A fost sau n-a fost degeaba?

Toată lumea cred că a învățat ceva din întîmplările acestui început de ianuarie.

Președintele a cedat primul, s-a întors și și-a reparat greșeala. E o premieră ca Traian Băsescu să recunoască, chiar și implicit, că a greșit și să revină asupra deciziilor.

Poate că acum a învățat că trebuie, înainte de a sări la gîtul cuiva să verifici și să discuti personal cu personajul care ți-a fost livrat pe post de țap ispășitor. Poate că-l convingi de adevărul tău. Poate că găsiți împreună calea. Un dialog la Cotroceni cu Emil Boc, Raed Arafat și Ladislau Ritli era infinit mai constructiv decît o ceartă la televizor.

Emil Boc trebuie să-și fi dat demult seama că tactica problemele complicate le amîn și nu le rezolv nu duce la ceva bun. Așa a fost cu multe, le știe el foarte bine, așa a fost și cu legea sănătății. Dacă guvernul s-ar fi ocupat de ea, și-ar fi făcut treaba, nu se ajungea aici. În plus, să indici vinovați pentru ce nu-ți iese ție, iar nu e productiv. Poate ți se întoarce.

PDL pare să fi înțeles cel mai puțin, deși are cea mai mare parte de vină.

PDL are vina grozavă de a fi promovat incompetenți și pămpălăi, mafioți și neisprăviți în funcțiile de conducere. A putut să vadă ce i se întîmplă dacă pune miniștri corupți, șefi de agenții corupți, dacă promovează primari învățați cu șpaga. Că devine o problemă dacă pune la Interne pe oricine, la economie pe nimeni și la sănătate pe cine-o da UDMR. PDL nu-și asumă responsabil guvernarea, pentru ei pare doar o ocazie de a ajunge la resurse, atît.

Restul, tot restul, nu-i preocupă. Nu au un proiect de guvernare, cu obiective și deadline-uri, nu vor nimic pentru ceilalți, ci tot ce se poate pentru ei. Chiar și fondurile europene, a trebuit să fie salvate prin numirea de la Cotroceni a lui Leonard Orban într-o funcție din care să se ocupe de chestiune. PDL s-a ocupat de numiri pe posturi și de șpagă, nu de reformă. Împins de președinte de la spate, de multe ori strîns cu ușa, au votat ceva în care nici ei nu credeau. Ne este tot mai clar că acest partid nu a avut ca obiectiv schimbarea lucrurilor, ci specularea situațiilor precare pentru a extrage foloase pentru ei.

Manifestațiile de stradă au fost luate și ca rezistență la schimbare, din păcate. Acesta va fi un motiv și un bun argument al PDL ca să nu mai facă nimic. De acum vor spune liniștiți: șefu, lumea nu mai vrea reforme, avem an electoral, lasa-ți-ne în pace. Avem alte treburi.

Din păcate, noi am pierdut. Să știți că partidele au interese serioase în sănătate. Acolo au ventuze puse pe cadavrul sistemului din care extrag de ani buni, sug continuu. Corupția și politizarea din sistemul de sănătate este creată și girată politic. De acum, sistemul se poate simți apărat de rezistența populației la schimbare, se simte protejat de atmosfera creată în jurul cazului Arafat. Ei vor veni ca „specialiști” și vor conserva cu „argumente” o situație de fapt împuțită și dăunătoare.

Cine va mai sări în sus dacă noua lege a sănătăți își va proteja clanurile politice? Corupția din sistem? Excluzînd Urgențele,să le lăsăm deoparte acum, vom putea controla ce se va întîmpla în restul sistemului? Cum credeți că se poate sparge o gașcă e profitori, cu voia ei? Vom ști să distingem de acum înainte între interes și dezinteres? În ce credem noi, ce vrem noi, cetățenii? Știm ce vrem?

Deocamdată, fără voia noastră, le-am dat apă la moară profitorilor din sistem. Vor mai sta mult și bine conectați la resurse. Cînd vin, dacă vin ai USL-ului, trec ai lor la țeavă. Dar asta e întelegerea dintre ei. De ce nu s-au băgat în pușcării unii pe alții pînă acum? De ce n-a răspuns nimeni pentru jaful guvernărilor? De ce credeți că parlamentul, în ansamblul lui, trage de timp și i se scot legile cu forcepsul cînd e vorba de legi incomode pentru ei? Pentru că de sistemul actual, de ei clădit așa, profită TOȚI. Și puterea și opoziția.

Cum rămîne cu noi? Pe cine urmăm? Avem un plan? Sau îi fluierăm pe ăștia ca să vină ceilalți?

Semnele din piață sînt că nu. Că strada a învățat și ea ceva.

Reclame

Un gând despre “A fost sau n-a fost degeaba?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s