Exclus de la o nouă candidatură, Andrei Marga atacă. Vezi ce spune despre candidați și programele lor UPDATE: Vezi și replica lui I.- A. Pop

Andrei Marga a condus UBB timp de peste 20 de ani. Legal, nu mai poate candida la încă un mandat de rector al UBB pentru că are deja două mandate consecutive și mai multe neconsecutive, dar are și vîrsta de pensionare. Domnia sa consideră că legea care nu-i mai permite o nouă candidatură este un abuz și promite să o modifice dacă situația politică îi va da posibilitatea.

Iată ce spune într-un comunicat remis presei, despre programele candidaților la funcția de rector.

Se poate observa uşor, de către cititorul competent, că programele acelor persoane sunt pline de confuzii conceptuale. Se confundă, de pildă, universitatea cu o alianţă civică, se confundă contribuţia ştiinţifică cu publicarea de articole, se confundă informaţia de mult consacrată cu cultura instituțională, se confundă opinii neinformate cu libertatea de gândire, se confundă exprimarea civică cu politizarea. Se comit confuzii multiple, iar incoerenţa este abundentă în programele candidaţilor. Unul dintre programe abundă în superlative despre situaţia actuală a Universităţii Babeş-Bolyai – „cea mai importantă şi complexă instituţie de învăţământ superior din România”, „model tradiţional şi structură inovativă în acelaşi timp”, „cea mai mare instituţie de învăţământ superior din România, adevărată emblemă a Clujului şi a ţării”, „largi palete de unităţi proprii” în cercetarea ştiinţifică, „plasarea în top 12”, „bază materială extinsă şi diversificată” – pentru ca apoi să propună tot felul de „iniţiative” de mult realizate în instituţie.

Și încheie atacînd legea și lansînd acuzații:

Tendinţele pe care le semnalez, succint deocamdată, rezultă din legea educaţiei 2011, care elimină, direct sau prin implicaţie, intelectualii profilaţi şi profesorii responsabili din competiţia pentru funcțiile de răspundere, precum rector, prorector, decan. Nu evoc acum numeroase nume din Universitatea Babeş-Bolyai care se califică, prin prestigiu, pricepere managerială, ţinută civică şi morală pentru aceste funcţii, dar care sunt scoase din discuţie. Are oare România interesul să îşi coboare nivelul vieţii universitare?. Sunt dator să amintesc că – prin lege şi prin reglementările ce adesea exced legea, ale ministerului educaţiei – vin pe scenă persoane care au fost dovedite în încercări de fraudă, care au dus acasă programe sau au încercat să plaseze aparatură scumpă în familie, persoane care au fost instrumentate de firme sau servicii oculte de diferite provenienţe. Vin pe scenă persoane vizibil nepregătite pentru aceste funcţii, care-şi caută alte suporturi.

UPDATE: Cum și-ar fi imaginat Ioan-Aurel Pop comunicatul rectorului

Ioan-Aurel Pop, unul dintre candidații la funcția de rector, publică pe Fecebook un text intitulat „Seninătate şi demnitate (sau despre cum ne-am fi aşteptat să arate comunicatul din partea rectorului UBB)” ca o reacție la comunicatul rectorului Andrei Marga. Iată textul semnat de dl. Pop:

Mi-am imaginat în rândurile de mai sus un comunicat ideal (chiar puţin triumfalist), care ar fi trebuit, în calitatea mea de alegător dezorientat, dezamăgit şi, poate, sceptic, să mă încurajeze un pic, să-mi dea o speranţă. Dar se pare că nu e vremea optimismului şi nici măcar a realismului, ci a dezolării (de tipul „după noi potopul”). În naivitatea mea de coleg în comunitatea universitară, am sperat, totuşi, un cuvânt de încurajare din partea rectorului, spre binele instituţiei. M-am înşelat!

Iată comunicatul, aşa cum mă aşteptam eu să fie transmis din partea rectorului:

Alegerea, pentru prima oară în chip democratic şi în spiritul comunităţii magiştrilor şi studenţilor, a unei noi administraţii academice este deopotrivă un prilej de meditaţie şi de acţiune. Universitatea „Babeş-Bolyai” cuprinde în sine resorturile necesare desfăşurării unui proces de alegeri demn, curat şi corect. Îi asigur pe toţi colegii profesori şi studenţi că actuala administraţie face ceea ce este de datoria ei în vederea derulării normale a alegerilor. Criza actuală, frământările politice, decepţia populară etc. nu sunt cei mai buni sfetnici pentru calm, ordine şi seninătate, întreţinând o stare de tensiune, de nemulţumire şi de agitaţie. Totuşi, va îndemn să ne păstrăm cumpătul, aşa cum se cuvine într-o instituţie-simbol a elitei intelectuale, obişnuită cu reguli de conduită stabilite încă pe la 1200!

Semnalez cu mare bucurie că s-au înscris în cursa electorală – pentru ocuparea posturilor de membri ai consiliilor profesorale, ai Senatului, pentru accederea la funcţia de rector – sute de colegi capabili şi afirmaţi profesional, cu ajutorul cărora această universitate a obţinut performanţe deosebite, inclusiv plasarea pe locul fruntaş în clasamentul Shanghai 500. Ei, aceşti colegi, sunt garanţia ca instituţia noastră, bazată pe principii de funcţionare solide, validate de secole, se va afla în mâini bune.

Proiectele candidaţilor la funcţia de rector, apreciind rezultatele obţinute sub actuala administraţie, promit, în linii mari, să continue multe din iniţiativele aflate în derulare şi care ţin de strategia generală a UBB, prevăzând, în acelaşi timp, cum este firesc, noi iniţiative, noi direcţii de dezvoltare şi politici adecvate momentului şi viitorului. Sunt perfect de acord cu nepolitizarea campaniei de alegeri, lăsând însă complet liberă exprimarea civică a fiecăruia. În vederea exprimării civice, deschise tuturor cetăţenilor (civic=cetăţenesc), este suficientă prezenţa activă în Cetate şi nu neapărat în cadrul sau în fruntea partidelor politice.

Prevederile legii actuale a educaţiei – deşi perfectibile din multe puncte de vedere – trebuie, în acord cu un principiu elementar de drept, aplicate. Unele dintre aceste prevederi nu par să favorizeze menţinerea şi perfecţionarea caracterului multicultural al UBB, dar acestea pot fi adaptate specificului nostru, în conformitate cu ceea ce conţine Carta universităţii. Toate cele trei comunităţi (română, maghiară şi germană) urmează să fie reprezentate la toate nivelurile de decizie, ca şi în prezent, fără abdicarea de la niciunul dintre principiile care exprimă esenţa existenţei UBB.

Vă invit să respectăm graficul alegerilor, să participăm la desfăşurarea lor, să veghem la păstrarea unei atmosfere decente şi elegante, în acord cu spiritul superior care guvernează elita intelectuală întruchipată de instituţia noastră.

Ioan-Aurel Pop

Reclame

15 gânduri despre “Exclus de la o nouă candidatură, Andrei Marga atacă. Vezi ce spune despre candidați și programele lor UPDATE: Vezi și replica lui I.- A. Pop

 1. Are dreptate!
  Cand are, are.
  Reforma a fost efectiv compromisa de lasitatea ministrului, care a refuzat sa impuna conditii minime de valoare stiintifica pentru functiile de conducere din universitatile de stat.
  Vom avea aceleasi piramide paralele de valoare, respectiv de functii.
  pacat si penibil, in acelasi timp.

  1. Vi se pare ca actualii candidati nu indeplinesc condiții minime de valoare? Fiți mai explicit, vedem că au cv-ri bogate și promițătoare. Dar mi se pare mai degrabă un șir de acuze generale și aluzive. Care dreptate? Că odată cu domnia sa se termină lumea?

   1. Nu ma refer la (sau doar la) UBB ci la situatia din tara. Si nu doar la alegerile pentru rector, ci pentru toate functiile de conducere.
    Aici cred ca are dreptate: „vin pe scenă persoane care au fost dovedite în încercări de fraudă, care au dus acasă programe sau au încercat să plaseze aparatură scumpă în familie, persoane care au fost instrumentate de firme sau servicii oculte de diferite provenienţe. Vin pe scenă persoane vizibil nepregătite pentru aceste funcţii, care-şi caută alte suporturi.”
    Legea putea fi aplicata bine si nu a fost.
    Faptul ca la UBB ar putea sa iasa bine, nu inseamna mare lucru pentru restul universitatilor.
    Cu conditii minimale pentru candidaturi la orice functii de conducere, se desfiintau departamente, facultati si universitati care nu meritau sa existe, daca nu aveau valori si nu gaseau de unde sa si le aduca.
    Asta era reforma prin valoare in tot sistemul!

   2. Poate nu înțeleg eu, dar ce criterii de valoare a avut sistemul pînă acum? Dvs vorbeați de lașitatea acualului ministru și de aici permisivitatea. Dar ce criterii de valoare au fost pînă acum din moment ce s-a intrat pe clanuri și cercuri de influență? S-a avansat pe preferințe și complicități. Nu vedeți că domnul Marga se războiește și-i face inculți și mediocri cînd nu-i mai place pe cei pe care chiar domnia sa i-a promovat? Este obiectiv? A avut criterii mai bune atunci? Ce criterii au fost pînă acum dacă nivelul studenților pregătiți de universitarii promovați după legea veche este submediocru? Dacă vă referiți la nivelul din țară nu mi se pare nicio diferență de nivel calitativ între vreo epoca sau alta. Lumea a mers pînă acum la fel, funcțiile au fost ocupate politic și cu șpagă de cele mai multe ori de imbecili. Acum se schimbă ceva într-un univers mic, într-o universitate: felul în care este ales rectorul. Și nu e rău. Programele și oamenii sînt diferiți, unii chiar foarte buni. Este o ofertă bogată și un bun început. Poate ei vor schimba și criteriile și oamenii.

   3. Sigur nu intelegeti.
    Iar din pacate, eu nu am timp sa va explic.
    Incercati sa intelegeti ca lumea nu insemna numai Marga si UBB.
    Ar putea fi un inceput.

   4. Acum, vă las pe dvs să vă ocupați de toată lumea! Cu atît mai mult cu cît vă pricepeți. 🙂
    Apoi, dincolo de ironia dvs, chiar știu că lumea nu se rezumă la Andrei Marga. Tocmai asta am spus pînă acum. Nu a fost complexul meu, ci al unei instituții.

  2. Haideti sa vedem care ar fi problemele cu criteriile . Acestea sunt date de CNATDCU si au aprobarea ministerului . Din cate stiu , cel putin o parte dintre domenii (comisii stiintifice) au aprobate criteriile minimale. Ramane ca universitatile sa decida asupra lor, adica merg pe minim sau ridica stacheta.

   In curand vor incepe concursurile pentru un titlu nou, de ‘abilitare’, care vine in paralel cu gradele didactice. Adica un lector dr. care isi obtine abilitarea va avea dreptul sa aiba doctoranzi . Nu vad care ar fi problema aici : e o scurtatura pentru cercetatorii tineri sa poata lucra cu doctoranzi chiar inainte sa ajunga profesori .

   1. Adica fraierii habilitati vor face doctori pe salarii de lectori, iar smecherii fara habilitare vor lua salar de profesor universitar si vor ocupa functii de conducere.
    Buna treaba!
    Unde mai pui ca vor lua salarii si gradatii pentru functii de conducere desi nu isi merita salarul de baza intrucat nu indeplinesc conditiile in vigoare pentru postul pe care il ocupa.
    Asta da reforma.
    Traiasca piramidele paralele: de fraieri habilitati si de nulitati cu functii.

 2. Observația aia cu „persoane care au fost instrumentate de servicii oculte de diferite provenienţe” m-a dat pe spate. Care oare? KGB, CIA, Mossadul, Nemzetbiztonsági Hivatal, pe care le-o fi dibuit domnul rector? Iară legea a’ veche nu le permitea celor de la Mossad să „instrumenteze” viitori candidați la scaunul d-lui Marga?

 3. Mie mi se pare ca un rectorat serios nu da anunturi la caterinca ca acesta. As zice ca nici nu are voie sa intervina in competitie ca ultima tzatza.
  Poate ca fiind vorba de „persoane care au fost dovedite în încercări de fraudă, care au dus acasă programe sau au încercat să plaseze aparatură scumpă în familie, persoane care au fost instrumentate de firme sau servicii oculte de diferite provenienţe”, oculte mai ales, ar fi cazul sa stim pe cine insulta acest rectorat.

  1. Nu este la prima abatere. Genul acesta de delațiuni au tot venit de la rectorat, tocmai de aceea aveti datoria să reabilitati acestă instituție, dvs și toți colegii dvs.
   În situația de față, gestul este cu atît mai grav cu cît vine pe fondul unei competiții democratice. Normal nu dai foc casei, încerci să o curăți.

 4. Se pare ca sunt mai fierbinți comentariile pe subiect decât subiectul in sine. Știm ca Andrei Marga se agata de scaunul de rector cu toate membrele (ar face de rusine o incrucisare de miriapod cu maimuta), sperând ca vor ajunge prietenii săi politici la putere si vor schimba legea. Acesta este motivul pentru care, după ce a inventat funcția inepta de președinte al unui așa zis Colegiu Academic (cât a ocupat aceasta funcție nici măcar nu s-a ostenit sa își mute biroul, a schimbat doar placuța de pe ușa, umilindu-l ingrozitor pe „rectorul” Nicolae Bocsan), acum a scos din buzunar anul sabatic. As pune un pariu amar, pe care as vrea sa îl pierd, dar știu ca așa va fi: printre primele decizii ale viitoarei puteri USL va fi abrogarea actualei legi a educației. Nu pentru ca nu ar fi buna, ci pentru ca nu este pe placul lui Andrei Marga si Ecaterina Andronescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s