Schimbare totală la școala care a condus România

ANUNȚ: Vineri, la ora 21, dezbatere cu doi dintre candidați la Transilvania Live. Dacă aveți întrebări, puteți să le formulați la comentarii.

Universitatea Babeș-Bolyai n-a fost doar o școală pentru tinerii studenți veniți la Cluj să se facă profesori, avocați sau contabili. A jucat un rol mai important în societatea românescă. A furnizat oameni și curente de gîndire spre nivelurile cele mai înalte de conducere a țării.

În ultimii 20 de ani s-a dovedit a fi un rezervor de cadre de partid, de funcționari de stat,de miniștri, ambasadori și consilieri politici. Este locul de unde au plecat la fiecare schimbare de gardă politică și cîțiva oameni în structurile de putere de la București. Liviu Maior, Andrei Marga, Vasile Pușcaș, Vasile Dancu, Mircea Miclea, Emil Boc, Cătălin Baba, Liviu Radu, iar lista ar putea continua. Sînt oameni pe care UBB i-a furnizat Bucureștiului și pentru care România se uită astăzi cu sentimente împărțite spre „școala de la Cluj”.

Și ei se împart în diferite grupuri de simpatie, în curente de gîndire diferite, se află de o parte sau de alta a baricadei politice, au obiective diferite, dar au și un teren comun unde acum se duce competiția pentru funcția de rector: Universitatea Babeș-Bolyai. La jumătatea campaniei electorale putem spune că așa cum arată cursa pentru rectorat, ea are alte mobiluri și obiective decît cele politice.

Dincolo de ce spune fostul rector, de insinuările pe care le face prin comunicate și aluzii la jocurile de culise, profilul candidaților se desprinde de lumea politică pe care o suspectează domnia sa, sînt toți oameni ai universității, preocupați de ce fac ei în interiorul școlii, au programe care conduc la dezvoltarea comunității academice, axate pe cerințele actuale, deschise la nou și spre toate curentele de gîndire. Sînt programe democratice și progresiste, sau pur și simplu proiecții ale unei comunități normale care studiază în armonie.

Faptul că din acestă școală au plecat spre politică cîțiva oameni, înseamnă ceva doar în măsura în care ei au schimbat realitatea și au lăsat în urma lor ceva important pentru societate. Vasile Pușcaș a negociat intrarea României în Uniunea Europeană, iar Mircea Miclea a conceput reforma în Educație. Schimbări majore de direcție, lucruri care chiar contează și care au deschis drumuri pe care se poate merge.

Tocmai de aceea este importantă schimbarea de acum. Ea pare să nu înseamne doar schimbarea unui om din fruntea UBB cu altul, ci poate fi schimbarea de paradigmă, schimbarea de direcție, de rol și obiective. După 20 de ani de experiență în politică sau ca tehnocrați la vîrful societății, reprezentanții UBB au putut să vadă că învățămîntul este baza de la care se construiește, dar și vîrful spre care se țintește. Grupurile de intelectuali din UBB s-au trezit în fața unei alegeri importante: acum sau niciodată. Vor să facă din universitatea lor un rezervor de creiere și pentru ziua de mîine sau o lasă pradă dominației trecutului?

P.S.: Într-un comunicat de zilele trecute, Andrei Marga revine asupra unor acuzații de manevrare ocultă a alegerilor din universitate: „Nu este nevoie de intrarea în cercuri oculte și destabilizatoare, care au trezit deja reacția unor țări. Nu au rost ocupări de funcții prin apel la serviciile secrete (ce au altă menire, desigur), din țară și din afară. Noul rector trebuie să nu aibă la activ măsuri de desfigurare a vieții universitare, să aibă o abordare culturală firească și să se susțină doar prin valoarea sa profesională, managerială și civică.” Întrebarea mea este: Dacă aceste interese ale cercurilor oculte ar exista așa cum insinuează Andrei Marga, atunci candidații ar arăta ca Daniel David, Ioan Aurel Pop, Eniko Vincze sau domnul Ciurchea?

UPDATE: Vezi și „Impresii după Dezbaterea a doua şi câteva comentarii despre concursurile din UBB” ale lui Gabriel Bădescu

Anunțuri

3 gânduri despre “Schimbare totală la școala care a condus România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s