Lumea întreagă are nevoie de oameni adevărați. Mitul „căpitanului” face ravagii

Naufragiul unui vas de croazieră italian a zguduit recent, lumea. Nopți și zile la rînd ne-a ținut cu sufletul la gură, oriunde ne-am fi aflat. Acolo au murit oameni, alții au dispărut și toți au trăit tragedia vieții lor.

Vasul fiind relativ aproape de coastă (poate prea aproape), naufragiul a fost trăit în direct de italieni și de lumea largă. Paza de coastă a supravegheat operațiunea de salvare a naufragiaților, iar dialogul dintre cei de pe vas și cei de pe țărm a zguduit opinia publică. Acolo, într-o poveste tragică, de viață și moarte, s-au confruntat un bărbat adevărat și un laș fugar.

„Italia a devenit captivata de povestea celor doi capitani”, scrie Reuters. Unul este capitanul Gregorio De Falco, de la Paza de Coasta, care i-a cerut imperativ căpitanului vasului de croazieră: „Vada a bordo, cazzo!” („Reveniti la bord, la naiba”), pentru a supraveghea operațiunile de salvare.

Celălalt este capitanul Francesco Schettino, prezentat ca un laș care a parasit nava naufragiată si care, în acest moment, este arestat la domiciliu, fiind acuzat de omucidere, provocarea unui naufragiu și abandon.

Reuters scrie că termenul „cazzo” folosit de De Falco este un cuvânt din jargon care desemnează organul sexual masculin, însă, în același timp, este folosit și pentru a evidenția un lucru, așa cum a facut ofițerul din Paza de Coastă: „Reveniți la bord, la naiba!”.

Corriere della Sera, cel mai important ziar din Peninsulă, a scris miercuri: „Mulțumim, Căpitane!”, reflectînd gratitudinea italienilor pentru De Falco.

„Doi bărbați… două povești, una care ne-a umilit, alta care ne-a mântuit. Mulțumim Căpitane De Falco, țara noastră are nevoie disperată de oameni ca tine”, precizează publicația.

Un editorial din La Stampa afirmă că Schettino „umple golul în departamentul rușinii și al minciunii lăsat de Berlusconi”, referindu-se la fostul premier de la Roma.

Reuters scrie că De Falco, care are 48 de ani, este un barbat chel, care în uniformă arată mai degrabă ca șeful unui restaurant exclusivist de pe coasta Amalfi.

De Falco a încercat să respingă toate mesajele care-l prezintă ca noul idol al Italiei, el afirmînd, miercuri, la intrarea în sala de judecată din Grosseto, că „nu sînt un erou”.

Cu toate acestea, scrie Reuters, mulți italieni s-au repezit pe Twitter, Facebook și alte site-uri de socializare online pentru a-l lăuda și a-i mulțumi lui De Falco, comparat de unii cu Iisus Hristos, în timp ce Schettino este văzut ca Iuda.

„Bărbați ca De Falco ar trebui să ne conducă. În schimb, sîntem plini de oameni ca Schettino”, afirmă un mesaj trimis pe Twitter de Sofia Rosada.

Un alt mesaj, scris de un băiat pe nume Salvatore Garzillo, este edificator pentru opiniile italienilor: „Data viitoare cînd cineva mă întreaba ce vreau să fiu cînd voi fi mare, voi spune: un bărbat ca De Falco”. (Relatări publicate de HotNews)

Ne-am obișnuit să ne raportăm exclusiv la viața politică, la evenimentele publice, la întîmplările din lumea VIP-urilor, Dar viața noastră este ca vasul Concordia. Singur în mare, își trăiește pe cont propriu clipa de alunecare liniștită pe ape ca și cea de furtună. În fiecare colț de lume, pe strada mea, pe strada ta, naufragiază o viață, se scufundă o corabie. Este nevoie de eroi, de bărbați adevărați în cele mai mici ca și-n cele mai mari confruntări ale lumii.

Stereotipiile de comportament, șabloanele, conceptele standard care umplu mințile omului contemporan îl fac performant într-un sistem și inapt pentru viață. Apt pentru propria carieră și inapt pentru rolul predestinat. Capabil să ocupe un post de căpitan de vas, dar incapabil să fie om.

Noi înșine, de cîte ori n-am abandonat propria corabie, calea inimii noastre? De cîte ori n-am fost niște șobolani care sar în prima barcă de salvare?
Așadar, întoarce-te pe vas, la naiba, oriunde ai fi!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s