Un guvern indecis, un președinte nervos și un sistem viciat. Cum rezolvăm esențialul?

După scandalul iscat între Traian Băsescu și Arafat au rămas cîteva întrebări esențiale fără răspuns. Ca de obicei, problema serioasă și care ne privește pe toți: Legea Sănătății a fost acoperită de răfuiala televizată a celor doi oameni importanți. Conflictul a fost redus la sentimente, cei care-l iubeau pe Arafat îl urăsc și mai mult pe Băsescu și invers. Aveți impresia că noi am cîștigat ceva? Am înțeles mai bine propunerile legii, subtilitățile din sistem sau pericolele lui?

N-am înțeles nici punctul de vedere al Ministerului și nici pe cel al Guvernului. Pentru simplul motiv că el n-a fost exprimat.

În mod total contraproductiv, proiectul de lege a ieșit pe piață cu un scandal. Președintele ar fi putut să-i invite la Cotroceni pe cei implicați și să discute acolo problema opoziției lui Arafat, instituțional și nu la televizor. Iată că intervenția publică nu i-a adus beneficii, nici președintelui și nici publicului care n-a înțeles mare lucru. Nici măcar lui Arafat.

Și toate astea, înclin să cred, datorită incapacității ministerului de a gestiona noul proiect de lege. În general, ca și pe Legea Educației, lentoarea cu care guvernul promovează o lege nouă îl scoate din minți pe președinte și se ajunge aici datorită incapacității de dialog și negociere a actualei puteri în interiorul său, pentru soluționarea diferendelor de opinii pe legi. Vă amintiți că la Legea Educației guvernul a avut opoziție chiar din interiorul partidului? Atunci, senatorul Hărdău a frînat dezbaterea ei în Senat mai bine de o jumătate de an. Cum a fost posibil? Tot datorită lipsei de decizie și de putere de negociere a guvernului.

E ceva ce nu merge.

Acum pare că Guvernul s-a baricadat la Victoria, ca un urs în hibernare, protejat de coaliția pe care Vasile Blaga o ia în stăpînire, iar președinția este mai nervoasă ca oricînd și caută să spargă barajul cu capul.

În fond, legea sănătății trebuia dezbătută serios, negociată, explicată. O sarcină a guvernului și numai a guvernului. De care nu s-a ocupat din timp, într-un stil pe care-l cunoaștem deja: problemele grele le amînăm și nu le rezolvăm.

Dar iată că se produc greșeli grave, care costă și-n primul rînd pierde societatea românească. Pierde încredere, pierde speranță, pierde timp. Mesajul a fost unul dur: Cine nu gîndește ca noi este dușmanul nostru! Și s-a ajuns aici pentru că diferențele de opinie dintre Arafat și guvern trebuiau discutate și rezolvate din timp, la guvern, spre beneficiul legii, al sistemului și al cetățeanului. Argumentele se ascultă, se analizează, se ajustează, din ambele părți.

Acum s-au creat două tabere, furioase, care nu vor mai accepta niciuna argumentele celeilalte, pentru că există deja victime, a curs sînge și furia înlocuiește rațiunea.

2 gânduri despre “Un guvern indecis, un președinte nervos și un sistem viciat. Cum rezolvăm esențialul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s