UBB după 20 de ani. Un loc unde după dictatura comunistă s-a instalat un autocrat. Vezi ce urmează

Pînă la 1 februarie anul acesta, se depun candidaturile la conducerea UBB Cluj. Printre candidați la funcția e rector, pînă acum: Daniel David, Ioan Aurel Pop și Cristina Ciumaș.

Am căutat la cei trei în primul rînd ceva ce să-i definească, în mod esențial, în raport cu oamenii și apoi vom vedea diferențele de programe.

Așadar, Daniel David, profesor psiholog, într-un interviu cu Alexander Baumgarten:

Dacă mă uit dinspre instituţie spre omul din comunitatea UBB, cred sincer că oamenii aşteaptă să generăm condiţiile necesare şi suficiente ca ei să-şi poată exprima potenţialul lor profesional şi uman într-un mediu academic depolitizat. Vor ca universitatea să fie a universitarilor (a comunităţii UBB – profesori/cercetători şi studenţi)! Care sunt aceste condiţii? Iată, succint, cum le văd eu:

Oamenii aşteaptă predictibilitate, care că le dea sens şi semnificaţie ca membri ai comunităţii UBB. Altfel spus, ei trebuie să-şi găsească şi să-şi înţeleagă clar locul şi rolul lor în UBB, putându-şi planifica viaţa şi cariera profesională pe termen mediu şi lung, într-un mediu colegial şi stimulativ, nu doar pe termen scurt, în funcţie de diverse conjuncturi.

Oamenii doresc (1) să fie trataţi cu empatie şi înţelegere; (2) să fie acceptaţi necondiţionat ca membri onorabili ai comunităţii (colegial), chiar dacă au poziţii critice sau diferite faţă de cele ale conducerii, şi (3) să beneficieze de congruenţă din partea conducerii UBB (ex. transparenţă).

Oamenii vor deschiderea spre colaborare din partea conducerii UBB şi ca aceasta să înţeleagă că îi reprezintă şi/sau că trebuie să-i conducă democratic.

Dacă mă uit dinspre om spre instituţie, văd lucrurile prin modelul lui Abraham Maslow, un mare psiholog umanist. Astfel, oamenii au aşteptări importante de la UBB. UBB le poate oferi siguranţă (ex. printr-un loc de muncă sigur, bine plătit, pentru studenţi o pregătire profesională care să-i facă competitivi pe piaţa muncii), un context în care se nasc prietenii, mediul în care se dezvoltă stima de sine şi identitatea profesională şi, nu în ultimul rând, locul în care îţi poţi realiza potenţialul uman.

Ioan Aurel Pop, istoric, despre oamenii care formează comunitatea universitarilor din UBB:

Sunt convins că profesorii universităţii formează o comunitate a egalilor, dincolo de ştiinţele diferite practicate, că raporturile dintre ei sunt numai deliberative şi că ei pot delibera numai asupra obiectelor despre care deliberarea este posibilă. În acest spirit, cred că un program de conducere este cu atât mai eficient cu cât discursul este mai puţin general, cu cât este asumat într-un mod mai particular şi face apel mai frecvent la fapte singulare, pentru că numai despre ele se poate delibera. Nu există ştiinţe (discipline) superioare şi inferioare, pentru că toate laturile cunoaşterii sunt situate pe acelaşi plan, există însă, peste tot, abordări valoroase, alături de altele slabe. Pentru desfăşurarea în condiţii bune a activităţii acestei “comunităţi a egalilor” spiritului, ei trebuie ţinuţi departe de disputele politice, de rivalităţi sterile, de luptele pentru putere. Munca intelectuală rodnică presupune linişte, siguranţă şi echilibru, iar obţinerea acestora depinde de eforturile comune şi de tactul conducerii de la toate nivelurile.(…) Universitatea este în primul rând o comunitate umană, formată din dascăli şi studenţi, personal administrativ, auxiliar, destinat unor servicii etc., meniţi să interacţioneze în armonie. Grija faţă de această zestre umană trebuie să fie mult mai mare decât cea faţă de clădiri, aparate, reviste etc., deşi toate acestea, până la urmă, sunt interdependente. Rectoratul este menit să asigure o atmosferă de colegialitate, de siguranţă, de încredere şi de colaborare în universitate.

Cristina Ciumaș, finanțist, spune în schița sa de program:

…Voi aduce cu mine cea mai profesionalizată şi mai puternică echipă de prorectori şi de decani. Voi prezenta şi alte argumente.Unii şi-au anunţat candidatura cu programe retorice, eludând implicarea pe care au avut-o, în mod direct, în adoptarea măsurilor actuale din învăţământul superior, greşite şi care au efecte dăunătoare pentru studenţi, cadre didactice, angajaţi. Îmi asum, cu soluţii, energie şi angajament, să dezvolt o alternativă mai bună pentru Universitatea Babeş-Bolyai, pentru studenţi, cadre didactice şi angajaţi, pentru România.

Ce va avea în vedere programul doamnei Ciumaș în privința comunității universitare: „(…)considerarea studenţilor şi a organizaţiilor lor ca parteneri în demersurile de reformă şi întărirea pluralismului opiniilor în universitate şi a capacităţii de acţiune instituţională; creşterea şi readucerea veniturilor personalului – didactic şi nedidactic – Universităţii Babeş-Bolyai la un nivel competitiv naţional şi internaţional şi sporirea acestor venituri corespunzător muncii şi performanţelor; creşterea infrastructurii şi asigurarea de condiţii optime de lucru studenţilor, cadrelor didactice şi angajaţilor…

Programele lor se află la începutul dezbaterii, referirile esențiale la schimbările pe care vor să le aducă nu sînt expuse în totalitate. Dar pînă la 1 februarie, putem să privim spre cei trei, relaxați, meditînd la felul în care văd ei comunitatea academică.

Aștept și opiniile voastre!

Publicitate

7 gânduri despre “UBB după 20 de ani. Un loc unde după dictatura comunistă s-a instalat un autocrat. Vezi ce urmează

    1. Bravo Corinette, știi ce vrei, asta îmi place la tine! Eh, și mie îmi plac timizii, sînt mai umani, nu? Să auzim de bine și vă țin pumnii să iasă așa cum vă doriți! Cred că o universitate în primul rînd este un spirit și puțin, spre deloc, o întreprindere! Contează să vă simțiți voi înșivă, liberi!

  1. nu va fi asa de simplu. au inceput tot felul de atacuri, pe democratieubb.ro. stii cum e, daca romanul nu-i un pic turnator,birfitor,rau…si asta mai ales in mediul academic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s