Regimul dictatorial din UBB, pe sfîrșite. Vezi urmările

UPDATE: Până la expirarea termenului la care au putut fi depuse candidaturi pentru funcția de rector, s-au mai înscris în cursă Decebal-Radu Ciurchea (vezi programul) și Eniko Vincze (vezi programul). În total, acum sunt cinci candidați.

Vezi și programele celorlalți candidați:
» Daniel David
» Ioan-Aurel Pop
» Cristina Ciumaș


Alegerile pentru funcția de rector al UBB au intrat în linie dreaptă. Pînă acum sînt anunțate trei candidaturi (Daniel David, Ioan Aurel Pop și Cristina Ciumaș) și, deci, trei schițe de program pe care lumea universitară a început să le dezbată.

La UBB, în ultimii 20 de ani nu s-a mai întîmplat așa ceva. Nu au existat mai multe candidaturi și nici dezbateri pe programe. Deși pare incredibil, să știți că regimul autocrat din UBB a distrus mult din materia numită curaj a universitarilor. Unii au revenit la tăcere, alții s-au adaptat, au mers pe burtă, iar cei care au îndrăznit au fost îndepărtați. Marginalizați, criticii „regimului” Marga și-au căutat alte culoare de mers înainte, unii în afaceri, alții spre învățămîntul privat sau societatea civilă, alții spre lumea lor tăcută.

Am scris despre situația din UBB de cîțiva ani încoace, asumîndu-mi rolul de persona non grata în lumea lor, dar și a orașului, care simpatiza cu un simbol al lui așa cum este UBB. Pe principiul, dacă ataci UBB, ataci tot ce este „sacru” pentru noi, rînd pe rînd te trezești cu dușmani în loc de prieteni, cu adversari în loc de colegi. În jurul acestei instituții se creaseră în 20 de ani interese majore legate de politică, bani, imagine.

Ca să rupi plasa de sîrmă ghimpată din jurul acestui bastion, îți trebuiau mănuși groase. Nu le-am avut, așa că, cel puțin pe mine, m-a rănit adînc.

Dar, ce vreau să vă spun este că tot timpul am avut confirmarea că există un nucleu de oameni care n-a abdicat de la a încerca să schimbe lucrurile.

Ei au lansat acum un site-forum de dezbatere pentru ca alegerile de anul acesta să fie făcute cît mai corect cu putință. Firește, le reproșez faptul că n-au făcut-o și acum patru ani și acum opt ani. Dar, dacă citiți comentariile lor, veți vedea cu ochii voștri cum un corp amorțit de tăcere începe să prindă viață. Unii greșesc asumîndu-și identități false, alții exagerează neacceptînd anonimatul opiniilor, e clar că nu au exercițiul curajului și al sincerității, e clar că anii aceștia i-au pervertit la duplicitate.

Dar este firesc să existe dificultăți, abia acum reînvață să fie liberi. Va fi nevoie ca ei să-și asume rușinea de a fi zăbovit atît și să poarte semnul acestei lașități prelungite. Iar asta îi obligă la mai mult decît ar fi necesar.

Vezi dezbaterile de pe forumul democratieubb.ro.

Publicitate

15 gânduri despre “Regimul dictatorial din UBB, pe sfîrșite. Vezi urmările

 1. Din ce am citit pana acum, articolele scrise aici, pare un caz la nivel micro vs societatea per intreg. Poate ca e momentul dezmortirii nu doar al unui membru din corp, ci a intregului corp. Macar in teorie avem libertate si democratie.

 2. Nu s-a terminat nici un regim…a intrat intr-o alta faza, mai perversa,mai ticaloasa, asemenea unui cancer descoperit doar in faza terminala.

  Termenul de depunerea candidaturilor pentru consiliile facultatilor si pentru senat nu afost adus la cunostinta cadrelor didcatice printr-un e-mail, a fost postat inainte de vacanta de iarna pe site-urile web ale facultatilor, perioada de depunere a candidaturilor cuprinzand si vacanta. Deci si-au depus candidaturi tot cei din vechea si odioasa garda.

  Intre timp modificarea legii alegerilor in UBB a schimbat datele alegerilor, s-au mai putut depune noi candidaturi pentru consilii, dar pentru senat NU.
  Lista este aici: http://www.ubbcluj.ro/ro/despre/publice/alegeri/files/alegeri_senat/
  Cati sunt din „fagmilia” lui Marga?

  1. Candidatii pentru Senat se suprapun in mica masura cu membrii Senatului actual, sub 20%. Sunt multi asistenti si lectori intre candidati. Va fi deci o echipa noua, mult mai tanara. Sigur, nu e o garantie ca va fi mai buna, dar e incorect sa fie descrisa drept ‘vechea si odioasa garda’.

   1. Cred ca procentul trebuie cel putin dublat. Pron vechea garda inteleg fosti sefi de dpartamente, prodecani, cancelari, etc…Prin faptul ca nu a fost popularizata periada de depunerea a candidaturilor se ridica un mare semn de intrebare. Cine sunt cei ce au aflat, de la cine sau cum au aflat?

    D-na Hurezean ar putea face o investigatie.

 3. No doubt females like men who are witty and have a good sense of humor.
  They need proper counseling and it is time that you must make
  your mind up whether to prolong the relationship with the
  particular individual or not. Websites today have very specific audiences they target.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s