UBB a inventat funcția de președinte de universitate. Acum lansează „anul sabatic”! Vezi discuțiile din Senat

Noua Lege a Educației prevede pensionarea profesorilor universitari la împlinirea vîrstei de 65 de ani. În această situație se află cîțiva rectori importanți, printre care și Andrei Marga. Rectorul de la Cluj probează în prezent toate variantele de sustragere de la lege, de la ideea unui consorțiu universitar care să aibă un președinte la cea de judecată cu ministerul pînă la alegerile din toamnă, cînd speră să ajungă ministru al Educației și să schimbe legea.

Ca să cîștige timp, cei de la Cluj mai vor să improvizeze un subterfugiu, poate cel mai bizar dintre cele imaginate pînă acum: profesorii pensionabili să intre într-un an sabatic, care le-ar permite să fenteze legea pînă la alegeri. Anul sabatic este ceva ce în alte țări se practică, dar în cazul unor savanți a căror minte obosită are nevoie de un răgaz de meditație, răgaz pe care universitatea îl îngăduie și-l plătește dacă își permite.

De remarcat în toată chestiunea aceasta este tenacitatea cu care profesorii noștri caută să se sustragă legii, un exemplu cel puțin ciudat pentru studenții lor. Este incredibil cîte resurse intelectuale se mobilizează pentru găsirea unei soluții de a păstra un statut cînd el poate fi înlocuit cu un rol căruia profesorul i se poate dedica.

Poate fi mentorul studenților, îi poate îndruma și le poate preda în continuare, la plata cu ora, pe lîngă pensie. Așa cum face distinsul geolog Iosif Viehmann, care la 87 și ani ai săi lucrează cu studenții, face expediții în peșteri și este zilnic la catedră. „Draga mea”, îmi spunea, „muncesc, iau bani pentru asta și mă simt iubit!”

Oare profesorii noștri nu-și doresc să scrie cărțile vieților lor, să facă călătoriile pe care nu le-au putut face pînă acum, să conducă cluburi științifice sau să îndrume tinerii doar cu puterea cuvîntului și nu cu cea a funcției?

Ce dar mai mare decît acela de a face din pură dragoste ce ai făcut obligat de un program și de o disciplină universitară? Oare să nu aibă profesorii noștri puterea de a ieși în fața studenților doar cu harul lor? Dacă ei îi vor, abia atunci poate începe partea frumoasă a unei cariere. Regret că profesorii mei îmi trezesc astfel de întrebări, pentru că, printre cei 11, sînt și oameni pe care i-am admirat.

Dar iată care este situația acum. Universitatea Babeş-Bolyai, a doua ca mărime din ţară dupa Spiru Haret, se află în prag de alegeri pentru Senat şi Rector. Este condusă în prezent de către Andrei Marga, aflat la finalul celui de-al patrulea mandat de rector. În plus, între 2004 şi 2008, profesorul Marga a fost Preşedinte al universităţii, funcţie creată prima dată în România la Babeş-Bolyai, apoi preluată de majoritatea universităţilor din ţară.

În şedinţa din care este reprodus mai jos un fragment a fost prezentat şi discutat un nou tip de funcţie academică, aceea de profesor pensionar aflat în an sabatic [comunicatul oficial aici]. Andrei Marga a prezentat Senatului o listă de 11 persoane, provenind din şase dintre cele 21 de facultăţi, dintre care trei persoane din facultatea proprie. Una dintre cele trei persoane este chiar Andrei Marga.

Şedinţa este neobişnuită prin faptul că o propunere a rectorului este întâmpinată cu rezerve. Este tipică însă prin reacţia rectorului, stilul dezbaterilor şi rezultatul votului final.

Fragment din şedinţa Senatului UBB din 5 ianuarie 2012

Andrei Marga:
[…] trebuie aprobat regulamentul studiilor postuniversitare. V-aş ruga deci, dacă sunteti de acord cu aceasta ordine de zi şi cu regulamentul studiilor postuniversitare adăugat. El a venit ieri cand deja le-am transmis senatorilor. Daca sunteti de acord cu ordinea de zi infăţişată…Sunteţi de accord, da… Deci, dacă îmi permiteti, propun să începem cu problemele de personal care sunt mai mici, şi apoi să ne concentrăm pe alegeri şi pe modificările de Cartă care merg împreună. Încep cu personalul, continui cu, dacă sunteţi de acord, cu regulamentul studiilor postuniversitare şi apoi vorbim de alegeri pană cand ne alegem cu ceva. Pana cand ne alegem cu toţii ce vrem sa ne alegem (rade). Dacă agreaţi…
La chestiuni de personal, stimaţi colegi, lucrurile stau în felul următor: legislaţia este în mişcare, până în acest moment, s-a trecut de Camera Deputaţilor şi de Comisia Senatului modificarea articolului care acum se pregăteşte după modificarea făcută la Bucureşti Este un articol preluat din legislaţia legionara. Legionarii în 40 au vrut să îi elimine pe profesorii de vârf, şi atunci i-au scos pe Nicolae Iorga, pe Emil Racoviţă, pe Dimitrie Pompeiu dintre matematicieni, pe rectorii de la Politehnica din Bucureşti, mă rog, rectorul de la Iaşi, au scos câteva sute de universitari de prim plan, evident ca să îi elimine din discuţia publică. … Legionarii au facut acest gest. Eu bănuiam că de la Mussolini vine, sigur Mussolini a fost cel care a aplicat tehnicile acestea … dar acum Lucian Boia de la Bucureşti a dovedit că legionarii au dat articolul. Ei bine, cei care au făcut Legea Educaţiei, din păcate de la Cluj, ei [despre care] ştiam că unii sunt de filială legionară, ei sunt în universitate la această oră, se ştie, ştiam că de acolo au luat, ştiam că au făcut această treabă, dar nu se ştia de unde, acum Lucian Boia aduce documente irefutabile. Dar trec peste aceasta, Camera Deputaţilor a semnat o modificare de ridicarea a vârstei şi în Romania la 70 de ani, în Polonia s-a ridicat la 71, în Italia la 73, …, la universitarii de performanţă, am spus. Nu e ceva general nicaieri, se cere performanta. Vaticanul a demontat orice limită, Canada a demontat orice limită, Statele Unite nu au avut nicio limita, si, sigur, valul continua.
Aceasta e situatia juridica. Se va discuta in Senatul Romaniei. Din cate stiu, sunt multi parlamentari din partea PDL-ului, aproape toti parlamentarii UDMR care doresc schimbarea urgenta. UDMR-ul a discutat si cu…si alti colegi au discutat, chiar cu liderul UDMR. Si au spus clar ca ei nu au agreat acest articol si nu-l agreaza pentru ca au multi oameni care sunt loviti dintre profesorii maghiari. Sunt si romani loviti, sunt si germani loviti, sunt loviti tot. …
In situatia data, Universitatea va fi decapitata de cam 72 de profesori in total. Buni profesori. Se poate lucra, ma rog, sunt si oameni care sunt conferentiari, lectori, unele cadre sunt adevarate nulitati profesionale care vor repede sa plece, sa plece ceilalti ca sa le ia locul. Nu se pot crea, sa spunem profesori universitari, cu pompa. Profesorul universitar e creat in alt mod, nu cu pompa, nu cu… oportunitati. Pe de alta parte nimeni nu a fost oprit din motivul ca in fata se afla cineva… Chiar astazi discutam cu un distins coleg de la Drept care, el a spus pe buna dreptate, din punctul meu de vedere nu trebuie sa plece niciodata (?) profesorul din fata […] avem loc si nu e nicio problema. Dar sigur, acestea sunt facultatile mature care trateaza asa, mai sunt si facultatile acestea mai noi in care se crede ca trebuie sa vina niste nulitati doar pentru ca oricine poate fi professor. Ne gandim. Nu se poate. […]…sunt fraude in unele facultati […] se merge exact cu literatura cea mai proasta a Europei…Mussolini, legionarii etc, etc…Va ganditi ce nivel de cultura este in aceste facultati… Sau mai bine zis sectii, sa nu blamez facultati.
In aceasta situatie, sigur, Senatul a adoptat in o noua rezolutie, rezolutia de la pagina 2 numarul 1, rezolutia numarul 2… Propunerea noastra este sa se adopte si de catre Senat, Consiliul de Administratie va adopta, rezolutia 3 din pagina 3 si anexa 4 care este o aplicare a prevederilor in lege. Si rezolutia 4 care se refera la contracte pe perioada determinata, contractele intra in competenta Consiliului de Administratie, incat ele pot fi lasate acolo… Planul asta practic intra in reglementarile Senatului si de aceea facultatile au remis propunerile. Deci propunerea noastra, ca Rectorat, propunerea Consiliului de Administratie, dupa discutia de ieri, este ca Senatul sa aprobe aceasta…acest pachet. 3, 4 si lista, Asa ca va rog sa, sa va pronuntati.

Dan Sandor (Conferenţiar universitar, Senator din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării):
Despre propunerea privind acordarea unui an sabatic, acolo ar fi o problema. Chiar doua probleme: una ar fi de legalitate si alta de oportunitate. Ideea de baza este ca o buna parte, nu dintr-un grup, chiar toti colegii de pe lista respectiva, sunt personalitati destul de cunoscute, pe majoritatea le cunosc si le respect, dar problema este ca sunt multe cazuri de persoane de aici care ar urma sa intre la pensie. Si…Mussolini sau ne-Mussolini… modificare sau ne-modificare, la ora actuala, dincolo de varsta pensionarii, nu mai putem discuta despre cumulare. Cata vreme legea este asa, o respectam. De fapt, ideea de baza e cea de legalitate. De fapt, noi ce facem aici? Practic pastram pe post de titulari niste persoane care in mod normal urmau sa intre la pensie. Pensionarul, evident ca poate sa-si ia an sabatic, fara probleme. […] El isi continua activitatea daca ii este acordata respectiva continuare si daca nu doreste evident ca nu continua.
Bun, problema cu oportunitatea: ideea de an sabatic a fost conceputa in cu totul si cu totul alt scop. Dupa cativa ani, 6 ar fi fost, 6 sau 7 de obicei, se presupune ca apare o anumita uzura, pentru fiecare caz in parte, si avem nevoie de un an in care sa ne incarcam bateriile si sa ne continuam activitatea pe termen lung in aceasta universitate. Bun, pentru cineva care iese la pensie, problema continuarii activitatii pe termen lung este evident una discutabila. Faptul ca iei un an sabatic […] acesta este pentru o persoana de la care universitatea asteapta foarte multe in continuare. Da, l-am trimis sa-si incarce bateriile. In fine ideea de baza este ca ar trebui sa facem acest lucru in functie de necesitatile reale si evident cu respectarea legalitatii.

Andrei Marga:…Multumesc… Domnul Chiribuca…

Dan Chiribuca (Conferenţiar universitar, Senator şi Decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială):
E o situatie sensibila si nu stiu …am sentimentul ca e si un moment de prostie din partea mea si va rog sa ma scuzati daca e un moment de prostie, dar ieri am fost intrebati daca avem vreo propunere pentru an sabatic de la facultate si am anuntat ca nu avem. Conform deciziei anuntate in Consiliul de administratie, cererea trebuia semnata de decan, 100% daca as fi avut o astfel de cerere as fi luat-o foarte serios in considerare si cu tot respectul si cu toata dorinta, totdeauna am sustinut ca si profesorul Rotariu si profesorul Ilut merita si sunt foarte importanti sa fie aproape de noi in continuare, dar in ceea ce priveste Facultatea de Sociologie, eu, ca decan, nu as putea sa semnez o cerere de an sabatic fara sa ma consult cu Consiliul fiindca pe fond asta inseamna ca facultatea isi asuma suportarea cheltuielilor salariale pentru titularii respectivi, obligandu-se sa plateasca incarcatura postului altuia. Si ca si decan, nu as fi putut sa fac acest lucru fara sa discut cu Consiliul facultatii. Ori, eu din cate stiu, nici profesorul Rotariu, nici profesorul Ilut, nu au facut cerere la facultate pentru an sabatic. Poate este prostie, caz in care imi cer scuze, dar am sentimentul ca daca nu as spune aceste lucruri aici ar fi extraordinar de neconfortabil pentru mine si, cu tot respectul si consideratia pentru conducerea universitatii, va rog sa apreciati cu generozitate interventia mea.

Andrei Marga: Ca sa lamurim… cei doi ieri au spus ca doresc… aceasta este chestiunea, ei urmau sa discute cu dumneavoastra poate nu au apucat, nu stiu asta [….] Ei intra in lista daca Consiliul le da aprobarea, si gata. Simplu. Atunci d-voastra sunteti cinstiti, noi suntem cinstiti. Ieri s-a discutat cu ei, despre ei nicio problema. Poate ca telefoanele nu au functionat la toti. Sper ca au functionat. […]

Petru Ilut: [Profesor universitar aflat pe lista de pensionari în sabatic, Senator din partea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială; inaudibil în înregistrare, interventie pe durata a trei minute]

Andrei Marga:
Sa ne intelegem. Domnul Sandor nu este un tanar care e reprezentativ pentru generatia lui. El este un administrator de facultate care in conjunctura data a ajuns […] Daca ii luam argumentarea lui in orice sedinta, e plina de sofisme. Iti dai seama ca de fapt nu e locul lui sa stai sa dezbati, hai sa fim clari.
No bun, aceasta este istoria…si, de ce reactionez? Am avut cu noi un om ca Ilut sa reactioneze la un om care nu reprezinta nimica din generatia lui. Generatia lui a avut cu totul alti oameni care au putut sa-si spuna parerea. Trebuie sa spunem si adevarul. Noi ne putem lafai aicea, ca avem dreptul… dar avem si o datorie de a nu spune prostii. Aceasta este problema. Si trebuie sa ne apucam si noi de lucru. Nu putem sa traim doar din furat, nu putem sa traim doar din falsuri, nu putem sa traim doar din conjunctura, aceasta este realitatea… Da, domnul Shafir… Intram iarasi intr-un context istoric foarte penibil… oameni profesionalizati ca Ilut, sa-si ceara permisiuni de la oameni ca si, ca si Sandor. Ne ruinam total.

Michael Shafir (Profesor universitar aflat pe lista de pensionari în sabatic, Senator din partea Facultăţii de Studii Europene, coleg cu Andrei Marga):
Desi si eu sunt pe lista, ceea ce am de comentat este ca [inaudibil] Domnule Sandor, dupa Nurenberg se stie ca legea nu e neaparat lege! Iar, va aduc aminte, ce s-a intamplat cu alta lege data de legionari, care scotea evreii de peste tot si, cand s-a reprezentat piesa lui Sebastian [sfarsit de propozitie inaudibil]
Cine a intrat in istorie ca personaj pozitiv si cine a intrat in istorie ca personaj negativ?! Raspunsul il aveti, multumesc.

Andrei Marga:
[…] Dumneavoastra vreti sa va pronuntati in chestiuni in care nu va pricepeti. Domnule Sandor […] spuneti niste lucruri pe care dumneavoastra nu le-ati calculat niciodata ca lumea … dumneavoastra sunteti un administrator de facultate, patruns pe caile cunoscute…

[Dan Sandor cere dreptul la replica insa nu i se da microfonul. Sandor ii reproseaza rectorului ca s-a pus singur pe lista pensionatilor cu an sabatic]

Nu aveti ce da replica domnule Sandor, aceasta este realitatea, nu v-a spus nimeni decat realitati. Daca vreti, putem sa le suplimentam. Vreti sa facem un circ acuma? Noi nu vrem sa compromitem Senatul din cauza ca dumneavoastra ati patruns in Senat.
Eu vreau sa spun un lucru. Eu in ziua de 4 martie sunt intr-o alta universitate. Daca dumneata vorbesti prostii. Dumneavoastra….Dumneata vorbesti prostii!…te rog sa te informezi, te rog sa te informezi. Te rog sa te informezi si o sa vezi. Eu zic sa-ti tii lucrurile sub control! Cand ai informatii, vorbeste, cand nu ai lasa pe altii sa vorbeasca… deci inca o data… eu nu am de dat seama domnului Sandor! Pentru nimic! Pe cand dumneata ai de dat seama profesional pentru foarte multe lucruri, foarte multe lucruri! Am incheiat discutia! Am incheiat discutia. Am incheiat discutia.
Stimati colegi aveti cuvantul! […] Cine este pentru aprobarea punctelor? Multumesc! Cine se impotriveste? Cu mentiunea ca la Sociologie se face cum a spus decanul, foarte corect, trece prin procedura adoptarii in Consiliu. Cine se opune? O opozitie. Cine se abtine? O abtinere. Doua abtineri.
Acuma sa ne intelegem… aceasta nu e o chestiune care are siguranta juridica. Pacat ca nu sunt aici cei care au lucrat la propunere. Acuma, dumneata domnule Sandor nu esti atent, eu nu m-am propus! Dumneata nu citesti cu atentie textele, eu nu m-am propus. Vad ca cauti mereu niste lucruri pe care… pe care nu le vei gasi niciodata, sa fi sigur de asta. Dar te rog sa mergi si sa te cultivi un pic! Dumneata esti un om care are o mentalitate de administrator si vii sa tot impui aici…nu tine! […] Asta ti-o spun ca si coleg. Du-te si mai si lucreaza putin! Sa intram in normal…ne vedem in Senat si dupa aceea credem ca l-am prins pe Dumnezeu de picior. Nu. Dumnezeu e pentru toti, dar in primul rand trebuie sa mai si lucram.
Ce se intampla? E o problema juridica… problema juridica este aceasta: pe de-o parte anul sabatic este in orice legislatie din Europa si din lume, care se poate lua in conditiile pe care legea le stabileste, pe de alta parte, sigur, … depinde de interpretare, cu reglementarea pensionarii de la aceasta ora, cum a spus foarte bine Michael Shafir. Reglementarile acestea nu noi le stabilim. Daca le stabileam noi, atunci era o alta decizie. Deci ca sa lamurim lucrurile, nu va fi niciun mister, daca este sau nu este. Datoria mea, in aceasta pozitie, si a oricaruia, este sa protejam valorile acestei universitati… Sa ne fereasca Dumnezeu de universitatea in care Sandor ajunge sa dea tonul! Sa ne fereasca Dumnezeu! Acuma nu vreau sa fac statuie lui Sandor, chiar si una negativa. Dar sa ne fereasca Dumnezeu de aceasta incultura care vine pe scena. Aceasta este problema. Nu este o reprimare a dreptului la opinie, dar este o reprimare a prostiei, asta da!

Publicitate

13 gânduri despre “UBB a inventat funcția de președinte de universitate. Acum lansează „anul sabatic”! Vezi discuțiile din Senat

 1. incredibil. Si presa tace milc- in afara de Ora de Cluj. Desi decizia aminarii alegerilor pentru Senat a fost luata pe 5, ni s-a comunicat doar ieri. Data initiala ptr. alegerea senatorilor era initial 25 ianuarie, acum e 1 februarie. Jenant.

 2. Oare cat vor mai sta pe tusa intelectualii capabili din universitatea noastra sa taca si sa inghita astfel de dictatura? Sunt o gramada de conferentiari, lectori, profesori care-si fac treaba bine si stau si inghit o conducere ipocrita, corupta si disperata in acest moment, fara sa faca mai nimic semnificativ. Acum e un moment bun de revolta si ” detronare” dupa parerea mea. Capul e speriat si vulnerabil…

 3. Pentru Cristina – Nu e bun momentul pentru revolta pentru ca d-l Marga nu reprezinta o generatie care ca oricare trebuie inlaturata ci ca si Blaga Lucian a pregatit Apocalipsa -ceva irepetabil care nu tine de o generatie.Numele lui Marga e trecut si in Biblie-(ARMAGeddon-se pate citi don-MARGA) pe cand a dumneavoastra nu (crist nu era femeie-Ha Ha Ha )

 4. Cand veti castiga un premiu Nobel (pentru Literatura sau…)sunt sigura ca d-l Marga va va declara capabila. Uite eu de exemplu am castigat Olimpiade nationale si internationale si tot stau pe tusa pentru ca Biblia e deasupra acestora.

 5. Prin felul cum a atras personalitati de marca la UBB (Angela Merkel etc..) a
  ajutat ca George Bush sa nu faca ce a facut in Iraq (doreau o zona de conflict cat mai aproape de rusi )iar conflictul de la Targu Mures 1990(romano-maghiar ) era ideal..

 6. Strabunicul Hulea Maxim,ruda cu Iancu de Hunedoara, a fost general a lui Avram Iancu si a fost singurul care a dus idealul limbii romane si neatirnarea din 1848 pina in 1918 traind inca 70 de ani.
  Personal am ajutat la schimbarea denumirii Bibliotecii Universitare in Biblioteca Lucian Blaga (unul din putinii care au adus limba romana la perfectiunea cugetarii) ,am ajutat la construirea celei mai frumoase biblioteci Biblioteca judeteana traian brad … In Aula Magna este un mozaic care ma reprezinta … si am fost supranumit de studenti si profesori Soarele Apocalipsei 1992 .

 7. Ce vreti? Dl Marga e un democrat. E impotriva legionarilor si voua nu va convine? Vreti s-o pateasca, Doamne fereste, ca Iorga? Sa-l alegem rector din nou. Nu are decat patru mandate.

 8. Nu stiu de ce numiti Dictatura…,D-nul Marga fiind primul ministru care a flexibilizat invatamintul romanesc si a schimbat legislatia ca sa permita infiintarea de facultati private.Practic dupa aceasta lege puteti lua fonduri europene si infiinta propria d-voastra facultate sau universitate unde puteti pune propria d-voastra administratie si sa va alegeti propriul rector,sa va afiliati la toate universitatile din lume (uite facultatea Dimitrie Cantemir,Bogdan Voda si alte peste 200 universitati din tara …sub mandatul si generozitatea d-lui Marga ca ministru au fost infiintate)
  Pe de alta parte d-l Marga prin relatiile sale la presedentie si Consiliul Europei a reusit sa atraga fonduri care au marit de cel putin doua ori numarul de studenti si Cladiri(fiind presat de neorevizionismul Maghiar care revendica 90 % din cladiri -se pare furate de la evrei in 1940-autorii apocalipsei),precum …si a infiintat propria facultate de studii europee poate dupa o idee din 1991 care propunea ca invatamintul romanesc sa devina guvernatorul – dirijorul invatamintului European Integrat (liviu Maior, Tigan Eugen, Dragoi..)
  Deci dinsul se poate desprinde cu o universitate paralela din UBB aripa non tinara.
  Dictatura insa se pare ca este a d-lui Boc care ca si Brutus l-a injunghiat pe la spate dupa ce chiar d-l Marga prin relatiile sale l-a facut primar…
  Dansul poate ramine ca rector in UBB sau alta Universitate desprinsa din UBB(arca lui NOE)daca Guvernul ar aproba Adevarata lege a pensionarii care prevede pensionare la cerere si nu la o varsta fixata lege care nu tine de principiuul flexibilitatii de pensionare si respectiv principiul demografic cel mai nou pe plan mondial care tine cont de marirea sperantei medii de viata in continua crestere (oamenii datorita cresterii conditiilor de viata incep sa traiasca cu 20 ,40 ani si chiar mai mult ajungandu se la varste medii peste 110 ani )incurajindu-se pensionarea la virste peste 76 ani ,cei care ramin avind pensia marita corespunzator cu peste 10 % .

 9. D-l Boc a Blocat posturile universitare de cca 3 ani (un an electoral si doua de mandat) de asta data din motive obiective : dl Tariceanu a cheltuit necugetat peste 20 miliarde euro ( 20 000 x un milion masini de lux este 20 miliarde ) (prima de integrare care se da o singura data la un stat la integrare in UE) cumparind peste un milion de autoturisme in scop politic (acolo s-a dus viitorul si banii d voastra ! pe aceste masini..)

  Pentru că (o universitate poate si fondata si construita cu cca 5 miliane de euro) cu acesti bani se puteau face peste 4000(4000 x 5 milioane este 20 miliarde) de noi universitati si 100×4000 (400 000 de noi locuri de munca universitare )
  Singura voastra sansa ramin fondurile europene neabsorbante-neabsorbite.

 10. Catavencu Universitar
  -daniel david psiho desi ar dori sa fie un david pentru goliatul Marga el nu va reusi sa fie decat un Hitler pentru churchill-Marga
  -cristina ciumas economiee este destul de superficiala cand afirma ca suportul pe hartie este depasit de noua tehnica birotica,dinsa nu stie ca este o decizie juridica sa se pastreze ambele suporturi vechi si nou pentru securitate si investigatii,control sporit etc…
  -eniko vincze filozofie fox ca si o vulpita vrea sa i fure pestele ursului Marga (vezi ursul pacalit de vulpe). Desi nu stie limba romana la perfectie ,are ca orice maghiar un complex de inferioritate (de ce maghiara nu e oficiala spune dansa ,de ce maghiarii nu sint mai multi ca si chinezii am putea sa o intrebam retoric).Conceptul pe care dansa prea sa-l propuna nu e decat o maghiarizare a limbii romane (multiversitate = m.universitate = M(magyar) universitate ) felul cum foloseste initiala de la multi care e si aceeasi de la maghiar.De fapt Universitate adic a unitate in diversitate e mult mai mult decat multi diversitate(adica divide et impera- dezbina i si manipuleaza i)
  -radu decebal ciurchea fizicz – anglofil are lipsuri la teoria clasificarilor multicriteriale promovind doua clasamente anglofile
  -ioan aurel pop istoric-isteric nu simte anvergura d-lui marga .E ca diferenta dintre un soarece de biblioteca si un Dinozaur (gata cu dinozaurii spunea Ioan aurel este o conducere erodata vrind sa spuna eronata si nu erudita cum e de fapt).Dinsul nu simte ca daca el – aurel a lucrat cu cca 300 de profesori colegi asa si d-l marga cand a fost mina dreapta a dlui Constatinescu a lucrat cu peste 300 000 de profesori,asa cum subsemnatii am lucrat pentru putin timp cu 300 000 000 de profesori cand am fost atasati Unesco la U 1992 . Deci de o mie de ori mai amplu dl-marga,
  Care e atunci Solutia pentru UBB ? Ca sa nu ajunga din Babes o Babilonie universitara trebuie ca sa- i mai dam d-lui Marga inca 10 ani sa ana-finalizeze ce a inceput si sa folosim legile Eu ropene care fixeaza pensionarea universitarilor dupa 75 de ani. Altfel de la 45 000 de studenti cati are acum s-ar putea intoarce inapoi la anii 90 inainte de marga la 4500 de studenti fiind devorata imediat de micile universitati care au aparut Doar dl Marga poate mentine unitatea dinsul avind o amploare mult mai mare ca a d-lui Boc care este doar mina stinga a lui Basescu ,dreapta fiind Stolojan-omul de fier.

  Toti concurentii au avut neclaritati si lipsuri ! foarte mari la intrebarea : de ce Ubb la Vatra Dornei….Dansii nu stiu ca dl Marga are si lipsuri si nu a vrut sa mearga spre Globalizarea propusa,singura critica pe care dansul a acceptat o e ca a utilizat fondurile cu un randament scazut.
  Daca Iliescu a fost cain pentru Abel-abilul Ceausescu,iar Basescu e Brutus pentru Constantinescu, BOC a renuntat sa mai salveze ce a mai ramas de salvat ,optind pentru un guvern de Eutanasiere a situatiilor , insasi ministrul invatamintului avind amprenta sa avind initialele (baba ovidiu catalin) B.O.C . adica un Boc facut bucati
  Doar Boc mai poate sa salveze situatia modificand varsta de pensionare ,lege de care va beneficia si dansul mai tarziu.Deci solutia e concilierea in regim de Urgenta a d-lui Boc si dl Marga. si colaborarea lor cu structurile Mondiale care poate ii vor salva din nestiinta clasamentelor aducandu-i intr-un clasament unde sa fie locul I !.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s