PDL scoate capul din nisip. Ca să numere victimele!

Cristian Preda scrie pe blogul său: „La începutul săptămânii, aveam un proiect de lege care constituia o foarte bună bază de discuţie pentru o reglementare a domeniului medical, un specialist respectat – Raed Arafat – într-o poziţie de decizie, ca şi un preşedinte hotărât să sprijine ameliorarea sistemului de sănătate. După cinci zile, proiectul a fost retras, Arafat nu mai e subsecretar de stat, iar Traian Băsescu a afişat un scepticism care-l face de nerecunoscut.”

Dar cum s-a ajuns aici, Cristian Preda?

1. PDL nu s-a implicat deloc, cu ochii pe anul electoral, partidul l-a lăsat demult pe președinte să vorbească singur despre reforme. Pe democrat-liberali nu-i mai interesează schimbările care produc deranj în societate, ei vor să recupereze simpatii. De aceea tac mîlc și nu se afișează în chestiuni care ar putea să-i coste.

2. Premierul a fost total absent, neimplicarea sa poate fi motivată electoral, dar poate fi interpretată și ca o inabilitate de a negocia, de a trata cu partenerii, de a găsi calea promovării unei legi dificile. De a stăpîni o problemă.

3. Intelectualii președintelui au sărit și ei, ca arși. Poate că înainte de toate, președintele trebuia să aibă o discuție cu toți cei care puteau să fie implicați în dezbaterea legii, să-i coopteze, să o prezinte clar, în cercuri restrînse de factori publici împreună cu care să stabilească puncte comune și direcții de dezbatere. Arafat putea fi unul dintre ei.

4. Se putea iniția un Pact pe Sănătate, așa cum a făcut președintele în cazul legii Educației, unde pactul din 2008 a avut un rol important. A fost o responsabilitate publică pe care și-o asumaseră politicienii și pentru care au putut fi trași de mînecă.

Nici în cazul Educației, guvernul nu a pornit dezbaterea la timp, ci numai după trei luni de ținut proiectul în sertare. Teama de confruntarea cu publicul pe o lege grea i-a făcut să tragă de timp. La fel s-a întîmplat cu legea sănătății,doar că acum, președintele nu a mai avut echipa de la Educație, nu a mai avut echipă deloc. Atunci, Comisia condusă de Mircea Miclea a făcut pași importanți înainte, Pactul fiind unul dintre ei, a știut să explice beneficiile schimbărilor și să-și facă susținători în societatea civilă. Aliați pe principii. Aceasta a fost baza de la care s-a pornit, iar celelalte forme instituționale s-au adăugat acestui fundament. Chiar și așa, legea a trecut cu greu, guvernul fiind nevoit să și-o asume, dar a trecut susținută de societate. Chiar dacă astăzi sînt dificultăți în aplicarea ei, în anii următori, efectele de fond ale schimbărilor vor fi vizibile.

5. În concluzie, societatea nepregătită pentru schimbare, nu primește schimbarea. Nici nu vrea să o discute. Iar un partid cu capul în nisip n-ar trebui să-l scoată de acolo nici ca să numere victimele.

Anunțuri

5 gânduri despre “PDL scoate capul din nisip. Ca să numere victimele!

 1. Şobolanul părăseşte nava ! unde-i Udrea ? Unde-i Boc ? S-au pitit cu tontzii la un loc ?

  „Nava” preşedintelui Băsescu începe să ia apă – datorită „valului de fund” pe care singur l-a creat.

  Cel mai bun semnal de scufundare – şobolanii părăsesc corabia !

  Dl. dr. Cepoi – care a sărit iute pe ciolan mai ieri – doar, doar va apucă să i se zică „excelenţă” – sare acum din barcă, ca un şobolan mare şi gras, de corabie care duce grânele româneşti la Stambul.

  Dacă ieri seară gorhăia la televizor că el nu-la re drept şef pe cheliosul de la Iaşi (cel autointitulat consilier privat), acum işi părăseşte patronul lovit de contestarea populară.

  Scârba noastră toată din Romania, pentru Cepoi !

  Unde-s Udrea, Ridzi, Pomberta şi lingăii ? Stau ascunşi acum când preşedintelui Băsescu îi este greu ? S-au molipsit şi ei de cepoită ?

  „Patria şi Dreptul Meu!”
  .

 2. Well … inca odata triumfa prostia si incompetenta.
  Propunerea pentru noua lege a ingrijirii sanatatii publice are atat elemente bune, cat si elemente rele. In primul rand daca aceasta lege va fi aprobata – ne vom desparti definitiv de statul comuist.
  Comuistii au facut cateva promisiuni electorale atunci cand au venit la putere – invatamant public, gratuit si ocrotirea sanatatii in sistem socialist, egalitar si gratuit pentru pacient.
  A treia promisiune a fost cea legata de programul de constructii de locuinte.
  Pe termen lung – cca. 70 de ani de cand partidul bolsevicilor a luat puterea in Romania – statul comuist a avut o serie de realizari – astazi amintite de cei mai batrani si mai lipsiti de resurse. In fapt nostalgia lor pentru vremurile trecute este legata de faptul ca erau tineri si nu erau bolnavi – deci nu accesau realmente acest sistem socialist de ingrijire a sanatatii.
  Well .. vremea a trecut si posibilitateta comuistilor de a jupui poporul pentru implinirea promisiunilor lor fara baza economica – a murit prin 1992.
  De atunci – tara este intr-o profunda criza a sistemului de sanatate si a celui de invatamant. Criza are mai multe dimensiuni – altele decat „subfinantarea cronica” de catre Ministerul Otravurilor si Eutanasierii – lipsa de organizare, spagile, nepotismul, lipsa competitivitatii, lucrul pentru profitul personal al medicilor si al acolitilor lor politici.
  Intre putinele realizari viabile post 1990-cea mai remarcabila in sanatate este SMURD – deoarece o serie de oameni-medici, asistenti si militari au organizat foarte bine acest serviciu public – necesar ! Realizarea a fost sustenabila cu ajutorul trupelor de pompieri si a unor voluntari – care au permis costuri mai scazute si o calitate mai buna a serviciului. Unul dintre elementele succesului a fost lipsa din SMURD a ploconitzilor pe la Min Sanatatii Publice – lipsiti de profesionalism, prosti si rai – care evident fug de munca. Iar la SMURD se munceste si se mai si moare din cand in cand!

  continuare

 3. Incompetenta si prostia victorioasa! (2) (Marţi, 10 ianuarie 2012, 15:06)

  Da … se mai si moare in misiune la SMURD !

  In plus – la SMURD nu se primeste SPAGA !

  Iata factorii care au permis pana in prezent buna functionare a sistemului si salvarea multor vieti … si de oameni mai simpli, si de VIP-uri naroade lovite pe linia de tramvai in SUV elegante, si de beizadele ucigasi pe sosele.

  Astazi a trimfat inca odata prostia si incompetenta – un specialist pleaca de la MS si un nepotzel de Astarastoaie vine in locul lui.

  Evident ca tovarasul presedinte isi apara oamenii – pe prof dr Vladescu & Co si ii umple de k.k.t pe preopinentzi, indiferent de nivelul de pregatire profesionala al acestora … nici nu ne asteptam la altceva din partea d-sale.

  Cel mai probabil vom avea o noua lege a ingrijirii sanatatii – partea buna – scapam finalmente de minciuna comuista ridicata la rang de politica de stat.

  Cel mai probabil vom avea o noua lege a ingrijirii sanatatii – partea rea –
  in urmatorul cincinal vom observa ca serviciile medicale si farmaceutice se vor deteriora si ca ne vor costa realmente mult mai mult … Dar cui ii pasa de cei multi – care platesc taxe, accize, impozite ?

  Ei sunt ingredientul necesar functionarii unui sistem corupt – pilotat de politicienii romani de orice formatiune sau culoare.

  Un specialist veritabil din administratia publica este nevoit sa plece. Cui ii pasa?

  Vorba lui Cosbuc – „rupi din codru o ramurea, // Ii pasa codrului de ea ?” (“Moartea lui Fulger” George Cosbuc)

  Romani ! este vremea sa va amintiti ca sunteti frati doar cu codrul, nu cu politicienii care fura ca’n codru !

  „Patria si Dreptul Meu !”
  .

 4. Informatie pertinenta despre sist.de sanate publ (Marţi, 10 ianuarie 2012, 22:09)

  Informatie pertinenta despre sistemele de sanatate publica din diferite tari europene – istoric primele in care au apartut asigurarile de sanate – atat in sistem public, cat si privat, gasiti in cartile (mai usor de difuzat, fiind in limba engleza):

  1. Karel-Peter Companje, „Two Centuries of Solidarity: Social Health Insurance in Germany, Belgium and the Netherlands 1770-2008 (History of Healthcare Insurance)”
  Aksant Academic Publishers
  ISBN: 9052603448, 2009

  2. Timothy S. Jost – Health Care Coverage Determinations
  Publisher: Opеn Univеrsity Prеss, 2004, ISBN: 0335214967, 0335214959

  3. Ibis Sanchez-Serrano, „The World’s Health Care Crisis: From the Laboratory Bench to the Patient’s Bedside”, Elsevier Publishing, 2011, ISBN: 0123918758

  Ultima cartea este foarte recenta – aparut la jumatatea anului trecut.

  Ce bine ar fi daca am avea si noi niste manageri culti in sanatatea romaneasca !

  Avem din plin o pletora de semidoctori !

  „Patria si Dreptul Meu!”
  .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s