parcursul vieţii mele. Sper ca oamenii din jurul meu să fie sinceri”. De vreme ce in d-na Greere nu a avut incredere, oare la cine s-a referit ca avand interese meschine ?

    @Ioana:

    Domnita, mai foloseste-ti miinile si pentru a tine carti si a mai invata limba romana ! Pe napocanews.ro ti s-a atras atentia intr-un mod mai dur, noi o facem mai bland ! Daca acolo putea fi considerata o greseala cauzata de graba, repetarea greselii dovedeste ca, tu chiar nu stii ! „A-ti verificat” se scrie oarecum altfel, te lasam pe tine sa ghicesti ! Pina cand vei invata sa scrii ma opreste-te cu comentariile, poate ca ai dificultati si la citit si cine stie ce-ai priceput din documentul respectiv !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s